Denník N

Ministrom školstva za SNS by mohol byť docent etiky, ktorý viedol Ruské centrum

Ľudovít Hajduk kandidoval vo voľbách za SNS z 32. miesta, do parlamentu sa nakoniec nedostal. Foto - archív Ľ. Hajduka
Ľudovít Hajduk kandidoval vo voľbách za SNS z 32. miesta, do parlamentu sa nakoniec nedostal. Foto – archív Ľ. Hajduka

Pri školstve sa môže rozhodovať medzi Petrom Pellegrinim a prodekanom súkromnej Paneurópskej vysokej školy Ľudovítom Hajdukom, ktorý kandidoval za SNS.

Pokiaľ by ministerstvo školstva pripadlo SNS, o čom sa v týchto hodinách rokuje, kandidát na ministra by bol v strane jasný. Šéfom tímu SNS pre túto oblasť je štyridsaťpäťročný Ľudovít Hajduk, ktorý pôsobí na súkromnej Paneurópskej vysokej škole v Bratislave.

Jeho meno oficiálne nechce nikto komentovať. V SNS hovoria len to, že Hajduk ako odborník má podľa nich čo ponúknuť. „Pán Hajduk je šéfom nášho tímu pre školstvo, prirodzene, preto, lebo v oblasti školstva sa vyzná,“ poznamenáva podpredseda SNS Anton Hrnko.

Sám Hajduk by si na funkciu ministra trúfal. Odkazuje na to, že napríklad v čase prvej Ficovej vlády pôsobil vo vedení Štátneho pedagogického ústavu, ktorý má celoslovenskú pôsobnosť. „Od roku 1998 pracujem v manažérskych funkciách,“ hovorí Hajduk.

Okrem toho učil na gymnáziu v Banskej Bystrici, neskôr pôsobil na vysokých školách – v roku 2012 získal docentúru v odbore etiky. „Myslím, že mám značné prierezové skúsenosti z oblasti školstva,“ dodáva Hajduk.

(jeho celý životopis je k dispozícii aj na portáli osobnosti.sk)

Rozhodne Bugár

Ako minister však Hajduk stále nie je istý. SNS by o školstvo stála a mohol by jej pripadnúť aj podľa prvých informácií z rokovaní. Napokon, obsadila ho v prvej Ficovej vláde i v tretej vláde Vladimíra Mečiara, jej ambície by však mohol zablokovať Most-Híd. Jeho voliči maďarskej národnosti by nemuseli pochopiť, že takúto citlivú oblasť by obsadila niekdajšia strana šovinistického Jána Slotu.

V hre je preto aj kompromisná možnosť, že by si školstvo ponechal Smer a obsadil ho súčasným predsedom parlamentu a bývalým ministrom Petrom Pellegrinim.

Hajduk by v takomto prípade mohol získať post štátneho tajomníka, prípadne nejakú vedúcu funkciu v niektorej z organizácií, ktoré spadajú pod toto ministerstvo.

Riaditeľ ruského centra

Paradoxom je, že Hajduk dnes pôsobí ako prodekan Fakulty masmédií na Paneurópskej vysokej škole, s ktorou má spory doterajší minister Juraj Draxler. Jeho rezort jej vlani na jar pozastavil akreditáciu pre odbor právo.

Podľa Draxlera neposkytuje dostatočné kvalitné vzdelávanie na svojich pobočkách v Žiline, Ostrave a Prahe. Škola, ktorú pred dvanástimi rokmi zakladal expremiér Ján Čarnogurský, Draxlerovo rozhodnutie napadla na súde. Na prvom stupni v prospech školy rozhodla sudkyňa, ktorá v škole učí.

Hajduk donedávna pôsobil na tejto škole aj ako riaditeľ Ruského centra, ktoré je podľa svojej internetovej stránky financované ruským štátnym fondom Russkiy mir. Ide o projekt založený prezidentom Vladimirom Putinom na šírenie informácií o Rusku.

Jeho náplňou je napríklad výuka ruštiny a „napomáhanie rozvoja medzinárodných stykov s Ruskom v humanitnej, kultúrnej, vedecko-technickej, ako aj ekonomickej oblasti a tiež vo sfére vzdelávania“.

Viac peňazí pre súkromné školy

Hajduk sa popri tom podieľal aj na tvorbe volebného programu SNS, v ktorom strana navrhuje napríklad vylepšiť systém hodnotenia škôl, aby zohľadňoval napríklad aj úspešnosť absolventov či mimoškolské aktivity.

Okrem toho však SNS presadzuje aj „posilnenie výchovy žiakov a študentov k vlastenectvu, národnej hrdosti a ochrane slovenskej národnej kultúry“.

Sám Hajduk o svojich predstavách píše aj v textoch na svojom blogu. Prekáža mu napríklad, že štát nepodporuje súkromné vysoké školy rovnako ako verejné alebo že ich finančne „ukracuje“.

„V systéme financovania verejných a súkromných vysokých škôl pretrváva nepomer vzhľadom na skutočnosť, že dane platia rodičia našich detí rovnako,“ tvrdí Hajduk.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie