Denník N

Letáky s falošným susedom si objednal inštitút, ktorý pracuje pre alianciu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Postavte sa hŕstke hajzlíkov z mesta, volá na referendum leták, ktorý zaplavil schránky po celom Slovensku. Podpísaný je síce „sused“ Tomáš Bielek, objednával ich však Inštitút Leva XIII.

Jakub z bratislavskej mestskej časti Karlova Ves dostal v pondelok večer do schránky leták, ktorý sa tvári ako osobný list. Oslovuje ho „sused“ Tomáš Bielek, ktorý ho presviedča, aby išiel na sobotňajšie referendum.

„Pomáham s prípravou referenda v našom okolí a môžem vám potvrdiť, že referendum organizujú obyčajní ľudia,“ dušuje sa v liste. „Žiadni politici či aktivisti. Bežní občania, čo chcú pomôcť Slovensku.“ Na to, aby list vytlačil, sa vraj pozbieral s rodinou a kamarátmi.

Od začiatku týždňa dostali takýto istý list od „suseda“ Tomáša Bieleka aj ľudia v Košiciach, Martine, Hlohovci či Dubnici nad Váhom. Dnes si ho nájdu v schránkach aj v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Jedna z miestnych poštárok povedala, že letáky počas dňa roznášala po celom svojom rajóne, podobne na tom boli aj jej kolegyne.

Listy posielal Inštitút leva XIII.

Letáky distribuovala štátna Slovenská pošta, podľa ktorej si ich neobjednal Bielek, ale Inštitút Leva XIII. „Za obsah a grafické spracovanie letákov v plnej miere zodpovedá objednávateľ,“ vraví hovorkyňa pošty Stanislava Pondelová.

Inštitút Leva XIII. organizoval pred niekoľkými dňami „súrnu“ zbierku pre Alianciu za rodinu. Vyzbieral viac ako 11-tisíc eur. Jeho riaditeľ Robert Mátéffy na webe s názvom Zachráňme kresťanské Slovensko napísal, že má ísť o cieľovú sumu 17400 eur, z ktorých 11-tisíc má ísť v novinách Regionpress, 4500 na inzerciu v Novom Čase a spoty, ktoré chcú pustiť v rádiách. Peniaze nemali ísť priamo na účet AZR, ale na účet s názvom Inštitút Leva XIII.

Táto zbierka sa nedá nájsť v registri verejných zbierok, ktoré treba nahlásiť ministerstvu vnútra. Informácie o zbierke ministerstvo ani nemalo.

Inštitút Leva XIII. sa k aliancii priamo prihlásil. „Nedávno som telefonoval s Antonom Chromíkom z Aliancie za rodinu. Pri rozhovore sa mi zveril, že aliancia má stále nedostatok prostriedkov na mediálne pokrytie referenda o rodine. Bez váhania som mu povedal, že sa im pokúsime pomôcť. S prekvapením a vďakou túto ponuku prijal. Povedal, že každá kvapka im pomôže,“ napísal na webe Mátéffy.

Doplnené: V stredu večer sa Denníku N e-mailom ozval aj človek, ktorý o sebe hovorí, že je Tomáš Bielek a je autorom listu. Keďže trval výhradne na e-mailovej komunikácii, podľa jeho slov z obáv o bezpečnosť rodiny, nebolo možné potvrdiť jeho totožnosť, a preto s ním Denník N rozhovor nezverejní.

Aliancia vraj nič nevie

Aliancia Denníku N odpísala, že peniaze od inštitútu zatiaľ nedostala. „Predpokladáme, že dostaneme finančné prostriedky ako dar na náš účet,“ odpísal jej hovorca Anton Chromík. Na otázku, či inštitút zbieral peniaze s ich vedomím, odpovedal len, že ďakujú každému, kto sa im snaží pomôcť a prispel aj priamo na účet aliancie.

Inštitút Leva XIII píše na vlastnom webe, že považuje za svoje poslanie „čeliť kultúre smrti“, čo znamená naplniť poslanie pápeža Leva XIII. „strhnúť masky slobodomurárstva“. Mátéffy zatiaľ na otázky Denníka N neodpovedal.

Hovorkyňa Aliancie za rodinu Anna Verešová v stredu dopoludnia Denníku N tvrdila, že za letákom priamo nestoja. „V súčasnosti sa objavujú rôzne videá, letáky a iné materiály, ktoré nie sú vytvorené Alianciou za rodinu,“ vraví.

„Pokiaľ si akákoľvek skupina vytvorí propagačný materiál, ktorým chce podporiť informovanosť o referende vo svojej skupine, Aliancii za rodinu neprislúcha posudzovať to a akokoľvek komentovať.“ Verešová tvrdí, že sa všetkých snažia povzbudzovať na slušnú a pravdivú diskusiu.

Robia z ľudí somárov

Na leták na internete upozornilo aj niekoľko blogerov, napríklad Michal Spišák či Irena Šimuneková, ktorí blogujú na sme.sk.

List útočí na médiá a ľudí z miest, ktorí sa vraj všemožne snažia referendum zmariť. „Hŕstka uletených mestských liberálov si myslí, že nie ste kompetentní, aby ste vedeli na tieto otázky odpovedať,“ píše sa v texte. Médiá vraj zasa robia z ľudí somárov a snažia sa ich manipulovať k mlčaniu.

„Vážený sused, chcem vás poprosiť prísť k referendu. Lebo toto občanmi organizované referendum sa stalo bojiskom o základné slobody a hodnoty. Občania stoja proti hŕstke arogantných, rozmaznaných hajzlíkov z mesta, ktorí si myslia, že sa im všetko prepečie,“ píše sa v liste.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie