Denník N

Smer zvalcoval Most-Híd a Sieť, má deväť členov vlády (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Niekdajší gazda pravice vyrokoval ministerstvo dopravy a zrejme pre seba post podpredsedu parlamentu, Most-Híd má len o ministerstvo viac. Pomery v štáte sa zmenia len málo.

Robert Fico a jeho strana budú ďalej najzásadnejšou silou v krajine. Po štyroch dňoch rokovaní si vo vznikajúcej koalícii s SNS, Mostom-Híd a so Sieťou presadil až deväť z celkových 15 miest vo vláde vrátane premiéra a ministrov vnútra, financií, zahraničia a vicepremiéra pre investície. Okrem toho Smeru zostanú ministerstvá práce, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a podpredsedu parlamentu. Keďže má Smer premiéra, bude mať aj SIS, NBÚ ovláda už teraz.

Video: Ako súvisí Ficov byt so zostavovaním vlády
autori: Martina Pažitková, Monika Tódová

Bývalá opozícia – Most-Híd a Sieť – má dohromady vo vláde len tri kreslá a aj tie by mohli prísť o časť právomocí. Podľa Roberta Fica vicepremiérovi pre investície, ktorý pripadol opäť Smeru, zvýšia kompetencie v oblasti eurofondov.

Most má riadiť ministerstvo životného prostredia, ktoré rozdeľuje veľké eurofondové balíky, a rezort spravodlivosti.

Sieť ovládne ďalšie ministerstvo s eurofondmi – dopravu.

SNS, ktorá do koalície doniesla 15 poslancov, dosiahla relatívne veľa. Má dve ministerstvá, po ktorých strana túžila už v časoch Jána Slotu – obranu a školstvo. Navyše získala „eurofondové“ ministerstvo pôdohospodárstva.

Bonus pre SNS je druhá najvyššia ústavná funkcia predsedu parlamentu. Opozícii zostal jeden podpredseda parlamentu.

S týmto rozložením ide šéf Smeru Fico v piatok ráno za prezidentom.

posty

Čo s Ficom a Kaliňákom?

Fico rečnil o delení postov sám, ostatných troch predsedov k slovu nepustil. Ďalšie rokovania koalície ohlásil nadnes. O konkrétnych menách vraj stále nerozhodli, niektoré sú však už viac-menej jasné.

Most-Híd a Sieť podľa informácií Denníka N chceli na poste premiéra a ministra vnútra nové tváre, no narazili na odpor. Najmä v prípade premiéra pravicové strany zrejme nemajú dostatočné páky na jeho výmenu.

Robert Kaliňák má však čerstvý problém so svojím susedom Ladislavom Bašternákom, ktorý prenajíma byt premiérovi Ficovi. Vyšetrovanie podozrení z vážnych podvodov stopili štátne orgány pod vedením Smeru.

Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská cez deň vyhlásila, že prípad musia znovu prešetriť. Pre tento prípad, ale aj pre spory z minulosti sa teraz očakáva, či budú spolu v jednej vláde sedieť minister vnútra Robert Kaliňák a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Zo Smeru je takmer isté, že vo funkciách zostanú minister financií Peter Kažimír, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister kultúry Marek Maďarič.

Most-Híd podľa informácií Denníka N nominuje na ministerstvo životného prostredia predsedu svojho poslaneckého klubu Lázslóa Solymosa, ktorý za Most aj rokuje.

Most-Híd chce o obsadení postov informovať až po sobotnej republikovej rade, ktorá má odobriť koalíciu so Smerom a SNS. Strana sa nechcela vyjadriť ani k ministerstvu školstva pre SNS.

Video: Fico oznámil dohodu o rozdelení ministerstiev a vedenia parlamentu
autor: Martina Pažitková

 

Procházka podpredsedom parlamentu

Ministrom dopravy za Sieť sa nemusí stať nikto z najužšieho vedenia strany. Strana má totiž problém, že ak nominuje do vlády kohokoľvek zo svojich súčasných poslancov, či už predsedu Radoslava Procházku, alebo podpredsedu Andreja Hrnčiara, ako náhradníčka do Národnej rady nastúpi Zuzana Zimenová, ktorá vládu so Smerom a SNS odmieta. Nová vláda by teda prišla o ďalší hlas.

V novovznikajúcej koalícii sa preto ráta s tým, že Procházka bude pravdepodobne podpredsedom parlamentu.

Meno nového ministra dopravy za Sieť zatiaľ známe nie je. Sieť môže po ohlásených odchodoch Miroslava Beblavého, Kataríny Macháčkovej a Simony Petrík počítať len so siedmimi poslancami, čo nestačí ani na vytvorenie samostatného klubu.

Podpredseda Siete Andrej Hrnčiar vraví, že jedno ministerstvo pre Sieť je priamo úmerné výsledku volieb, no je to veľký rezort. „Ministerstvo dopravy má v sebe aj regionálny rozvoj a nám ide predovšetkým o regióny.“

Danko: O ministroch ešte rozhodneme

Danko hovorí, že ešte nevedia, ako obsadia posty ministerstiev a predsedu parlamentu, má o tom rozhodnúť predsedníctvo.

V Smere sa hovorí aj o tom, že SNS nemá dostatok schopných ľudí na funkcie štátnych tajomníkov pre tri  ministerstvá, a tak si možno osvoja niektorých tajomníkov Smeru ako svojich nominantov. Podobne v minulosti prešiel z prvej Ficovej vlády František Palko ako štátny tajomník ministerstva financií za SNS na ministerstvo dopravy v druhej Ficovej vláde už za Smer.

Strany si delili posty podľa volebného výsledku. Smer s 28,3 percenta má v parlamente 49 poslancov, SNS s 8,6 percenta 15 poslancov, Most-Híd získal 6,5 percenta, no z 11 poslancov mu po vstupe do koalície zostane po odchode Zsolta Simona iba 10 poslancov.

Kontrolné výbory budú podľa Fica aj ďalej patriť opozícii. Koaličné strany si rozdelili ostatné výbory.

Rokovania budú pokračovať zajtra od pol desiatej ráno. Mali by priniesť už aj konkrétne mená, hoci viaceré sú jasné už teraz.

Ako si podelili ministerstvá

Smer SNS Most-Híd Sieť
premiér obrana spravodlivosť doprava
vnútro školstvo životné prostredie
financie pôdohospodárstvo
zahraničné veci
hospodárstvo
zdravotníctvo
kultúra
práca a sociálne veci
podpredseda vlády pre investície

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie