Denník N

Medzi obvinenými vo Váhostave nie je Široký, hoci sedel v predstavenstve

Takto protestovali nevyplatení stavbári z kauzy Váhostav pred parlamentom v apríli minulého roku. Foto – TASR
Takto protestovali nevyplatení stavbári z kauzy Váhostav pred parlamentom v apríli minulého roku. Foto – TASR

Aktualizované 15:30 – Traja ľudia v manažmente Váhostavu Juraja Širokého by mohli ísť na osem rokov do väzenia. Člen predstavenstva a majiteľ firmy, ktorá za sebou nechala nevyplatené faktúry, medzi nimi nie je.

Keď Váhostav Juraja Širokého odpisoval dlhy, ktoré zanechal u svojich obchodných partnerov, stal sa podvod. Myslia si to kriminalisti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Jej vyšetrovateľ už aj vzniesol obvinenie voči trom osobám pre podozrenie, že spáchali trestný čin s tým, že detaily o obvinených sa zverejniť ešte nemôžu.

Podľa informácií Denníka N však medzi obvinenými Juraj Široký nefiguruje.

Ten nie je len majiteľom firmy, ale je aj v jej predstavenstve. Fungoval teda v jednom orgáne s ľuďmi, ktorí sa mali podľa NAKA dopustiť trestného činu.

V prípade ide o obvinenia z možného zvýhodňovania veriteľa. To znamená, že napríklad niekto vo Váhostave mohol uprednostňovať jedného veriteľa skorším vyplatením faktúry a ten druhý na to potom pri odpise zostávajúcich dlhov doplatil.

Čo presne majú policajti na mysli, však zatiaľ nie je jasné. Škodu, ktorá mohla vzniknúť, narátala kriminálka na „minimálne takmer 7 miliónov eur“.

Aj exmanažment môžu vyšetrovať

V predstavenstve sedia spolu so Širokým aj ďalší ľudia a platí, že obvinení môžu pochádzať aj z minulosti. Bývalý riaditeľ Váhostavu Ján Kato naposledy odkázal, že o tom, že by proti jeho osobe smerovalo nejaké obvinenie, nevie.

Kato ako predseda predstavenstva pôsobil v predstavenstve práve s Jurajom Širokým starším. Keď Kata odvolali, nahradil ho Širokého syn Juraj.

Práve z minulého manažmentu pochádzajú podľa portálu aktuality.sk všetci traja obvinení. Ide o Jána K., Martina B. a Oľgu K.

Kriminalisti ešte celú svoju prácu neukončili. Trestných činov spojených s kauzou Váhostav môže byť aj viac. Maximálne trestné sadzby pri konkurzných podvodoch siahajú do ôsmich rokov vo väzbe.

Čaká sa, k akému záveru dospejú orgány najmä v otázke, ako vznikli dlhy Váhostavu. Medzi veriteľmi sa objavili aj schránkové spoločnosti s nejasným vlastníckym pozadím. Má ísť o známych majiteľa Váhostavu, ktorí firme na dobré slovo požičali, len aby ju odvrátili od krachu.

Kriminálka má na stole schránky

Aj Váhostav formálne vlastnia schránkové firmy na Novom Zélande, Belize a väzby naň majú aj piati Kostaričania. Ukázala to spleť vlastníckych prepojení, ktorú zverejnila Transparency International. Keby sa ukázalo, že Široký požičiaval sám sebe, mohol Váhostav celý odpis dlhov manipulovať.

O peniaze prišli pri odpise dlhov Váhostavu viacerí jeho subdodávatelia. Štát im dal možnosť, že menším vyplatí v hotovosti do 50 percent ich pohľadávok, ale najviac 200-tisíc eur.

Tí, ktorí túto možnosť nevyužijú, môžu si od Váhostavu počas piatich rokov pýtať naspäť asi 19 percent vystavených faktúr, neskôr cez exekúcie do 50 percent, a ak Váhostav vykáže, že na to má, teoreticky môžu vidieť o niekoľko rokov naspäť všetky peniaze, ktoré im dlhuje.

Váhostav sám ďalej stavia diaľnice pre štát a štát mu ich ďalej riadne platí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Váhostav

Slovensko

Teraz najčítanejšie