Denník N

Brusel chce uvoľniť miliardu eur na prácu pre mladých

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Európska komisia navrhuje, aby sa miliardou eur podporila práca mladých. V Únii je každý piaty človek do 25 rokov bez práce.

Na podporu zamestnávania mladých ľudí v Únii by mala ísť ďalšia miliarda eur, navrhla to Európska komisia. Peniaze by mali pomôcť 350-tisíc až 650-tisícom ľudí vo veku do 25 rokov, ktorí si nevedia nájsť prácu.

V štátoch Únie sa tento problém týka každého piateho mladého človeka. Ak by sa financie nenavýšili, podpora z Bruselu by týkala len 14- až 22-tisíc mladých nezamestnaných.

Ponuka do štyroch mesiacov

Za miliardu eur by podľa Komisie mali štáty mladým garantovať, že si do štyroch mesiacoch po strate práce či ukončení štúdia nájdu novú prácu, dostanú ponuku na odbornú stáž alebo možnosť ďalšieho vzdelávania.

„V dôsledku tejto zmeny sa suma predbežného financovania, ktorú členské štáty získajú na podporu zamestnanosti mladých ľudí, zvýši až na 30-násobok,“ tvrdí Komisia.

Komisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová tvrdí, že mladí ľudia potrebujú prácu a potrebujú ju teraz. „Tým, že skôr uvoľníme viac financií, môžeme dostať späť do práce viac mladých ľudí. Som odhodlaná toto predsavzatie naplniť,“ povedala Thyssenová.

Je to u nás problém?

Časť peňazí by mohlo dostať aj Slovensko, ktoré patrí medzi osem krajín s najvyšším počtom mladých bez práce v Únii.

Šéf slovenskej pobočky Transparency International Gabriel Šípoš však už v minulosti týmto štatistikám oponoval. Tvrdil, že Slovensko nemá problém so zamestnávaním mladých, ale máme veľa mladých ľudí na vysokých školách oproti iným európskych krajinám.

Aj ministerstvo financií v diskusii o ďalšej dotácii na prácu mladých povedalo, že práca mladých nie je taký problém. Za dôležité považuje, aby sa pomohlo zamestnať sa segregovaným skupinám či ženám po materskej.

Slovensko v poslednom období napríklad priamo dotovalo miesta pre mladých, dávalo aj peniaze na prístroje, ktoré mali pomôcť zamestnanosti mladých.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie