Denník N

V súťaži o internet pre školy má Telekom troch konkurentov

Slovak Telekom nie je jediný, kto by chcel dodávať školám internetové pripojenie.

O zákazku na internetové pripojenie pre materské, základné a stredné školy za 81 miliónov eur pod názvom Edunet majú záujem štyri firmy.

Svoj záujem dlhšie avizuje Slovak Telekom, ktorý už niekoľko rokov dodáva školám internet v rámci projektu Infovek.

Ponuku však predložil aj mobilný operátor O2, ktorý sa nedávno pripojil k verejnej kritike podmienok tendra. „Dôvody prečo sme sa rozhodli vstúpiť do tohto tendra sú podobné ako pri našom vstupe do rezidenčných služieb. Priniesť férové a transparentné ponuky aj do korporátneho segmentu. Dali sme teda férovú ponuku a zároveň jasný signál, že s nami treba počítať aj v tomto segmente,“ povedal hovorca O2 René Parák.

Ďalšími dvoma záujemcami by podľa informácií Trendu mohli byť spoločnosti Swan a Slovanet, zapojenie do súťaže nevylúčili.

Obálky sa na ministerstve školstva otvárali v utorok 15. marca. Kto ponuku predložil, ministerstvo školstva nespresnilo.

„Prebieha proces vyhodnocovania ponúk – časť „ostatné“. V tejto fáze procesu verejného obstarávania nemôžeme podľa zákona poskytovať žiadne informácie,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Beata Dupaľová.

Podmienky tendra už dlhšie kritizujú Aliancia Fair-play a platforma Slovensko.Digital. O projekte hovoria, že je pridrahý a školy by si ho vedeli obstarať lacnejšie od lokálnych firiem.  Hovoria tiež, že podmienky súťaže zvýhodňujú jedného uchádzača. Myslia tým Slovak Telekom.

„To je, ako keby jedna firma dodávala obedy pre všetky školy na Slovensku,“ hovorí o podmienkach tendra Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Mimovládky žiadali preto ministra školstva Juraja Draxlera, aby tender zastavil.

Ministerstvo kritiku odmietlo a tvrdí, že na Slovensku je viacero poskytovateľov, ktorí dokážu splniť podmienky súťaže.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie