Denník N

Cirkev: Dúfame v obrátenie poslancov, ktorí hovoria o Bohu, no útočia na ľudí

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Katolícka cirkev vydala k 14. marcu nezvyčajne ostré vyhlásenie. Odsudzuje rasizmus a antisemitizmus a priamo naráža na poslancov Kotlebovej strany.

Jasné odsúdenie rasizmu a antisemitizmu, zločinov vojnovej Slovenskej republiky, ale aj nových extrémistických síl, ktoré sa snažia zaštítiť vierou a Bohom. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi na Slovensku arcibiskup Stanislav Zvolenský vydal k výročiu vzniku Slovenského štátu spoločné vyhlásenie s predsedom zväzu židovských obcí Igorom Rintelom.

V texte sa priamo obracajú na poslancov Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko. „Dúfame v obrátenie tých, ktorí prípadne aj sadajú do parlamentných lavíc a hovoria jedným dychom o Bohu a národe, ale zároveň neváhajú útočiť na ľudí len z dôvodu ich inej farby pokožky či odlišného náboženského presvedčenia.“

Zvolenský s Rintelom ďalej píšu, že kresťanstvo aj židovstvo sú nezlučiteľné s rasizmom, antisemitizmom a výzvami na násilie. „Roztrpčenie nad problémami nesmie vydláždiť cestu radikálnym riešeniam, ktorým chýba potrebné rozlišovanie. Obraciame sa na všetkých obyvateľov Slovenska, aby sa vyhli akémukoľvek extrémizmu.“

Odsudzujú krivdy za Slovenského štátu

Cirkev vo vyhlásení píše, že 14. marca si zároveň pripomína encykliku S horlivou starosťou, ktorú vydal v roku 1937 pápež Pius XI. V nej odsudzoval nástup Adolfa Hitlera k moci a jeho prvé kroky.

„Len povrchné mysle môžu podľahnúť bludu a horliť za národného Boha, za národné náboženstvo, nerozumne sa pokúšať vtesnať Boha, stvoriteľa celého sveta (…) do hraníc jedného národa, uväzniť ho do krvného priestoru jedinej rasy,“ napísal pápež pred 79 rokmi.

Podľa cirkvi bola kritika rasizmu prorocká, a aj ona v týchto dňoch zaznamenala príznaky obáv a nepokoja. „Obracajú sa na nás starší ľudia, ktorým sa v pamäti vynárajú spomienky a hovoria o svojej úzkosti zo súčasného vývoja. Sme presvedčení, že je potrebné všetkých pozvať k pokoju, ale aj k vážnej obozretnosti v politickom a náboženskom živote.“

Vyhlásenie ďalej pripomína, že aj predstavitelia Slovenského štátu boli presvedčení, že konajú za Boha a národ, no v skutočnosti sa nevyhli spoluúčasti na veľkom nešťastí. „Cirkev už neraz v minulosti odsúdila takéto skutky a označila ich za neprípustné. Preto odsudzuje aj zločiny a krivdy voči Židom, ktoré sa udiali na Slovensku v rokoch 1939 až 1945.“

Za Kotlebu orodovali aj kňazi

Spoločné vyhlásenie katolíckej cirkvi a židovskej obce prichádza týždeň po voľbách, v ktorých uspela Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko. Podporovali ju aj mnohí katolícki kňazi.

Napríklad kňaz Ján Košiar pred voľbami v trnavskej bazilike viedol omšu, kde hovoril o voľbách. Omša vyznievala v prospech Kotlebu, aj keď jeho stranu priamo nemenoval. Kotleba sedel počas nej v kostole.

Tisa si v pondelok pri jeho hrobe zastával aj saleziánsky kňaz Vojtech Zeman. Tragédiu desaťtisícov Židov deportovaných zo Slovenska nielen nespomenul, ale priamo popieral. „To je historická nepravda. To sa písalo v knihách za komunizmu, pretože takto to historikom nariadili,“ povedal.

Video: Traja Kotlebovi poslanci sa poklonili Tisovi
autor: Martina Pažitková

Ešte minulý týždeň cirkev aktivity svojich kňazov komentovala opatrne. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara na otázku Denníka N, či je zvolenie Kotlebu rizikom, odpovedal, že „rizikom pre budúcnosť  je na prvom mieste nedostatok porozumenia pre požiadavky voličov, otvárajúce cestu ponuke zjednodušených a radikálnych riešení, ktoré môžu pôsobiť príťažlivo“.

Postoj rôznych cirkví ku Kotlebovi po voľbách kritizovalo viacero osobností v otvorenom liste.

Znenie spoločného vyhlásenia

Dnes si pripomíname výročie známej encykliky Pia XI. „Mit brennender Sorge“. „S horlivou starosťou“ napísal tento pápež v roku 1937 Nemcom, pretože nechcel, aby Cirkev zostala medzi „spoluvinníkmi za neinformovanosť“ po tom, čo sa k moci dostal Hitler a jeho vplyv zasiahol celú spoločnosť. Pápež jasne odsúdil rasovú ideológiu a označil ju za neprijateľnú pre kresťanov. „Veriacim v Boha nie je každý, kto rečnícky používa slovo Boh,“ zdôraznil. „Len povrchné mysle môžu podľahnúť bludu a horliť za národného Boha, za národné náboženstvo, nerozumne sa pokúšať vtesnať Boha, stvoriteľa celého sveta […] do hraníc jedného národa, uväzniť ho do krvného priestoru jedinej rasy.“

Kritika rasizmu vtedajšieho režimu bola prorocká: existujúce predsudky sa rozhoreli do nenávisti – a nenávisť spôsobila katastrofu. Strach, ktorý zachvátil ľudí kvôli príslušnosti k menšinovým rasám, sa nedá vymazať z pamäti. S veľkým znepokojením preto konštatujeme, že sme v týchto dňoch nanovo zaznamenali príznaky obáv a nepokoja. Obracajú sa na nás starší ľudia, ktorým sa v pamäti vynárajú spomienky a hovoria o svojej úzkosti zo súčasného vývoja. Sme presvedčení, že je potrebné všetkých pozvať k pokoju, ale aj k vážnej obozretnosti v politickom a náboženskom živote.

Táto obozretnosť je o to naliehavejšia, že dnešný deň nám pripomína aj obdobie, počas ktorého sme dopustili násilné vyvezenie desiatok tisícov Židov z našej krajiny. Ani tí predstavitelia Slovenska, ktorí boli skalopevne presvedčení, že konajú za Boha a za národ, sa vtedy nevyhli spoluúčasti na veľkom nešťastí. História pozná mnohé prípady, keď sa štátna moc obrátila proti Židom a podrobila ich krutému a neľudskému zaobchádzaniu. Cirkev už neraz v minulosti odsúdila takéto skutky a označila ich za neprípustné. Preto odsudzuje aj zločiny a krivdy voči Židom, ktoré sa udiali na Slovensku v rokoch 1939 až 1945.

Katolíci i Židia, poučení dejinami, nesmieme dopustiť, aby sa naše slová alebo činy obrátili proti komukoľvek: každý, aj ten najmenší prejav rasovej alebo náboženskej neznášanlivosti nám musí zostať cudzí. Nesúhlasíme so žiadnou výzvou na násilie. Dúfame v obrátenie tých, ktorí prípadne aj sadajú do parlamentných lavíc a hovoria jedným dychom o Bohu a národe, ale zároveň neváhajú útočiť na ľudí len z dôvodu ich inej farby pokožky či odlišného náboženského presvedčenia. Naše náboženstvá sú nezlučiteľné s rasizmom, antisemitizmom a výzvami na násilie. Roztrpčenie nad problémami nesmie vydláždiť cestu radikálnym riešeniam, ktorým chýba potrebné rozlišovanie. Obraciame sa na všetkých obyvateľov Slovenska, aby sa vyhli akémukoľvek extrémizmu. Usilujme sa viac o zachovávanie spravodlivosti, prejavujme väčšiu vzájomnú úctu a prekonávajme sebectvo hľadaním spoločného dobra. Tam vidíme autentickú cestu zo súčasnej krízy.

Mons. Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup metropolita, predseda KBS
Igor Rintel, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovenský štát

Slovensko

Teraz najčítanejšie