Denník N

Pokračuje rozpad Siete, Bugár tvrdí, že okrem Simona už nikto neodíde (+video)

Proti vláde so Smerom sú aj Miroslav Beblavý (Sieť), Szolt Simon (Most-Híd) a Zuzana Zimenová (Sieť). Foto N - Tomáš Benedikovič a TASR
Proti vláde so Smerom sú aj Miroslav Beblavý (Sieť), Szolt Simon (Most-Híd) a Zuzana Zimenová (Sieť). Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Most aj Sieť sa oslabili, ďalej však rokujú so Smerom a SNS o vláde.

Most-Híd je pri rokovaniach so Smerom oslabený o jedného poslanca, svojho podpredsedu Zsolta Simona. Ak strana pôjde do vlády so Smerom, nevstúpi ani do poslaneckého klubu strany.

Vyhlásil, že považuje za správne riešenie úradnícku vládu a predčasné voľby, nárastu extrémizmu by sa v prípade volieb neobával.

Video: Z Mosta-Híd sa okrem Simona nikto odísť nechystá
autor: Martina Pažitková

Bugár: Nik iný sa nepridá

„Je to jeho rozhodnutie, takto sa rozhodol, ale nikto iný z predsedníctva ani z klubu Mosta-Híd odchádzať nemieni,“ komentoval odpor Zsolta Simona Béla Bugár. Aj Simon podľa neho pôvodne súhlasil s rokovaniami so Smerom.

„Skoro všetko sme presadili v rámci protikorupčného boja,“ povedal Bugár o rokovaniach so Smerom. Opakoval, že je ich povinnosťou ísť do vlády a vyhnúť sa predčasným voľbám, aby sa neposilnili extrémisti.

Bugár odmietol informácie o tom, že by Simon odmietol Smer preto, že by nedostal ministerskú funkciu. „Ak by to bolo tak, myslíte, že by som to nepovedal? Že jeho rozhodnutie bolo také, pretože nedostane post?“ pýtal sa šéf Mosta-Híd.

Ficovu vládu nechce ani Zimenová

Počet poslancov, ktorí by mohli podporovať novú vládu Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete, môže byť ešte nižší. Vládu so Smerom a SNS totiž odmieta aj Zuzana Zimenová, prvá náhradníčka Siete do parlamentu a odborníčka na školstvo, s ktorou strana pred voľbami rátala aj na post ministerky školstva.

Stačí, ak by Procházkova Sieť nominovala niekoho zo svojich poslancov do vlády. Hovorí sa o predsedovi Radoslavovi Procházkovi či podpredsedovi Andrejovi Hrnčiarovi. Zimenová nie je členkou strany, bola len na jej kandidátke.

V tejto chvíli už môže nová vláda naisto rátať len s podporou 81 poslancov. V Sieti ju odmietli Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík. Dnes sa pridal Zsolt Simon, podpredseda Mosta-Híd.

Procházku kritizujú regióny

Sieť sa drobí aj na nižších úrovniach. Výzvu Miroslava Beblavého a Kataríny Macháčkovej s názvom Nie v mojom mene podpísalo za jeden deň 16-tisíc ľudí, medzi ktorými je veľa členov a sympatizantov Procházkovej strany. Mnohí sú dnes už len bývalými sympatizantmi. Podľa prvého povolebného prieskumu agentúry Polis by Sieť teraz volili len dve percentá ľudí.

Problém s postupom strany má viacero výraznejších tvárí Siete i regionálnych lídrov. Podľa odborníka na boj proti korupcii Ivana Rončáka ľudia ako on príchodom do Siete urobili vážny krok. Opustili svoje kariéry a vstúpili do politiky, pričom cesta naspäť je takmer nemožná. „Najskôr im povedali, že ich nechcú, samotní občania vo voľbách,“ napísal na svojom Facebooku.

„Toto dielo skazy dokonajú členovia vedenia Siete, ak uzavrú vládnu dohodu so Smerom a SNS.“ Proti vláde so Smerom sa staval aj ochranár Luboš Kürthy, ktorý vedie združenie Kremnica nad zlato a je okresným predsedom Siete v Žiari nad Hronom.

Medzi oklamaných členov sa radí okresný predseda strany v Kežmarku Marek Hovaňák, Procházku kritizuje petržalský zastupiteľ Siete Vladislav Chaloupka či Igor Petrovčík z Košíc. „Páni Procházka a Hrnčiar, no aj niektorí ľudia z Košíc, predsa musia vedieť, že pre Roberta Fica a jeho vládu sme rovnakí ako predtým SNS a HZDS. Použije nás a odhodí,“ myslí si Petrovič.

Žitňanská a Šebej zrejme zostávajú

V Moste-Híd sa aj po uistení Bugára, že ostatní neodídu, čakalo na rozhodnutie veľkej časti poslancov, ako sú Lucia Žitňanská, František Šebej či Ivan Švejna.

„Ale nežartujte,“ povedala Lucia Žitňanská na otázku, či bude ministerkou spravodlivosti vo vláde Roberta Fica, keď prichádzala na rokovania o koalícii na úrad vlády.

Zároveň však dodala, že Most-Híd zatiaľ vôbec nevie, či pôjde do vlády. Preto je podľa nej otázka obsadzovania ministerstiev konkrétnymi nominantmi zatiaľ predčasná, lebo rokovania sa ešte neskončili.

Jediným, kto po predsedníctve Mosta-Híd s novinármi dlhšie hovoril, bol František Šebej. „Rozhodol som sa, že neodídem,“ povedal. Šebej vraví, že sa momentálne nebude vyjadrovať k tomu, či by podporil aj vládu. „Neviem – podľa toho, ako bude vyzerať, ale ešte rokujú.“ Hoci predtým hovoril, že je proti vstupu Mosta do vlády so Smerom, teraz ho presvedčilo, že okrem predčasných volieb neexistovala iná možnosť. „Predčasné voľby by znamenali takmer naisto neopísateľne väčšiu katastrofu ako toto.“ Úradnícku vládu označil za „blbosť“.

Právnik a nový poslanec Mosta-Híd Peter Kresák nechcel hovoriť o tom, aké budú podmienky strany pre Smer. Po voľbách na otázku, či podporí koalíciu so Smerom, hovoril, že sa pobavil. „Jasné, stále som pobavený, samozrejme,“ povedal Kresák po rokovaní predsedníctva strany.

Ďalším náhradníkom na poslanca Siete je po Zimenovej Vladimír Bilčík, expert na zahraničnú politiku. Ten sa zatiaľ nevyjadril.

Pri náhradníkoch v Moste-Híd sa zatiaľ veľmi neočakáva, že by od vlády so Smerom odskočili.

rozpadkoalicie-biela

Kto sú poslanci Mosta-Híd a Siete

(hrubo vyznačení tí, čo odmietli vládu so Smerom)

  1. Béla Bugár (108 523 hlasov)
  2. Lucia Žitňanská (59 145)
  3. Zsolt Simon (27 041)
  4. László Sólymos (18 464)
  5. František Šebej (17 403)
  6. Ivan Švejna (12 671)
  7. Gábor Gál (12 505)
  8. Tibor Bastrnák (10 825)
  9. Peter Kresák (9 028)
  10.  Árpád Érsek (8 695)
  11.  Elemér Jakab (6 605)

Náhradníci Mosta-Híd:

12. Gabriel Csicsai
13. Edita Pfundtner
14. Péter Vörös
15. Peter Krajňák

 

Sieť

  1. Radoslav Procházka (67 522 hlasov)
  2. Miroslav Beblavý (36 485)
  3. Andrej Hrnčiar (20 492)
  4. Katarína Macháčková (19 587)
  5. Alena Bašistová (8 593)
  6. Katarína Cséfalvayová (6 650)
  7. Eduard Adamčík (6 449)
  8. Igor Janckulík (6 146)
  9. Martin Fedor (5 919)
  10. Simona Petrík (2 065)

Náhradníci Siete:

11. Zuzana Zimenová
12. Vladimír Bilčík

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie