Denník N

Američan ukradol v Pchjongjangu plagát, dostal 15 rokov nútených prác

Amerického študenta odsúdili v Severnej Kórey na 15 rokov nútených prác. Foto: AP
Amerického študenta odsúdili v Severnej Kórey na 15 rokov nútených prác. Foto: AP

Severná Kórea odsúdila mladého Američana na tvrdý trest. V emotívnom videu označil svoj čin ako „najhoršiu chybu svojho života“ a zadúša sa slzami.

Amerického študenta, ktorý v Severnej Kórei ukradol z hotela transparent s politickým sloganom, odsúdil v stredu najvyšší súd na 15 rokov nútených prác. Podľa Severnej Kórey sa svojím činom dopustil zločinu proti štátu.

Severná Kórea tvrdí, že Američan do krajiny pricestoval preto, aby v nej „narušil základy slobody pod vedením americkej vlády.“ Úrady ho zadržali na začiatku januára tesne pred jeho odchodom z krajiny, keď nastupoval do lietadla do Pekingu.

Americké ministerstvo zahraničných vecí označilo rozsudok ako „príliš krutý“ a požaduje jeho prepustenie. K prípadu sa vyjadrili aj aktivisti, ktorí vyjadrili ľútosť a vyžadujú prepustenie amerického študenta.

Americký diplomat Bill Richardson sa podľa amerického denníka New York Times stretol v New Yorku s dvoma severokórejskými diplomatmi, ktorých prosil o prepustenie mladého Američana z humanitárnych dôvodov, a to iba jeden deň predtým, ako amerického študenta odsúdili na 15 rokov väzenia a nútených prác.

Emotívne zábery

Dvadsaťjedenročný Otto Frederick Warmbier sa na konci februára priznal k tomu, že ukradol politický transparent z hotela po tom, čo ho o to poprosila mama jedného z jeho kamarátov, ktorá plagát chcela ako trofej. Sľúbiť mu mala auto v hodnote 10-tisíc dolárov alebo v prípade jeho zatknutia 200-tisíc dolárov pre jeho rodinu.

Informácie priniesla CNN, ktorá proces sleduje priamo v Severnej Kórei.

Zábery zo štátnej televízie ukazujú Warmbiera s rukami v putách a so sklonenou hlavou, ako ho strážcovia odprevádzajú zo súdnej siene.

Nie je však isté, či mladík, ktorý predčítaval svoje priznanie z papiera, hovoril pravdu. V priznaní tiež povedal, že ho „americká vláda donútila k tomuto činu.“ Viacerí Američania, ktorých v minulosti zadržiavali v Severnej Kórei, potvrdili, že ich úrady donútili verejne sa priznať k činom, ktoré nespáchali, a ospravedlniť sa za ne.

Na videu, ktoré koncom februára zverejnila CNN, hovorí Warmbier so slzami v očiach o „najhoršej chybe svojho života“ a prosí, aby ho prepustili.

„Môj brat a sestra ma potrebujú. Prosím vás, pozrite sa na mňa ako na človeka, ktorý urobil najhoršiu chybu vo svojom živote,“ hovoril medzi slzami.

Súdny proces, počas ktorého mladíka odsúdili na tvrdý trest, trval približne iba jednu hodinu.

„Pravdepodobne strávi celé dni sadením jabloní. Budú to značne vyčerpávajúce nútené práce,“ povedal Greg Scarlatoui, riaditeľ komisie pre ľudské práva v Severnej Kórei, pre CNN.

Napäté vzťahy

Tvrdý trest prišiel v čase, keď medzi USA a Severnou Kóreou vládne extrémne napätie pre jadrové zbrane a raketové cvičenia, ktoré za posledné mesiace vykonala Severná Kórea.

Pár hodín od vynesenia rozsudku americká vláda schválila nové sankcie voči KĽDR.

Prípad mladého Američana nie je ojedinelý. Medzi „zločincami“, ktorých v Severnej Kórei za posledných pár rokov zadržali, neboli iba americkí turisti, ale aj misionári či novinári.

Dvoch Američanov, Kennetha Baea a Matthewa Millera, prepustili koncom roku 2014. Millera odsúdili na šesť rokov ťažkých prác, Baemu hrozilo 15 rokov. V Severnej Kórei podobne súdili „zločincov“, ktorí si zabudli Bibliu v hotelovej izbe alebo „nelegálne vstúpili do krajiny“.

Aj na severokórejské štandardy je však Warmbierov trest prehnaný. Analytici sa pre CNN vyjadrili, že by Warmbiera mohli prepustiť, ale že je veľmi pravdepodobné, že ho autoritársky režim využije na to, aby donútil nejakého dôležitého amerického politika pricestovať do Severnej Kórey.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie