Denník N

Kotleba chce žalovať divadelníkov z Brezna

Župan si objednal predstavenie, uprostred ho zrušil a teraz uvažuje, že podá trestné oznámenie pre hanobenie rasy, národa a presvedčenia.

Marian Kotleba zrušil v pondelok predstavenie Kováči Divadelného súboru Jána Chalúpku z Brezna uprostred deja, v stredu oznámil, že zvažuje podať na divadlo trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Šéf ochotníckeho divadelného súboru Gabriel Obernauer zostal prekvapený druhý raz v priebehu niekoľkých dní. Hovorí, že herci nikoho nehanobia, len hrajú inscenáciu, ktorú, mimochodom, uviedli už aj profesionálne scény vo Zvolene a v Prešove.

Župana rozrušili vulgarizmy

„Nikoho nehanobíme, nikoho sme nechceli uraziť, len poukazujeme na negatíva vojny. Ak sa pán Kotleba cíti byť Nemcom, Srbom alebo Rusom, tak prosím, ale herci nehanobia národ ani rasu. Divadelné postavy sa hanobia medzi sebou,“ vyhlásil Obernauer.

V pondelok úradníčka župy vyzvala hercov, aby skončili, lebo dá zatiahnuť oponu a predseda Kotleba odíde. Šokovaní herci odišli z javiska.

foto N – Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Kotleba teraz zdôvodnil zrušenie predstavenia na webovej stránke župy tým, že herci používali v predstavení od začiatku krajne expresívne výrazy, ako napríklad nakopať riť, rozbiť papuľu, alebo ku..a.

Župan zareagoval v divadle až potom, keď sa v predstavení začalo hovoriť o srbských hovnách a slovanských lajnách.

„V tejto chvíli sa predseda Marian Kotleba aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť. Sme presvedčení, že keby sa v hre spomínali „židovské hovná“ alebo „cigánske lajná“, tak by tí, ktorí sú dnes rozhodnutím predsedu kraja pobúrení, žiadali toto predstavenie zrušiť ako prví,“ napísala hovorkyňa Michaela Piliarová a dodala, že predstavenie vybrali na základe odporúčania divadelného súboru.

Mazurek a hanobenie

Vulgárnym útokom s rasovým a náboženským motívom sa spája nový poslanec Národnej rady ĽSNS Milan Mazurek, ktorý vlani v lete počas pochodu proti imigrantom kričal v Bratislave na moslimskú rodinu s deťmi „J…m vášho Alaha.“ Rodinu musel chrániť kordón policajtov. „Dvesto rokov ste nás ako Turecko okupovali, ale viac už nebudete,“ reval Mazurek. Potom ho ešte kamera zachytila, ako so zaťatými päsťami skanduje „Slovensko Slovákom“. Vzápätí začali na rodinu lietať kamene. Strana na túto nahrávku zareagovala tým, že Mazurek neporušil zákon.

Riaditeľ Činohry Slovenského národného divadla a uznávaný režisér Roman Polák hovorí, že kroky Mariana Kotlebu sú z pohľadu jeho uvažovania a vnímania reality logické a predvídateľné.

Národné divadlo pripravuje totalitný balíček

„Zastavenie predstavenia je prirodzené vyústenie predstavy sveta, kde moc reguluje všetko. Nemá to nič spoločné so slobodou tvorby a vyjadrovania,“ konštatoval.

Polák si myslí, že Kotleba bude takto postupovať aj ďalej, pokiaľ mu to bude dovolené. „Bude zakazovať predstavenia, vytvárať domobranu, regulovať kraj podľa svojich predstáv a pokúsi sa o vytvorenie totalitného mikrosveta,“ dodal.

To, čo sa deje na Slovensku, je podľa Poláka dôsledok xenofóbnej politiky posledného obdobia, absencie školskej výchovy k demokratickému mysleniu, ale aj podceňovanie kultúry, ktorá pomáha vytvárať rôzne pohľady na svet.

Národné divadlo na situáciu reaguje balíčkom inscenácií o totalitných režimoch, fašizme a komunizme aj s výkladom a diskusiami.

Roman Polák. foto – Vladimír Šimíček
Roman Polák. foto – Vladimír Šimíček

Umelecký šéf a režisér Bábkového divadla na Rázcestí Marián Pecko považuje zastavenie predstavenia za poburujúci, totalitný a v demokracii doteraz nepredstaviteľný akt.

„Takéto veci sa nediali ani počas najsilnejšej boľševickej cenzúry. Všetci sme zhnusení a pobúrení. Nemôžeme mlčať,“ vyhlásil Pecko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie