Denník N

Sulík: Z tejto koalície môže ako prvý odskočiť Danko

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda najsilnejšej opozičnej strany SaS si myslí, že vláda Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete padne po korupčných kauzách. Trvá na tom, že zostane v Európskom parlamente.

Vyzerá to, že Smer, SNS, Most a Sieť zložia vládu. Môže sa to podľa vás ešte zvrtnúť?

Tá šanca je po včerajšku veľmi malá. Veľmi pokročili, sú prakticky na všetkom dohodnutí, už sa vie, kto odchádza a kto zostáva. Česť tým, čo odišli. O.K., nech začnú vládnuť. Za SaS môžem povedať, že budeme razantná, konštruktívna opozícia, budeme sa vedieť dobre nachystať na ďalšie voľby, či už budú o štyri roky, alebo skôr.

Môže im to vydržať štyri roky?

Ak by nemali byť predčasné voľby okamžite, čo vyzerá, že nebudú, najbližší reálny a rozumný termín volieb vidím na máj – jún 2017. Kampaň teda začne po predsedníctve.

Z akého dôvodu by to malo padnúť?

Na korupčných kauzách. Myslím, že Andrej Danko má oveľa vyššie ambície ako robiť juniora v nejakej vláde, chápe veľmi dobre, že mu každá jedna korupčná kauza bude kaziť povesť a že už si nesie so sebou ten biľag, že strana, ktorej dnes predsedá, už vo vláde bola a nebol to pekný a milý príbeh. Vie aj, ako to dopadlo napríklad s nástenkovým tendrom. Minimálne jemu to bude prekážať. Procházkovi nebude prekážať asi nič.

Danko má byť hlavný ašpirant na toho transparentného, čo povie, že stačilo?

Nemá byť kto iný. Procházka to nebude a Bugár dal osobne dosť najavo, že už nemá ďalšie politické ambície, keď spáchal to, čo spáchal.

Nezdvihne sa podľa vás prvá Lucia Žitňanská?

Neviem to posúdiť a nechcem sa nikoho dotknúť. Samozrejme to môže byť aj ona, ale určite by som to nevylúčil u takého Andreja Danka.

Čo hovoríte na programové priority, ktoré si schválili?

Je tam veľa vecí z nášho programu, za čo som rád. Podporíme čokoľvek, čo bude dobré, a obzvlášť, keď to bude z nášho programu. Budeme konštruktívna, ale aj razantná opozícia. Považujem za veľký úspech, že sa nám podarilo do parlamentu dostať všetkých našich tímlídrov, ktorí kandidovali. Vieme výborne a rovnomerne obsadiť výbory a máme už aj skúsenosti. Opozíciou sme museli byť aj v ťažších podmienkach a aj vtedy nás bolo počuť. Keď nás bolo najmenej, boli sme šiesti a teraz sme osemnásti.

foto N – Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Zrejme vašej strane ponúknu podpredsedu parlamentu. Kto to bude?

Už mám predstavu a hovoril som o tom s niektorými ľuďmi vo vnútri. Dúfam, že to bude tá moja predstava, ale nechcem vám to povedať preto, lebo by to bolo nekorektné voči mojim kolegom.

Koalícia chce opozícii ponúknuť kontrolné miesta v oblasti zdravotníctva, možno pôjde o štátnu zdravotnú poisťovňu, možno na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Využijete to?

Pri úrade pre dohľad si viem predstaviť, že by sme sa v opozícii dohodli na nezávislom odborníkovi. Ak by to bol napríklad poslanec Alan Suchánek od Igora Matoviča, bolo by to perfektné. Ale nechcem rozhodovať za nich. Budeme sa snažiť nájsť v opozícii zhodu na jednom mene a potom chceme toho človeka aj podporovať.

Matovič nazýva Procházku Zradoslav, Mostu a Sieti nakladajú aj vaši poslanci, hlavne Jozef Mihál. Je dobré si Most a Sieť ešte viac od seba odtlačiť?

Jožo Mihál to osobne veľmi ťažko znáša. Nechápe, ako sa niečo také mohlo stať. Ja si dávam pozor, aby som práve takéto výroky nemal a aby zostal minimálne priestor na komunikáciu s Bélom Bugárom alebo s Radom Procházkom. Keď sa niektorý z poslancov vyjadrí, ako sa vyjadrí, alebo keď to povie Igor Matovič, nepovažujem to za rozhodujúce. Ak bude treba rokovať, ja s nimi rokovať viem. Mám v podstate so všetkými ľuďmi dobré vzťahy okrem Paľa Freša, ktorému som osobne veľmi zazlieval, keď nominoval Karola Mitríka na NKÚ, a skončilo sa to tak, že som sa s ním už ani nebavil. So všetkými z parlamentu, s ktorými sa poznám, mám dostatočne dobré vzťahy, aby som s nimi vedel komunikovať. Keď si Jozef Mihál napíše niečo od srdca alebo od pečienky, je to úplne v poriadku a hlavne on si to bude vedieť obhájiť.

Keď tak dobre komunikujete so všetkými, kedy ste naposledy hovorili s Bugárom a s Procházkom?

Teraz, ako boli tie vyjednávania, ale predtým sme dlho nehovorili. Nechcem tvrdiť, že sme mali spolu také vzťahy, že sme si vedeli kedykoľvek zavolať, ale človek časom dospeje k poznaniu, že nemá zmysel prenášať politické súperenie do osobnej roviny, lebo komunikácia je jednoducho dôležitá. Som rád, že tými voľbami a vyjednávaniami sa nastavili také vzťahy, že nemôže nikto povedať, že by som na niekoho útočil ad hominem. To si chcem aj udržať, lebo komunikovať zrejme bude treba. A ak táto vláda padne, nemusia byť nutne nové voľby. Parlament môže odhlasovať novú pravicovú vládu a vtedy bude potrebná komunikácia, ale aj spolupráca s nimi.

Vravíte, že ste s nimi hovorili, keď ste sa pokúšali zložiť vládu. Povedali vám aj osobne, že chcú ísť so Smerom, alebo ste to videli len z televízie?

Dozvedel som sa to len z televízie.

Nová koalícia. Foto N – Tomáš Benedikovič
Nová koalícia, ktorá vznikla bez Richarda Sulíka. foto N – Tomáš Benedikovič

Nepovedali vám vôbec, že to u vás balia?

Nie, len pri rokovaní s Bélom padla moja otázka, či to náhodou celé nie je iba divadlo a či v skutočnosti už nie sú dohodnutí, a tam to vehementne poprel.

Čo malo byť riešením tejto situácie? Čo mal Most-Híd a Sieť urobiť? Vravia, že inú možnosť nemali.

Mali so mnou ďalej rokovať. Mali sme pripravovať koalíciu, ktorá by mala 72 mandátov. Boris Kollár urobil veľký krok a napriek tomu, že predtým do koalície nechcel ísť, si to nechal vysvetliť, že má zmysel, aby išiel. A len čo by som dostal poverenie od prezidenta, išiel by som vyjednávať s SNS. Ja nie som pre SNS červené súkno a s Bélom Bugárom je tak či tak v koalícii. Pre SNS, ktorá o sebe tvrdí, že je pravicová strana, by bolo komfortnejšie byť v takejto koalícii. Nebol by tam ten veľký monolit 49 poslancov Smeru a SNS by mala relatívne silnejšie slovo.

To všetko platilo do momentu, kým SNS nepovedala definitívne nie.

Ale to nie je vytesané do kameňa. SNS povedala nie v nejakom momente a za daných okolností. Keby vyjednávania s Ficom neboli úspešné, dostanem poverenie ja. Len hlupák nemení svoj názor. Tak som to chápal a pán Danko sa aj vyjadril, že pôjde rokovať len s tým, kto má poverenie.

Rozhodnutie snemu SNS znelo pomerne definitívne.

Mali sme tie rokovania absolvovať a potom by sme videli. Nemyslím si, že to bolo definitívne. Danko je pragmatický a rozumný človek. V jeho zmýšľaní hrajú racionálne úvahy pomerne vysokú rolu. Keď však k tomu nedošlo, nemal dôvod meniť postoje.

Zsolt Simon hovorí, že riešením mala byť úradnícka vláda a predčasné voľby. Bolo by to lepšie riešenie ako takáto vláda?

Nie. Teraz je to štandardné riešenie. To, že sa s Ficom spojili strany, ktoré hovorili, že sa s ním nespoja, za to zodpovedá Bugár a Procházka. Ale máme tu štandardné riešenie v súlade s demokratickými pravidlami a ústavou.

Je teda súčasný stav lepší ako úradnícka vláda a predčasné voľby?

Úradnícka vláda je problém preto, že voliči dali niekomu mandát a nakoniec bude vládnuť niekto iný. Teraz budú vládnuť tí, čo ten mandát dostali. K predčasným voľbám môže dôjsť. Majú však stále nádych toho, že necháme voličov tak dlho rozhodovať, až budeme spokojní s výsledkom.

Snažila sa SaS alebo vy osobne prehovárať jednotlivých poslancov Mosta a Siete, aby nešli s Ficom?

Nie. Ale musím povedať, že som telefonoval s Ivanom Švejnom, či si uvedomuje, že si kompletne zničí povesť, a vtedy som pochopil, že je to skrátka upečené.

Hovorili ste, že vám ľudia od Brhela núkali za vstup do vlády so Smerom šesť ministerstiev. Ako to prebiehalo?

Došiel za mnou nejaký človek a povedal, že má pre mňa takýto odkaz.

Niekto, koho ste predtým poznali?

Tak to funguje. Sú to ľudia, ktorí sú vám pomerne blízki – natoľko, že ich meno nepoviete nikdy. S pánom Brhelom sme sa videli raz v živote.

Kedy to bolo?

V týchto dňoch.

Koľkokrát za vami boli?

Dovedna minimálne trikrát a potom ešte boli nejaké náznaky v rozhovoroch.

Povedal ten človek, že je od Brhela?

Už to nechcem ďalej rozmazávať.

Brhel to poprel.

To sa nečudujem.

Prečo ste sa rozhodli zostať v Európskom parlamente?

Mám na to viac dôvodov. Vymenujem ich, ale nie v poradí dôležitosti. Jedna vec je, že sa to osvedčilo. Som europoslancom už rok a trištvrte a nemám pocit, že by som sa vytratil zo slovenského verejného a politického života. Po druhé, myslím, že to strane prospelo. Keď som sa stal europoslancom, mali sme štyri percentá, teraz máme 12. Samozrejme, nielen pre toto.

foto N – Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

V prvom rade sa pod to podpísalo, že ste sa výrazne vymedzili voči Ficovi.

Áno, ale tiež to nebolo len toto, lebo vymedzili sa aj iní a nemajú toľko percent. Pod ten úspech sa podpísalo množstvo rôznych dôvodov a jedným z nich je aj to, že som mal ako europoslanec väčší priestor. Do nemeckých televízií ma volali ako europoslanca a tie videá, keď som ich zostrihal a otitulkoval, mali 300-tisíc pozretí. Nehovorte, že to tiež nezískalo nejakých voličov. Takže je to aj ten dôvod, a keby aj nie, v každom prípade to neuškodilo.

Keby ste boli v slovenskom parlamente, mohli by ste byť viditeľný ešte viac. Zrieknutie sa poslaneckého mandátu u Procházku sa považuje za jednu z jeho najväčších chýb, keďže ho bolo naozaj vidieť menej.

Už som bol v slovenskom parlamente a aj odtiaľ som mal rôzne videá. Tam to boli desaťtisíce pozretí, v europarlamente státisíce. Jednoducho tvrdím, že moje jedenatrištvrteročné účinkovanie v Európskom parlamente sa na tom tiež podpísalo. Ďalší dôvod je taký, že si držím určitý odstup. Keď som sa dostal do Európskeho parlamentu a prišiel som potom po niekoľkých mesiacoch do Národnej rady, človek si tam viac uvedomuje, aké žabomyšie vojny sa tam veľakrát vedú. Hádžu tam po sebe faktické poznámky a jeden druhému vyčítajú veci podľa toho istého vzoru, ďalší vyťahujú staré hriechy a tak dokola. Možno ľudia aj oceňujú, že si držím istý odstup a nadhľad a že sa už do osobných útokov nemiešam.

Tak to iba krátko. Vlastne iba od momentu, keď ste sa začali tváriť, že budete premiér.

Nevadí. Skrátka je to pre mňa dobrá škola, viem ten mandát celkom účinne využívať.

Nie je to aj preto, že sa v parlamente nechcete naťahovať s kotlebovcami?

Nie. Kotlebu si treba nevšímať.

Nebolo by pre vás výhodnejšie byť podpredsedom parlamentu a moderovať opozičnú časť debaty?

Ja budem pekne v europarlamente a myslím, že budeme mať schopného podpredsedu parlamentu.

Prvý povolebný prieskum vám nameral 16 percent. Na koľko si trúfate v priebehu prvého roka v opozícii?

Neviem. Dôležitý je trend.

Máte víziu, ako by mala vyzerať opozícia v najbližších štyroch rokoch? Mala by sa viac spájať? Chcete z SaS spraviť stranu, ktorá bude nielen liberálna, ale bude zbierať aj iných voličov?

Chcem pokračovať v budovaní SaS, aby sme oslovil aj nové vrstvy voličov, ale nevidím veľký zmysel v spájaní sa. Môžete rásť organicky tým, že získavate nových voličov, alebo sa spájať a potom to voliči nemusia oceniť. Veľmi dobrý príklad sú štyri malé strany (Skok, Šanca, SDKÚ a Tip – pozn. red.). Mohol som s nimi debatovať a minimálne Juraj Miškov mal o to záujem. Alternatívne som sa však mohol snažiť, aby som ich voličom vysvetlil, že zahodia hlas a skončí u Fica. To sa, myslím, veľmi dobre podarilo.

Skončili zrejme u vás.

Áno. Tieto štyri strany mali v súčte ešte v októbri 8,5 percenta a vo voľbách mali spolu 2,2. Takto sa dá rásť aj v opozícii a je to taký poctivejší a trvácnejší rast.

Stále ste stranou so 150 členmi.

Pozor, pozor – máme ich 164 a k tomu 12 prihlášok.

Nechcete sa viac otvoriť?

Nikdy sme nemali strop pre prijímanie členov. Kto sa skrátka prihlási a splní naše, priznávam, veľmi náročné podmienky, je prijatý. Všetci členovia majú hlasovacie právo na kongrese. My nemáme delegátov. Dzurinda mal 6-tisíc členov, potom si zariadil, aby boli navolení správni delegáti a potom na kongrese odhlasovali, čo mu vyhovovalo.

Máte predstavu, ako by mala opozícia vyzerať v roku 2020?

Ono sa to už teraz kryštalizuje. Pred voľbami sme mali v parlamente 12 strán s aspoň jedným poslancom. Teraz sú v opozícii bez Kotlebu tri strany. To je o. k. Nie som priateľom toho, aby sa to spojilo do jednej veľkej všeobjímajúcej strany.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie