Denník N

SNS navrhla za ministerku školstva bývalú hovorkyňu súkromnej školy

Bývalá nominantka SNS na ministerku školstva, Helena Poláková. Foto - Facebook
Bývalá nominantka SNS na ministerku školstva, Helena Poláková. Foto – Facebook

Helena Poláková pôsobí ako nižšia úradníčka na ministerstve školstva, v médiách nie je možné nájsť žiadne jej vyjadrenie o tom, ako by mal tento rezort fungovať.

SNS do poslednej chvíle mení mená svojich nominantov do vlády. Na ministerstvo školstva chce vyslať bývalú novinárku a donedávna hovorkyňu súkromnej Paneurópskej vysokej školy Helenu Polákovú.

Informáciu priniesol server Topky.sk. „Áno, pani Poláková je nominovaná na tento post,“ potvrdila to hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková.

Poláková za SNS kandidovala v parlamentných voľbách z 34. miesta, je šéfkou straníckej organizácie v Pezinku.

Neznáma nominantka

Polákovej nominácia je prekvapujúca. Bývalá novinárka Slovenského rozhlasu či Rádia Twist má v oblasti školstva len prax na nižších pozíciách. Za éry ministra školstva za SNS Jána Mikolaja napríklad pôsobila na jeho tlačovom odbore.

Neskôr robila hovorkyňu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), následne komunikovala za spomínanú Paneurópsku vysokú školu v Bratislave.

Paradoxom je, že školu mediálne obhajovala aj pri ešte stále aktuálnom spore so súčasným ministrom školstva Jurajom Draxlerom, ktorý jej pozastavil akreditáciu pre odbor právo.

Poláková v posledných mesiacoch pracuje ako nižšia úradníčka na ministerstve školstva – v pozícii hlavného štátneho radcu v sekcii vysokých škôl. Podľa SNS je to vhodná kvalifikácia na post ministra. „V rámci školstva má dostatočnú prax,“ myslí si hovorkyňa Kohútková.

V médiách nie je možné nájsť žiadne vyjadrenie či rozhovor potenciálnej ministerky, kde by opisovala svoje predstavy o budúcnosti školstva. Ponuku na rozhovor pre Denník N odmietla, odkázala na stanovisko strany.

Šéf Ruského centra neprešiel

Pôvodným kandidátom SNS na rezort školstva bol Ľudovít Hajduk, ktorý má tiež za sebou pôsobenie na Paneurópskej škole – v súčasnosti tu pracuje ako prodekan na fakulte masmédií.

Hajduk bol šéfom odborného tímu SNS pre oblasť školstva, podieľal sa aj na tvorbe niektorých pasáží volebného programu. On sám v posledných dňoch už poskytoval rozhovory, v ktorých opisoval, čomu by sa ako minister venoval.

Prečo ho SNS nakoniec nenominovala, nie je jasné. Svoju úlohu však mohol zohrať aj fakt, že by bol vďačným terčom pre opozíciu i médiá.

Hajduk napríklad na Paneurópskej škole viedol Ruské centrum, ktoré je financované štátnym fondom prezidenta Vladimíra Putina na účel šírenia informácií o Rusku.

Okrem toho mal Hajduk za sebou menšiu kauzu z Mikolajovej éry, keď pôsobil ako podpredseda Štátneho pedagogického ústavu. Na výdavky štátu vtedy letel so svojím šéfom Júliusom Hauserom na „pracovnú cestu“ na Havajské ostrovy. Na opačnej strane sveta strávili úradníci šesť dní, štát za ich cestu zaplatil osemtisíc eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie