Denník N

Je slušný, poslušný a multifunkčný. Vylieči Drucker zdravotníctvo?

Foto – TASR
Foto – TASR

Poštári nemali svojho šéfa celkom v láske, neplatí najlepšie a chce veľa. Teraz by mohol bývalý pravicový manažér predviesť krízový manažment v nemocniciach.

Najprv mala ministra zdravotníctva nominovať Sieť. No to bolo ešte v čase, keď vedela novej koalícii dodať desať hlasov. Keď už v Sieti rátali, či budú v parlamente napokon šiesti alebo siedmi, aj tento post stiahol Smer k sebe. Presnejšie, musel to urobiť – nikto iný oň nejavil záujem.

Smer sa rozhodol do funkcie vsadiť overeného a zároveň nezávisle a kompetentne pôsobiaceho technokrata. Pár dní bol favoritom František Imrecze, no po prevalení sa jeho stretávania sa s Ficovým kamarátom Miroslavom Výbohom a podozrení okolo vratiek DPH majiteľa komplexu Bonaparte Ladislava Bašternáka šéf finančnej správy o možnosť poskočiť na ministerský post prišiel.

37-ročný riaditeľ štátnej pošty Tomáš Drucker bol voľba číslo dva.

Na pošte mu to vychádza

„Ľutujem zdravotníkov“ alebo „Čo môže vedieť šéf pošty o zdravotníctve?“ – to sú vyjadrenia, ktoré sa po rokovaní koaličnej štvorky o rozdeľovaní funkcií objavili na špeciálnom chate poštárov.

Tomáša Druckera mnoho z vyše desaťtisíc zamestnancov pošty nemá príliš v obľube. Keď začali ubúdať listové zásielky, „pretože internet“, Drucker hľadal pre poštu a jej ľudí zdroje nových príjmov. A tak napríklad začali s odpočtami plynomerov.

Najnovšie sú z poštárov aj poisťovací agenti (pre Poisťovňu Poštovej banky) priamo na kójach či odborníci na mobilné technológie (pre operátora Štvorka patriaceho Swanu).

Aby Drucker prinútil poštárov robiť čosi navyše, zmenil vo firme motivačný systém. Tým, ktorým sa to nepáčilo, taktne odkázal, že v hre sú aj iné možnosti, napríklad prepúšťanie. To sa pod taktovkou Smeru nehodí a vie to aj Drucker, ktorý kedysi robil poradcu v oblasti dopravy pravicovému bratislavskému županovi a šéfovi SDKÚ Pavlovi Frešovi.

Za pravicovej vlády bol aj v predstavenstve Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti.

Sám Drucker čakal, ako toto „referendum“ o práci a pláci na pošte dopadne. Mnoho poštárov ostalo nespokojných, ale riaditeľ pošty zmeny prestál.

Druckera musia mať v Smere radi.  Udržal pracovné miesta, vyhol sa väčším škandálom a ešte aj zvýšil efektivitu firmy.

V čase, keď sa o Druckerovi začalo rozprávať ako o novom ministrovi zdravotníctva, vyšla správa o 4-miliónovom zisku, ktorý sa za minulý rok podarilo poštárom vytvoriť. Podobne rok predtým. Ešte v roku 2012 bola pošta v strate.

Uhovorí vás

Drucker vie debatu rámcovať. Napríklad problém so zabetónovanou zmluvou s Poštovou bankou, ktorá odstrihla poštu od možnosti spolupracovať s akoukoľvek inou finančnou inštitúciou, obrátil na výhodu spojenia s domácim podnikateľom.

Dokonca rozbehol vstup pošty do spoločného poisťovateľského biznisu s finančníkmi okolo Poštovej banky. Neprekážalo mu ani to, že partneri, s ktorými spája štátnu poštu na presýtenom trhu ešte tesnejšie, majú zrejme priamy vplyv aj na najväčšieho konkurenta pošty na poštárskom trhu.

Tomáš Drucker (37)

  • v roku 2006 absolvoval aplikovanú informatiku a automatizáciu 
    v priemysle na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave
  • v roku 2013 ukončil právo na Trnavskej univerzite
  • pôsobil najprv vo firmách Gratex International a IQUAP
  • v rokoch 2010 – 2012 bol predsedom dozornej rady Jadrovej a vyraďovacej
    spoločnosti (JAVYS)
  • od roku 2012 je na čele Slovenskej pošty

Nevyrušil ho ani tlak veľkých mobilných operátorov, keď si vyberal, koho SIM karty bude pošta predávať. Aj keď giganty typu Orange či O2 potichu hromžili nad netransparentným výberom mobilného partnera, ktorý bude v ponuke na všetkých poštách, Drucker konštatoval, že sa len boja konkurencie Swanu – mimochodom, obľúbeného dodávateľa IT technológií v štátnej správe.

Z pohľadu klienta pošty zásadné problémy v kolose nevidno (ak nerátame obmedzené možnosti platby kartou či neochotu poštárov priniesť doporučenú zásielku domov namiesto zanechania žltého odkazu v schránke).

Kľúčových hráčov pozná

Drucker má aj z pošty dostatok skúseností so zavádzaním nových IT systémov, čo sa mu v zdravotníctve zíde. Ako nový minister bude musieť okamžite oživiť prípravy dlhoočakávaného systému elektronických zdravotných kariet a vôbec zdravotníckych informácií – eHealth.

Má manažérsky imidž, významnú schopnosť dohodnúť sa. Chápe politiku – ak treba, stojí aj pri premiérovi, ktorý rozdáva plynové vratky.

Vyštudovaný informatik aj právnik bude po Zuzane Zvolenskej druhý minister bez diplomu z medicíny, ale v zdravotníctve nebude úplným nováčikom. V minulosti pracoval ako poradca pri zlučovaní štátnych zdravotných poisťovní – Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Spoločnej zdravotnej poisťovne, ale aj súkromných – Apolla a Dôvery. Pozná teda, ako fungujú systémy v štátnej poisťovni aj v tej, ktorá patrí Pente.

Smer ho aj plánuje predstaviť ako krízového manažéra a odborníka s nadhľadom, čím ospravedlní, že v medicínskej brandži nemá žiadne meno.

Na rozdiel od svojich predchodcov nebude Drucker musieť bojovať za vytvorenie jednej poisťovne či zákaz zisku. Nová koalícia si ako prioritu dala len „obmedzenie zisku zdravotných poisťovní“, čo v praxi neznamená nič. Kým ročný obrat sektora je okolo 4 miliárd eur ročne, poisťovne majú dokopy zisky len za pár desiatok miliónov.

Dôležitejšie bude, koho dá Druckerovi nová koalícia za šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Tá má totiž rozhodujúce páky na to, kto je v zdravotníctve v strate, kto v zisku a kto sa za pár rokov dokáže zabezpečiť na celý život.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Voľby 2016

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie