Denník N

Kto môžu byť ministri a kto o čo bojuje vo vláde Fico III

Smer by mohol mať v novej vláde menšinu, no ostali by mu najsilnejšie posty.

Smer, SNS, Most-Híd a Sieť hovoria, že najprv rokujú o prioritách a až potom si budú deliť posty. Pravda je to tak pol na pol. Možní partneri Smeru v prvom kole naozaj povedali, ktoré opatrenia by chceli vidieť v programovom vyhlásení, a je teraz na Ficových ľuďoch povedať, v akej podobe to je reálne.

Neznamená to však, že o konkrétnych ministerstvách nebola reč. Naopak, viaceré strany už na prvé oficiálne rokovanie šli informované o tom, čo im Smer ponúkne. Prvé kuloárne informácie sme skúsili vložiť do konkrétnej podoby možnej vlády.

Aktuálne by mala koalícia Smer (49), SNS (15), Most-Híd (11) a Sieť (7) dokopy podporu 82 poslancov. Pri 15-člennej vláde by potom Smer mohol ponúknuť partnerom väčšinu. V praxi by to znamenalo, že Smer by mal 7 kresiel, SNS a Most-Híd po 3 a zvyšky Siete 2.

 

Smer (49) + SNS (15) + Most-Híd (11) + Sieť (7) = 82 poslancov

ficopredseda vlády Robert Fico (Smer)

Ak by jeho partneri efektívne tlačili, musel by sa postu vzdať v prospech Miroslava Lajčáka. Nič také zatiaľ nevidno a predseda Smeru tak zatiaľ nemá dôvod ustupovať. Vie, že ak by to aj náhodou v prvom kole nevyšlo, Lajčák ostáva ako eso pre upokojenie nervóznejších poslancov Siete a Mosta-Híd.

lajcakminister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer)

Smer koketuje s možnosťou, že by tento post ponúkol Sieti. Ale to by potom mal na starosti predsedníctvo Únie neskúsený Vladimír Bilčík alebo nepredvídateľný Radoslav Procházka. Navyše, ak by sa teraz Fico na Lajčáka vykašľal, bolo by to proti všetkým jeho zásadám. Vo vnútri strany vyžaduje disciplínu, ale snaží sa byť aj férový. Lajčák dal Smeru svoje meno, organizácia mu musí nájsť zásluhám zodpovedajúcu úlohu.

kazimirminister financií Peter Kažimír (Smer)

Zatiaľ sa neobjavila strana alebo sila, ktorá by spochybnila, že “minfin” má ostať Smeru a riadiť ho má Kažimír.

dankominister obrany Andrej Danko (SNS)

Predseda SNS pre seba a stranu žiada ministerstvo vnútra. Ťažko posúdiť, či je to len poker, ktorým zlepšuje vyjednávaciu pozíciu, alebo naozaj verí, že ho Smer pustí k polícii. Odpočúvacie zariadenia však nájde aj na ministerstve obrany. Možnosť, že si šéf strany bude salutovať s generálmi, navyše imidžu SNS sadne.

hrnciarpodpredseda vlády pre eurofondy  Andrej Hrnčiar (Sieť)

Už teraz je jasné, že Sieť v tejto vláde bude chudobný príbuzný. Jej podpredseda Hrnčiar má na to, aby zvládol nahradiť najneviditeľnejšieho ministra Ľubomíra Vážneho.

kalinakminister vnútra Robert Kaliňák (Smer)

Kaliňákova dvojička Ján Počiatek už nárok na post nemá, ale ani druhý muž Smeru to nemá stopercentné. SNS, Most a Sieť však doteraz neukázali takú silu, aby ho dokázali z vlády vytlačiť. Ide pritom o kľúčovú vec. Predstavte si, ako by sa mohli zmeniť emócie odporcov spolupráce so Smerom, keby koaličné dohody odparkovali Kaliňáka do parlamentu.

zitnanskaminister spravodlivosti  Lucia Žitňanská (Most – Híd)

Podpredsedníčka strany je v pozícii, že si môže vyberať. Ak sa rozhodne ísť do vlády, dostane, o čo si zažiada – okrem ministerstva vnútra. Lebo tam by nebola len na okrasu. Dať jej do ruky políciu by bola pre Smer samovražda.

Jaroslav PASKAminister hospodárstva Jaroslav Paška (SNS)

SNS to s podporou podnikania znižovaním niektorých daní a odvodov myslí vážne. Ak to dostane do programového vyhlásenia, tak sa to aj stane. Je to príliš konkrétna agenda  na to, aby sa v nej Smer pokúsil partnerov podviesť. No to všetko je záležitosť ministerstva financií, nie hospodárstva. To by sa mohlo starať o strategické podniky, čiže o  naťahovanie sa s Křetínským a jeho EPH. Prečo to vlastne SNS tak láka, pochopíme zrejme až vtedy, keď bude jasný odpustok, ktorý bude musieť EPH zaplatiť za umlčanie Dankovej strany.

stromcekminister dopravy Viktor Stromček (Smer)

Ekonomická moc je na ministerstve financií a najväčšie objednávky na ministerstve dopravy, preto si to Smer nenechá vziať. Počiatek je už nepriechodný. Stromček je talentovaný hráč, rozchodí aj situáciu, keď sa o menší balík vládnych zákaziek bude zaujímať viac skupín v Smere. V novej vláde totiž bude mať Smer o osem ministerstiev menej.

tcopakovaminister zdravotníctva Lucia Copáková (Sieť)

Sieť sa tak kŕčovito snaží, aby nebola spájaná s Pentou, že si medzi podmienky vzniku koalície dala aj bizarnú požiadavku na posilnenie vyšetrovacieho tímu Gorila. Rovnaké trápenie je aj nájdenie kandidáta na ministra zdravotníctva, ktorý by nebol bývalým zamestnancom Penty, mal chuť íst do vlády a zároveň bol aj kompetentný. Ak sa to nepodarí, tak Sieť buď nechá zdravotníctvo Smeru, alebo tam neskúsenú a nevýraznú onkologičku Copákovú naozaj nominuje.

tpeleminister školstva  Peter Pellegrini (Smer)

Problém by bol už to, ak by sa k ministerstvu nedostal žiaden Košičan, ale Stredoslovákov by mal post pre Pellegriniho uspokojiť. Nie nemá na to, aby niečo v školstve zmenil. Áno, dokáže to dlho imitovať.

madaricminister kultúry Marek Maďarič (Smer)

Maďarič má na to, aby dokázal manažovať aj snahy Mosta-Híd a SNS, ktoré sa z princípu budú obúvať do štátneho rozhlasu a televízie či  všetkého, čo súvisí s jazykovým zákonom a menšinami. Ak by naozajstné problémy neboli, Most a SNS ich vymyslia, aby voličov udržali v ráži.

tAntošová-Evaministerka práce a sociálnych vecí Eva Antošová (SNS)

Aj za Jána Slotu mala SNS problém zohnať do vlády kompetentných ľudí. Súčasná SNS je síce menej buranská, ale ťažko v tej strane nájdete osobnosti, ktoré v ich odbore niekto rešpektuje. Preto ak SNS získa tri kreslá vo vláde, jeden z nich môže byť aj viacmenej náhodný. Bývalá poslankyňa HZDS a primátorka Novej Dubnice Eva Antošová má aspoň relatívne dosť skúseností s politikou. No rovnako ako jej nominácia je možné, že SNS bude ťahať ľudí z prostredia sponzorov – alebo, kto sa im prihlási. Pamätáte si ešte, že štátnym tajomníkom ministerstva financií za SNS bol František Palko?

tsolymosminister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd)

Po Bélovi Bugárovi je Sólymos druhý muž tradičnej maďarskej vetvy Most-Híd. Jeho strana chápe rezort životného prostredia ako ministerstvo regionálnych dotácií, preto oň bude bojovať.

simonminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most -Híd)

U Simona nie je isté, či vstúpi do vlády so Smerom. No ak áno, niet samozrejmejšieho kandidáta na ministerstvo pôdohospodárstva ako Simon, ktorý si to už raz vyskúšal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie