Denník N

Žitňanská: Bašternáka treba znovu vyšetriť. Matovič: Fico by sa mal presťahovať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15:37 Minister vnútra Robert Kaliňák víta, že prípad podozrivých vratiek Ladislava Bašternáka znovu preveria. Denník N obvinil z nátlaku na vyšetrovateľku.

Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská si myslí, že podozrivé vratky DPH podnikateľa Ladislava Bašternáka je potrebné znovu vyšetriť, pretože sa v tomto prípade objavili nové informácie.

Vyšetrovanie miliónových podvodov suseda ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý prenajíma byt premiérovi Robertovi Ficovi, stopili štátne orgány pod vedením Smeru.

Kaliňák vidí diskreditáciu

Ladislav Bašternák. Foto topky.sk
Ladislav Bašternák. Foto topky.sk

Žitňanská neodpovedala na otázku, či dôveruje Robertovi Kaliňákovi a či môže byť  ďalej ministrom.

„To nie je otázka dôvery alebo nedôvery, musia existovať inštitucionálne hranice,“ reagovala. Na to, že keby polícia chcela, mohla mať informácie o podozreniach z Bašternákových podvodov už skôr, povedala, že „teraz sú na stole“.

„Ten konkrétny prípad treba prešetriť, potrebujeme systémové zmeny na to, aby ktokoľvek je minister vnútra, sme mohli veriť tomu, že nemôže vstupovať do vyšetrovania,“ dodala Žitňanská.

Fakty, ktoré o Bašternákovi dali už pred tri a pol rokom dokopy kriminalisti z finančnej správy, skončili v rukách policajných vyšetrovateľov. Tí napriek silným podozreniam z podvodu ani nezačali trestné stíhanie.

Skúmať sa mal možný podvod na DPH za približne dva milióny eur a vec preto nedostali začínajúci vyšetrovatelia, ale špička Kaliňákových policajtov – Národná kriminálna agentúra.

Nepomohol však ani dozor špeciálnej prokuratúry. Tá mlčala, hoci videla, že v Bašternákovom prípade polícia zďaleka neurobila ani štandard primeraný takým vážnym podozreniam, ktoré navyše vyslovili špecialisti na daňové podvody.

K prípadu zverejnil stanovisko aj Kaliňák, ktorý zopakoval, že ide o podlú diskreditáciu jeho rezortu.

„Pánom trestného konania je na Slovensku prokuratúra, s ktorou vyšetrovateľ konzultuje svoje kroky a postupy. Minister vnútra preto víta, že špeciálny prokurátor ešte raz preverí všetky informácie, aby nevznikali žiadne pochybnosti takýchto rozmerov.“

Redaktorov Denníka N obvinil z vytvárania nátlaku. „Pred zverejnením článku navštívili vyšetrovateľku v mieste jej trvalého bydliska, pričom vytvárali nátlak na jej príbuzných, o čom je spísaný aj úradný záznam.“

„Redaktori u vyšetrovateľky Tatiany Ujváryovej zazvonili v piatok večer a slušne jej ponúkli možnosť vyjadriť sa. Po tom, čo jej manžel povedal, že nemá záujem, nechali na seba kontakt a odišli. Rozhovor prebehol bez akéhokoľvek nátlaku,“ povedal šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.

Ujváryová odmietla vo veci začať trestné stíhanie bez preverenia základných podozrení.

Počiatek má s Bašternákom pozemok

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik povedal, že prípad znovu preverí. Tvrdí, že vyšetrovateľka nemala informácie, ktorými disponujú novinári. Ak ich nemala, tak len preto, že si ich nevyžiadala od štátnych orgánov a prípad odflákla.

„Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik pokyn spracoval a bude odoslaný riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry,“ napísala hovorkyňa prokuratúry.

Kaliňák, policajný prezident Tibor Gašpar aj riaditeľ finančnej správy František Imrecze tvrdia, že stopnutie vyšetrovania neovplyvňovali.

Bašternák vlastní na Donovaloch nehnuteľnosť s ministrom dopravy Jánom Počiatkom.

„S pánom Bašternákom spoluvlastníme pozemok pod príjazdovou cestou, keďže má chatu neďaleko odo mňa. O jeho podnikateľských aktivitách nemám žiadne detailné informácie,“ povedal Počiatek.

Imrecze s Výbohom

Týždenník Plus 7 dní zverejnil fotografie, na ktorých je šéf finančnej správy Imrecze s oligarchom Miroslavom Výbohom. Toho Fico označuje za svojho priateľa.

„Prezident finančnej správy sa stretol s pánom Výbohom súkromne a toto stretnutie nesúviselo s finančnou správou. Spoznali sa dávno predtým, ako pán Imrecze nastúpil do funkcie prezidenta finančnej správy. Počas stretnutia pán Imrecze odovzdal svojmu známemu darček  – krabičku cigár,“ napísala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Finančná správa  podľa nej odmieta tvrdenia, že daňový úrad chráni akékoľvek vybrané osoby. „Finančná správa chráni záujmy Slovenska a odmietame jej zaťahovanie do politického boja.“

Opozícia chce výbor

SaS a OĽaNO budú žiadať nové výbory v Národnej rade o preverenie celej Bašternákovej kauzy.

Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova) hovorí, že Bašternákov prípad dokazuje, že do daňových podvodov sú zapojené najvyššie špičky vládnej strany. „Takýto rukolapný daňový podvod je na okamžité trestné stíhanie,“ hovorí Lipšic.

„Ak budú zapojené do boja proti korupcii aj v ďalšej vláde, tak to bude groteska. Môžu sa kolegovia hrdiť tým, koľko sa im podarilo presadiť antikorupčných zákonov, ale ak zodpovednosť za boj proti korupcii budú viesť Fico, Kaliňák a Kováčik, tak to bude fraška.“

Igor Matovič vyzval Roberta Fica, aby sa presťahoval z bytu v rezidencii Bonaparte, ktorý patrí Bašternákovi.

„Všetci sa skladáme do štátnej kasy na to, aby sa táto banda zlodejov nafutrovala,“ povedal Matovič. „Celý tento prípad sa dial pod drobnohľadom Roberta Kaliňáka, ktorý má byť novým ministrom vnútra. Je veľmi dobre informovaný, je plne zodpovedný, on si dosadil policajného prezidenta, šéfa NAKA. Ak to kryli jeho ľudia, kryl to on. A Kaliňáka si dosadil Robert Fico, je za to zodpovedný.“

Fica Bašternákova vratka netrápi. „Je evidentné, že páni Matovič a Lipšic sa v spolupráci s protivládnym Denníkom N snažia šírením nezmyslov rozbiť vznikajúcu koalíciu. Nedokážu sa zmieriť s tým, že vzniká vláda zo štandardných strán, a opäť sa vracajú k politike očierňovania bez akýchkoľvek dôkazov,“ napísalo jeho tlačové oddelenie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie