Denník N

Vláda chce s korupciou bojovať bez zmien kľúčovej prokuratúry

Z protikorupčného balíčka vynechali nové vládne strany dôležité zmeny na prokuratúre. Analytici upozorňujú, že na zmeny až tak veľmi netreba nové zákona, skôr ide o obsadenie postov.

Most-Híd vo vláde mal byť zárukou tvrdých protikorupčných opatrení. Bola to jedna z nosných tém kampane strany, po voľbách s ňou išli aj na rokovania so Smerom.

Hoci v zatiaľ veľmi všeobecnom dokumente o prioritách štvorkoalície je veľa z opatrení, ktoré presadzoval Most, chýba tam bod o prokuratúre a kontrolnom úrade.

Most chcel nezávislosť pre prokurátorov, aby na nich nemal dosah generálny prokurátor a verejnú kontrolu prokuratúry.

“Prokuratúra je v boji proti korupcii kľúčovou oblasťou,” hovorí právnička spolupracujúca so združením Via Iuris Zuzana Čaputová.

Ostatné témy týkajúce sa súdnictva, polície, protischránkových opatrení a korupčného prikrmovania politikov sú podľa nej zatiaľ popísané len veľmi všeobecne. “Vieme si pod tým predstaviť rozsah opatrení, ktoré sme navrhovali, ale v hodnotení sme zatiaľ zdržanliví.”

Čaputová hovorí, že budú sledovať programové vyhlásenie vlády, plán legislatívnych úloh už v tomto roku a konkrétnu tvorbu systémových zmien. “Budeme sa zapájať do legislatívneho procesu, aby sme tieto témy nepustili z dohľadu. Hrozba, že finálne návrhy  budú iba figovým listom tu je, ale sme pripravení to sledovať a komunikovať verejnosti, ak by to mala byť náhražka reálnej zmeny.”

Bez personálnych zmien to nepôjde

V dnešnej situácii je podľa Gabriela Šípoša z Transparency International menenie zákonov len malá časť riešenia korupcie. “60 percent je uplatňovanie tých nástrojov, ktoré už máme.”

Hovorí, že kontrolné orgány iba musia konať. “Stojí to na tom, akí ľudia sú tam nominovaní, a či si prácu odvedú alebo nie. Doterajšia skúsenosť je, že najväčšie prípady objavili médiá, mimovládky a okresní politici.”

Väčšina protikorupčných bodov sú podľa Šípoša skôr drobnosti, ktoré by v niečom pomohli, ale nie zásadne, ak sa nezmení personálne obsadenie a výber ľudí.

Učitelia sú v štrajkovej pohotovosti

Nová vláda bude musieť riešiť aj problémy v školstve a zdravotníctve, teda témam, ktoré Robertovi Ficovi pre štrajk učiteľov a výpovede sestričiek pred voľbami neboli príjemné.

Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorí niekoľko týždňov štrajkovali, hovorí, že v  programových prioritách o školstve nie je nič konkrétne. “Dúfame, že minister v prvom kroku ukáže, že chce niečo robiť. Učitelia v štrajkovej pohotovosti budú sledovať kroky vlády a postoj k nesplneným požiadavkám.”

Ak podľa neho bude vláda požiadavky ignorovať, odkladať, budú vznikať komisie a budú sa točiť v kruhu, napätie bude rásť. “Nedá sa vylúčiť obnovenie štrajku.”

Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov, ktorá sa pridala k štrajku, vo vyhlásení vlády vidí len vágne prísľuby. “Nie je tam nič o požiadavkách, pre ktoré sa šesť týždňov štrajkovalo.”

Šéf školských odborov Pavel Ondek vraví, že tézy z priorít treba ešte rozpracovať. “Malo by byť jasné, čo chce vláda so školstvo urobiť a do kedy.” Priority podľa neho musia byť nastavené tak, aby boli aj splniteľné. Oficiálne odbory štrajk nepodporili, no Ondek ešte pred voľbami vravel, že ak vláda nesplní požiadavky učiteľov, pôjdu do štrajku aj oni.

Sestričky sa chcú podľa agentúry TASR podieľať na programovom vyhlásení vlády, ocenili, že nová vláda chce zlepšiť podmienky zdravotných pracovníkov, kontrolu v zdravotníctve či snahu o posun v kvalite starostlivosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie