Denník N

Vláda so zlodejmi štátu

Foto N – Shooty
Foto N – Shooty

Podozrenia z daňového podvodu smerujú k Ficovmu a Kaliňákovmu priateľovi. Polícia ich ani nevyšetrila.

Béla Bugár a Radoslav Procházka bojujú o miesto v tretej vláde Roberta Fica. Tlačia sa do nej napriek tomu, že im ich vlastní voliči nadávajú. Napriek tomu, že sa im rozpadávajú strany. Napriek tomu, že dobre vedia, kto je Robert Fico a ako doteraz vládol.

Je ťažko predstaviteľné, že by zabudli na všetky tie tunely, zlodejiny a lúpeže, ktorých sa vlády I a II dopustili. Ešte pred voľbami pritom celkom jasne vedeli, že Fico sa dopustil krádeže celého štátu. Jeho súčasťou bolo aj prisvojenie si moci na úkor opozície a menšín, ktorých boli doteraz súčasťou. A bolo ním aj zabezpečenie beztrestnosti pre svojich ľudí, bez ohľadu na to, či kradli okato alebo nenápadne.

Je možné, že to všetko vymazali voľby? Je možné, že strach z odporného prízraku Kotlebu a jeho fašistov je dostatočným dôvodom, aby na to všetko prestali myslieť? Ak by aj mali pocit, že áno, oplatí sa prečítať si príbeh Ladislava Bašternáka. Je dôkazom, že dlhé prsty sa už teraz dotýkajú aj ich.

Béla Bugár môže tisíckrát opakovať, že Igor Matovič je pre neho neprijateľný, lebo položil Radičovej vládu a vniesol do politiky neštandardné rozmery. Jeho budúci štandardní partneri Robert Fico a Robert Kaliňák sa však aj pri Matovičovi predviedli.

Pár dní pred voľbami vyrobili kauzu z Matovičových daní, okamžite sa celý štátny aparát začal hýbať. Neprekážalo, že to bol prípad osem rokov starý. Výsluchy v sobotu, policajti priamo v predvolebnom televíznom štúdiu, ale hlavne: Fico neváhal porušiť zákon a prelomil daňové tajomstvo a v podstate Matoviča hneď pre istotu aj odsúdil.

Príbeh Ladislava Bašternáka je dôkazom, že ak nie ste politický súper, ale naopak sused a priateľ, nehrozí vám žiadny problém. Kaliňákovi ľudia podozrenie z jeho daňového podvodu ani len nezačali vyšetrovať. Pritom pochybností je v tomto prípade viac, ako má teraz Fico istých poslancov pre svoju vládu.

Ladislav Bašternák nemusel využiť neporiadok u daniarov so súhlasom Fica a Kaliňáka. Stačí, ak vedel, že sa nemusí báť. Že mu nič nehrozí. Presne tak to vyzerá. Po ôsmich rokoch na úrade vlády a na ministerstve vnútra viete túto istotu celkom slušne garantovať. Najmä ak vládnete sami, bez akejkoľvek kontroly, bez očí, čo by sa aspoň pozerali.

Béla Bugár a Radoslav Procházka sa chcú stať súčasťou tohto príbehu. Iste, presadia programové prieniky, o ktorých teraz s čudnou grimasou rozprávajú. Napríklad aj v oblasti boja s korupciou. Ale kto tomu aspoň trochu verí?

Ak by vám zlodej sľuboval, že odteeeeraz už bude dobrý, len nevolajte políciu, uveríte? Budete mu držať dvere a čakať, kým v pokoji všetko zoberie?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie