Denník N

Most-Híd o kauze Kaliňákovho suseda: Budeme do toho biť

Ladislav Bašternák a Boris Kollár na svadbe Branislava Záhradníka. Foto - topky.sk
Ladislav Bašternák a Boris Kollár na svadbe Branislava Záhradníka. Foto – topky.sk

Poslanci Mosta-Híd hovoria, že Kaliňáka ako ministra vnútra nechceli, no museli sa dohodnúť.

Most-Híd hovorí, že podporí vyšetrovanie kauzy Bašternákovej vratky.

Ide o prípad vratky DPH – sused Kaliňáka Ladislav Bašternák, v ktorého byte žije Robert Fico, a ktorý vlastní na Donovaloch pozemok s ministrom dopravy Jánom Počiatkom, je podozrivý z daňového podvodu za milióny eur. Polícia to ututlala.

Treba to poriadne vyšetriť, hovorí poslanec Mostu-Híd Gábor Gál, ktorý bol doteraz členom parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť.

Ak bude znovu vo výbore, Gál zahlasuje za to, aby výbor o kauze rokoval. Zvolanie výboru navrhujú OĽaNO a SaS.

„Určite budeme do toho biť, éra týchto vecí už musí skončiť, padni komu padni, aj keď je to minister vnútra,“ povedal Gál.

O potrebe opätovne prípad prešetriť hovorila aj Lucia Žitňanská, ktorá chce byť ministerkou spravodlivosti.

Most-Híd na rokovaniach na Úrade vlády navrhoval, aby už Kaliňák nebol ministrom vnútra. Návrh však nepodporila ani Sieť. Tri strany povedali, že také podmienky sú nenáležité.

„Bohužiaľ, voľby dopadli ako dopadli a politika je o kompromise. Podľa mňa by bolo dobré, keby sa otázniky z druhej Ficovej vlády nepreniesli na tretiu Ficovu vládu,“ hovorí Gál o tom, že politika je o kompromise. Predčasné voľby by podľa neho priniesli „ešte väčší marazmus“.

Video: Fico pri otázke, či sa presťahuje z Bonaparte mlčí
autor: Martina Pažitková

Kresák: Dôkazy o zásahu Kaliňáka nie sú

Ďalší poslanec Mosta-Híd Peter Kresák hovorí, že z právneho hľadiska minister vnútra do práce vyšetrovateľa nemá ako zasahovať. Chýbajú mu konkrétne dôkazy, že tak Kaliňák v prípade Bašternákovej vratky urobil. Kresák je spokojný s tým, že prípad znovu preverí špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

SNS a Sieť na otázky o Bašternákovej vratke neodpovedali.

Denník N už po Kováčikovom pokyne znovu otvoriť prípad kontaktovala Národná kriminálna agentúra so žiadosťou vypočuť redaktorov.

Robert Fico neodpovedá na otázky, či sa odsťahuje z bytu v rezidencii Bonaparte, ktorý vlastní Bašternák. V stredu Fico v stanovisku napísal, že ide o šírenie nezmyslov protivládneho denníka.

Fico tvrdí, že si byt od Bašternáka prenajíma a dovoliť si to môže aj vďaka príjmu svojej manželky, ktorá je právnička a vysokoškolská učiteľka.

Video: Žitňanská chce byť ministerka, Bugár nechce riešiť staré veci
autor: Martina Pažitková

Podozrení môže byť viac

Ladislav Bašternák si cez svoju firmu BL-202 uplatnil v roku 2012 od štátu 8 miliónov eur na vratkách DPH. Dvojmiliónová vratka sa týkala kúpy siedmich bytov v rezidencii, ktorú postavil Marián Kočner. Bašternák ich kúpil za 12 miliónov eur. Cena sa kriminalistom z Finančnej správy javila ako fiktívna. Aj preto, že Bašternák byty neskôr predal len za 1,5 milióna eur. Kriminalisti podozrievali aj daňovákov, že Bašternáka kryjú.

Bašternák si uplatňoval aj ďalšie vratky, tam už daňováci ani len neurobili kontrolu.

Keď prípad dostala na stôl polícia, ani len nezačala stíhanie vo veci a neurobila viacero jednoduchých úkonov, ktoré by ju priviedli k dôkazom, či išlo o podvod.

Z aktuálneho výpisu z katastra nehnuteľností vyplýva, že štyri zo siedmich bytov, ktoré Bašternák kúpil a potom zase predal, teraz vlastní firma Tatiany Bašternákovej. Sídli tam, kde sídlila aj pôvodná Bašternákova firma BL-202.

Bašternák na otázku, načo byty draho kupoval, potom lacno predával, ako je možné, že ich od apríla 2015 znovu vlastní Tatiana Bašternáková a či išlo o opakovaný kšeft, na ktorý si uplatnil ďalšiu vratku DPH, odpísal: „V danom prípade sa nejedná o kšefty s bytmi, ale o riadne právne úkony, pri ktorých nebol uplatnený nadmerný odpočet DPH.“ Na iné otázky neodpovedal.

Staré veci nie

„Nebudem sa zaoberať starými vecami,“ odpovedal šéf Mosta Béla Bugár po rokovaniach o vláde na otázku, či sa bude Roberta Fica pýtať napríklad aj na kauzu maséra Kostku, ktorý dostal milióny od štátu a aj dotáciu od premiéra. „Hlavne nie s takými, kde nebudeme vidieť porušenie zákona. Ak budeme vidieť porušenie zákona, budeme sa pýtať, ako sa to vyšetruje,“ pokračoval Bugár.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie