Denník N

Toto sú ministri vlády Fico III

Aktualizované 22. 3. o 10:50. Predsedníctvo Smeru schválilo nominácie na ministrov.

ficoRobert Fico (51),

predseda vlády

Žiaden odchod do úzadia, ako sa mohlo zdať pár mesiacov po porážke v prezidentských voľbách v roku 2014, žiadne ústupky Mostu-Híd, že by už nemal byť opäť premiérom a Kaliňák ministrom vnútra. Čaká ho veľká výzva, udržať pohromade koalíciu štyroch strán plnú protichodných síl a zároveň uspokojiť svojich ľudí v strane a na nich naviazané podnikateľské skupiny. Vysvetľovať, čo vlastne drží Smer, SNS, Most-Híd a Sieť pohromade (teda strašenie predčasnými voľbami a Kotlebom), bude náročné a pre Fica otravné. K tomu si prirátajme napínavú situáciu v Európskej únii – utečenecká kríza a britské referendum o zotrvaní v Únii. Fico sa pod tlakom Mosta-Híd a Siete, ale aj reality ďalších bruselských samitov a polročného slovenského predsedníctva v EÚ skultivuje v komunikácii o utečencoch. Udržať vládu bude pre Fica obzvlášť ťažké s blížiacim sa termínom nasledujúcich volieb – odstredivé sily medzi stranami sa budú posilňovať a na hrdinský odchod z vlády Mosta-Híd či SNS nebude nikdy neskoro.

 

Robert KaliňákRobert Kaliňák (44),

minister vnútra

Pre Smer kľúčové ministerstvo a kľúčová osoba s obrovským vplyvom na akcieschopnosť polície aj na verejnú správu a stovky dôležitých miest v nej po celom Slovensku. Ak mal Robert Fico pri rokovaniach o postoch ako víťaz volieb na niečom trvať, tak to bol  Kaliňák, s ktorým Smer zakladal a vybudoval. A presadí ho zrejme aj napriek opatrnému tlaku Mosta-Híd, aby Kaliňák vo vláde nesedel. Bol osem rokov na ministerstve vnútra istotou, že strana aj jej donori sú v bezpečí. A natiahne to možno aj na dvanásť.

Nezastavila ho ani aktuálna kauza: Kaliňákov sused Ladislav Bašternák, v ktorého byte žije Robert Fico, je podozrivý z daňového podvodu a viaceré silové zložky štátu patriace pod Smer zasa z toho, že ho kryli.

Video: Ako súvisí Ficov byt so zostavovaním vlády
autorky: Martina Pažitková, Monika Tódová

 

Peter Kažimír. Foto - TASRPeter Kažimír (47),

minister financií

Peter Kažimír by sa teraz mohol tešiť, že je najmenej kontroverznou osobou novej vlády, no v skutočnosti má tiež prečo byť nervózny. V prvom rade si musí odpovedať na otázku, či nechá vo finančnej správe Františka Imreczeho. Jeho predvolebné fotky s cigarami pre zbrojára Výboha bude opozícia vyhadzovať daniarom na oči vždy, keď príde na reč Imrecze. Okrem toho je Kažimír nervózny aj z (ne)vyšetrovania Ficovho suseda Ladislava Bašternáka, ktorého problémy s vratkami DPH sa prevalili až po voľbách. Spochybňuje to totiž nielen Imreczeho, ale najmä Kažimírov obraz šikovných chlapcov, ktorí – keď ide o dane – nie sú s nikým kamaráti. Pravdepodobne to Kažimír vyrieši ako všetko zložité a pre Smer citlivé – nechá si schváliť šéfom, či Imreczeho vyhodiť, alebo nie.

 

MMiroslav Lajčák. Foto N - Tomáš Benedikovičiroslav Lajčák (52),

minister zahraničných vecí

Solídnosť Miroslava Lajčáka je niečo, čo bude Robert Fico s euroskeptickou SNS vo vláde potrebovať. Smer tohto diplomata dokonca použil aj v bilbordovej kampani a nasadil ho prvýkrát na kandidátku, a tak musela prísť aj odmena – post ministra.  Lajčák, to je vľúdna, profesionálna a proeurópska tvár Slovenska, ktoré sa hlási k svojim záväzkom, a zároveň je to diplomat, ktorý v zákulisí vysvetlí, že aj napriek žalobám na Európsku komisiu stále patríme do Európskej únie. Lajčák však môže mať aj väčšie ambície – stále môže byť v hre o kreslo nového generálneho tajomníka OSN, ktorý nastúpi na post na budúci rok.

 

zigaPeter Žiga (43),

minister hospodárstva

Peter Žiga patril v posledných dňoch medzi tých, ktorým hrozilo, že ostanú bez ministerstva, a dával v strane najavo svoju nespokojnosť. Žiga je momentálne najvplyvnejší Košičan v strane. Patril by k najkompetentnejším ministrom. Má ekonomické vzdelanie, vlastný biznis, Ľubomírovi Jahnátkovi robil vo vláde Fico I na ministerstve hospodárstva štátneho tajomníka. Dokázal by zorganizovať tím na upratovanie v podnikateľskom prostredí, ale skôr či neskôr by aj tak narazil na kľúčovú politiku Smeru, ktorou bude ad hoc peniazmi a výnimkami uplácať jednotlivé zväzy a profesie. A to ide proti zlepšovaniu podmienok na podnikanie. Nominácia Žigu by neznamenala nič vážne pre energetiku, pretože to je väčšia hra, do ktorej sa nemá Žiga prečo tlačiť. Jozef Brhel, označovaný za mecenáša Smeru, si musí strážiť svoje pozície v zmluvách so štátnymi energetickými firmami a český milionár Daniel Křetínský v plynárňach, v Slovenských elektrárňach a v Stredoslovenskej energetike. A to je už však hra, kde je partnerom priamo premiér.

 

Peter Pellegrini. Foto: TASRPeter Pellegrini (40),

vicepremiér pre investície

Ak niekto vyrástol v Smere ako politik za posledné štyri roky, tak to bol Peter Pellegrini. Trpezlivo sa vypracoval z poslanca – majstra pozmeňovacích návrhov dôležitých pre Smer – až na šéfa Národnej rady, ktorý dojímal na mítingoch Smeru staršie voličky. Je to univerzálny talent, ktorý už preletel ako tajomník aj ministerstvom financií a priniesol trochu viac života po Dušanovi Čaplovičovi aj na ministerstvo školstva. Preto nie je dôvod, aby nezvládol aj novú misiu.

 

Tomáš Drucker (37),Tomáš Drucker. Foto: TASR

minister zdravotníctva

Nové meno vo Ficovej vláde bude nestraník Tomáš Drucker, pretože vláda hľadala dobre vyzerajúceho, na pohľad kompetentného človeka, ktorý dokáže riadiť veci tak, aby mu pod rukou nevybuchovali. Šéf SNS Andrej Danko zasa potvrdil, že hovorili o tomto mene.

Ministerstvo zdravotníctva by mal podľa Bélu Bugára riadiť odborník s krízovým manažmentom. „Navrhli sme krízový manažment, bude tam odborník a udejú sa niektoré neštandardné kroky. Ten človek bude mať nielen podporu premiéra, ale podporu všetkých,“ povedal Béla Bugár v rádiu Expres.

Drucker vo finále boja o kreslo ministra zrejme porazil súčasného šéfa finančnej správy Františka Imreczeho. Ten však v posledných dňoch stratil body, lebo musel vysvetľovať fotky s Ficovým kamarátom Výbohom a nevyšetrenú kauzu vratiek Ficovho nájomcu Baštrnáka.

Drucker sa v politike objavil ešte za Dzurindových vlád, keď zastupoval štát v Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti a vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky. Pre Smer pracuje od roku 2012, keď presvedčil Jána Počiatka, aby ho nechal riadiť štátnu poštu. Od začiatku dal najavo, že štátna firma podľa neho môže podnikať a dokonca expandovať. Pokračoval v blízkej spolupráci s Poštovou bankou aj po tom, čo ju kompletne prebralo J&T, pošta dokonca vstúpila do jej poisťovne. Najdiskutovanejší Druckerov krok však bol projekt telekomunikačného operátora 4-ka, ktorého predajcom je Slovenská pošta. Tu je partnerom firma Swan, ktorá patrí medzi top dodávateľov IT štátu.

Vyštudovaný ekonóm a právnik Drucker bude po Zuzane Zvolenskej druhým  slovenským ministrom zdravotníctva, ktorý nemá medicínske vzdelanie. Ako poradca však pracoval pri zlučovaní štátnych zdravotných poisťovní – Všeobecnej a Spoločnej, ale aj súkromných, Apolla a Dôvery.

 

Ján Richter (59),Ján Richter. Foto: TASR

minister práce, sociálnych vecí a rodiny

Sociálna politika, navýšenie vianočných dôchodkov, boj s nezamestnanosťou, to sú základné zaklínadlá Smeru, na ktoré si nedá siahať. Dlhoročný technicko-hospodársky pracovník podniku Calex Zlaté Moravce svojím životopisom, ľudovou figúrou aj príslušnosťou k vplyvnému smeráckemu Nitrianskemu kraju už pevne prirástol k stoličke, ku ktorej patria aj desiatky miliónov z eurofondov. Ministrom práce bol už od roku 2012 a žiadnu hanbu si na tomto poste nespravil, najväčší rozruch bol okolo jeho havárie na diaľnici medzi Nitrou a Bratislavou. Richtera čakajú aj ďalšie výzvy, tie však zrejme bude riešiť čiastkovo, napríklad posilnenie druhého piliera. Úplne kľúčová otázka pre jeho ministerstvo aj Slovensko, ako pomôcť izolovaným rómskym komunitám dostať sa zo stredovekej chudoby, sa do programových priorít vôbec nezmestila.

 

Marek Maďarič (49),madaric

minister kultúry

Byť na Slovensku trikrát ministrom kultúry je tak trochu za trest – peňazí nie je veľa, nič sa na tom nezmení a umelci sa cítia nedocenení a nepovšimnutí – niekedy právom a niekedy neprávom. Marek Maďarič, ktorý už ani nemá veľmi veľkú chuť si to vyskúšať aj tretíkrát, tento post napokon zobral. Čo od neho čakať? Okrem nespokojných sa nájde dosť ľudí v kultúre, ktorí vám potvrdia, že je to najlepší minister kultúry po novembri 1989. Jeho najväčšou hanbou bola „unesená“ Berniniho socha, škandál, ktorý sa prevalil vlani. Ak by ostal štyri roky ministrom, tak by mu okrem otvárania novostavby SND (v roku 2007) pribudla do životopisu s veľkou pravdepodobnosťou aj fotografia zo strihania pásky na roky odkladanej dostavbe SNG.

 

SNS

Peter Gajdoš (56),

minister obrany

gajdos (1)

Na ministerstve obrany pracoval už v rokoch 1995 až 1998 počas tretej vlády Vladimíra Mečiara ako osobný tajomník ministra Jána Siteka, ktorý bol tiež nominantom SNS. Do roku 1999 viedol protokol ministra obrany. Gajdoš je profesionálny vojak, v roku 1978 vyštudoval vojenské gymnázium v Banskej Bystrici. V roku 1982 skončil vojenskú vysokú školu vo Vyškove a stal sa veliteľom roty v mechanizovanom prápore, ktorý sídlil v Bratislave. Koncom 80. rokov študoval v Moskve na Frunzeho akadémii, po zmene režimu sa zúčastnil na viacerých kurzoch pri NATO. V rokoch 2010 až 2013 bol vojenským predstaviteľom Slovenska pri Vojenskom výbore NATO v Bruseli. Jeho angličtina je napriek tomu slabá. Aktuálne je 1. zástupcom náčelníka generálneho štábu. Zodpovedá za medzinárodné vzťahy.

„Je to jeden z ľudí, s ktorými sa SNS rozprávala. Ale mohol by byť problém s jeho profesionálnou službou,“ povedal o Gajdošovi šéf SNS Danko. Viac informácií o Gajdošovi.

 

Peter Plavčan (55),

minister školstva

Doteraz pracoval na ministerstve ako šéf sekcie vysokých škôl. Plavčan pôsobí vo vedeckých radách viacerých vysokých škôl, napríklad na Dubnickom technologickom inštitúte, Paneurópskej vysokej škole či Univerzite Komenského. Pluska upozorňovala, že preto môže byť v konflikte záujmov, Transparency International zase ešte v roku 2011 informovala, že bol zapletený do kauzy pôžičkového fondu pre študentov a učiteľov, z ktorého si členovia kontrolných orgánov vyplácali vysoké odmeny.

 

Gabriela Matečná (51),matecna

ministerka pôdohospodárstva

Výber SNS na post ministerky pôdohospodárstva je prekvapením aj preto, že Gabriela Matečná je nominantkou Smeru, ktorý ju na začiatku svojho volebného obdobia v roku 2012 dosadil na čelo Slovenského pozemkového fondu. Matečná vo funkcii podpísala aj sporné zmluvy, vďaka ktorým sa k pozemkom pri Bratislave výhodne dostali ľudia okolo Petra Sýkoru, bývalého suseda Roberta Fica. Šéfka fondu a jej zástupca podpísali zmluvy o prevode 65 hektárov pozemkov v Ivanke pri Dunaji iba krátko po tom, ako obec povolila výstavbu na poliach.

 

 

Most-Híd

Lucia Žitňanská (51),zitnanska

ministerka spravodlivosti

Najprv bude zrejme chcieť verejnosť presvedčiť, prečo ide do vlády s Kaliňákom a s ľuďmi z SNS. Medzi pravicovými voličmi si budovala renomé od roku 2002, keď sa stala štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti za KDH. Dlho bola blízkou spolupracovníčkou Daniela Lipšica, keď z druhej Dzurindovej vlády odišlo KDH, prekvapivo prestúpila do SDKÚ a stala sa ministerkou. Za prvej Ficovej vlády bola poslankyňou, za Radičovej vlády ministerkou spravodlivosti. Kandidovala za predsedníčku SDKÚ, stranu vedenú Pavlom Frešom v decembri 2013 opustila. Dlhodobo kritizuje, ako Smer riadil ministerstvo spravodlivosti a to, že ho riadil Štefan Harabin.

Je aj kritičkou ministra vnútra Roberta Kaliňáka, preto je prekvapivé, že si s ním sadne do vlády. Hovorí sa o nej, že po týchto voľbách váhala, či podporí vládu so Smerom, ale aj či vôbec v politike zostane. Teraz sa čaká na vysvetlenie, prečo sa takto rozhodla.

Viac v rozhovore s Luciou Žitňanskou:

 

László Solymos (47),solymos

minister životného prostredia

Most-Híd nemá veľa ministerstiev a potrebuje do exekutívy dostať ľudí z čela kandidátky. Na ministerstvo životného prostredia tak zrejme pôjde strojník a jeden z najbližších spolupracovníkov Bélu Bugára László Solymos. Pod sebou bude mať veľký balík eurofondov a aj Vodohospodársku výstavbu, ktorá nedávno získala pod seba celú elektráreň Gabčíkovo.

Solymos bol pred voľbami jedným z troch ľudí, ktorí mohli za Most-Híd poskytovať rozhovory novinárom, jeho kolegovia z nižších miest kandidátky museli mlčať. Je dlhoročným funkcionárom, najskôr bol okresným predsedom SMK v Bratislave, potom s Bélom Bugárom zakladali Most-Híd a od roku 2010 bol predsedom klubu. Most-Híd mal životné prostredie už vo vláde Ivety Radičovej a predtým, v druhej vláde Mikuláša Dzurindu, ministerstvo patrilo SMK.

 

Sieť

Roman Brecely manažoval prípravy novej atómky za miliardy eur. Teraz bude debatovať o zákazkách Váhostavu Juraja Širokého. Foto - TasrRoman Brecely (49),

minister dopravy

Na svojom blogu kritizoval napríklad spôsob prevzatia gabčíkovskej vodnej elektrárne Ficovou vládou, komentoval aj ďalšie energetické témy. Napríklad upozorňoval na to, ako štát potichu predchystal príjmy baniam a elektrárni Nováky. Budúci minister dopravy o prípade písal ako o ďalšej „pripravenej lúpeži pod taktovkou Smeru“.

Brecely v minulosti pracoval v českom energetickom gigante ČEZ, do roku 2013 bol aj členom predstavenstva Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska. Druhá spomínaná je spoločným podnikom ČEZ-u a Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti Slovenska (JAVYS).

 

Predseda SNS Andrej Danko. Foto N - Tomáš BenedikovičPredseda Národnej rady Andrej Danko (41) – predseda SNS

Post predsedu Národnej rady by nebol pre predsedu SNS jednoduchý, parlament bude v zostave s kotlebovcami, so stranou Borisa Kollára a s nečakanou vládnou väčšinou veľmi živý organizmus. V parlamente je nováčik, pod stresom robí chyby, ak hovorí bez papiera, tak sa občas v prejave úplne stráca ešte viac, ako sa to zvyklo stávať Pavlovi Paškovi, a nedarí sa mu ani správne skloňovať slová. To všetko sa dá však s pribúdajúcimi skúsenosťami a pomocou protokolu vylepšiť – Danko je typ politika, ktorý si bude oficiálne podujatia typu kladenie vencov a prijímanie delegácií užívať a voličov SNS presviedčať, že je za novú politickú kultúru na Slovensku. Otázka je, aké si na to bude vyberať podujatia a v akej spoločnosti.

 

Kto by mali byť štátni tajomníci Smeru v novej vláde

  • ministerstvo zahraničných vecí – Ivan Korčok
  • ministerstvo vnútra – Denisa Saková
  • ministerstvo dopravy – Viktor Stromček
  • ministerstvo spravodlivosti – Monika Jankovská
  • ministestvo školstva – Erik Tomáš
  • ministerstvo kultúry – Ivan Sečík
  • ministerstvo práce – Braňo Ondruš
  • ministerstvo hospodárstva – Vojtech Ferencz a Rastislav Chovanec
  • ministerstvo pôdohospodárstvo – Anton Stredák
  • ministerstvo financií – Radko Kuruc, Ivan Lesay (dočasný)
  • ministerstvo obrany – Marián Saloň
  • ministerstvo životného prostredia – Boris Susko

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie