Denník N

Namiesto orchestra prizvali kvarteto a nezostanú pri jednom koncerte

Foto - Ondrej Koščík
Foto – Ondrej Koščík

Longital Suita vychádza ako album a sedem hudobníkov vyráža na turné. Vypočujte si v premiére pesničku Von Von.

Dlho hrávali len dvaja, na festivale Waves Bratislava sa dali opäť dokopy s bubeníkom Mariánom Slávkom. Už vtedy z toho išla veľká energia. Keď sa na ďalšom festivale Konvergencie ešte spojili so Slávom Solovicom, ktorý k ich pesničkám pridal party sláčikového kvarteta, vznikol neobvyklý súbor. Páčilo sa to im, aj divákom a znelo to takto:

„Longital Suita je inšpirovaná klasickou formou suity, no myslím, že zároveň búra zaužívané spôsoby kombinácie rockovej skupiny so sláčikmi,“ hovorí gitarista Dano Salontay. Pri hre často využíva sláčik nielen on, ale aj basgitaristka a speváčka Šina. Takže ich skupina Longital teraz nie je len rozšírená o klasické kvarteto v zložení Štefan Filas (1. husle), Milan Adamec (2. husle), Slavo Solovic (viola) a Jozef Lupták (violončelo) – stali sa sláčikovým sextetom, ktoré dopĺňa bubeník a občasný pianista Marián Slávka.

Keďže vydarená premiéra na Konvergenciách bola dobre nahratá, rozhodli sa vydať ju na albume a niekoľkokrát zopakovať naživo. Longital suita vychádza dnes, na ich domovskej značke Slnko records a partiu muzikantov čakajú na budúci týždeň štyri koncerty. V pondelok sú hosťami programu Trochu inak v SND, potom ich čakajú vlastné večery v Košiciach (22. 3. Kasárne), v Banskej Bystrici (23. 3. Záhrada) a v Hlohovci (24. 3. Empírové divadlo). V apríli ešte pesničky v tomto obsadení zaznejú raz – na špeciálnej akcii k 15. výročiu skupiny Longital (ex Dlhé diely).

Atmosféru skúšok a premiéru projektu zachytáva aj prvý singel z albumu. Je ním pesnička A to je všetko?, ktorá dostala tento oficiálny videoklip:

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie