Denník N

Budeme vás sledovať, pani Lucia a pán Radoslav, varujú vládu herci a opozícia

Protest proti novej vláde na námestí SNP na jar. Foto N – Tomáš Benedikovič
Protest proti novej vláde na námestí SNP na jar. Foto N – Tomáš Benedikovič

K opozičnému protestu proti vláde Siete a Mosta so Smerom sa pridali aj herci. Varujú aj pred zhnednutím Slovenska.

Budeme vás sledovať, hovoril v piatok podvečer herec Richard Stanke z pódia na bratislavskom Námestí SNP v mene hercov a umelcov zhrozených z novej vlády, ale najmä z nástupu fašistov do parlamentu. Tie isté slová boli napísané na dvoch veľkých bielych balónoch za pódiom.

„Nebudeme sa prizerať, ako Slovensko nadobúda hnedú farbu,“ hovoril Stanke. Za ním stáli napríklad herec Alexander Bárta či dramaturg SND Daniel Majling. Pripojili sa k protivládnemu protestu opozičných strán. Varujú najmä pred Marianom Kotlebom a jeho stranou ĽSNS a hovoria, že opäť prišiel čas, keď sa musia zapojiť a vyjsť do ulíc.

„Nesúhlasíme so zložením súčasnej vládnej garnitúry, ale budeme sa musieť s tým aspoň na určitý čas naučiť žiť,“ hovoril Stanke a zároveň vládu varoval, že aj herci už budú poukazovať na jej chyby.

Video: Zradili ste nás, odkázali vládnym politikom herci a opozícia
autor: Martina Pažitková

Mladé pušky opäť spolu

V momente, keď herci na záver spievali slovenskú hymnu, zdvíhali sa v publiku ruky s dvomi prstami do znaku V známeho z novembra 89.

Na pódiu pred možno dvomi tisíckami ľudí sa vystriedali aj opoziční lídri Richard Sulík a Igor Matovič so svojimi poslancami. Pripojil sa k nim „za mimoparlamentnú opozíciu“ Alojz Hlina, ktorý šiel do volieb na kandidátke KDH a zvažuje, že teraz bude kandidovať za predsedu hnutia. Opäť sa tak na tom istom mieste spojili „mladé pušky“, ktoré na konci roka 2014 organizovali veľké protesty proti korupcii v súvislosti s nákupom piešťanského CT.

Protest ukázal, že SaS a OĽaNO berú do opozičných protestov aj stranu Sme rodina Borisa Kollára. Vystúpil za ňu nový poslanec Peter Pčolinský, ktorý zasa na prelome rokov 2011 a 2012 organizoval protigorilie protesty.

Najviac kritiky z pódia utŕžili Most-Híd a Sieť. Dokonca viac ako Smer, hoci chvíľu protestujúci skandovali aj „Fico do basy“.

Z Facebooku na námestie

Najmä Bélu Bugára, Luciu Žitňanskú a Radoslava Procházku označovala opozícia za zradcov a pripomínali im, že pred voľbami vládnutie so Smerom odmietali.

Urážky Bugára a Procházku sa pričinením opozície presunuli z diskusií na ich profiloch na Facebooku na námestie. Richard Sulík hovoril o tom, že namiesto odstavenia Fica sa pravicoví politici rozhodli podvoliť oligarchom. Iní prekrstili Procházku na Zradoslava a Bugára na Luhára, či pripomínali slová pripisované majiteľovi Penty Jaroslavovi Haščákovi v spise Gorila: „Volič je h…o.“

„Maďari budú sedieť na koaličných radách s ľuďmi, ktorí sa smiali na oplzlých vtipoch Jána Slotu,“ vyčítal Hlina Mostu-Híd, že sa spojil s SNS.

Peter Osuský z SaS napríklad kritizoval svojho kamaráta Františka Šebeja z Mosta-Híd, s ktorým boli spolu ešte pred pár rokmi v malej strane OKS.

„Budeme im robiť zo života peklo s využitím všetkých našich možností,“ varoval koalíciu Sulík.

Fotografie z protestu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Námestie SNP bolo plné ľudí. Foto N – Tomáš Benedikovič

Lídrami opozície aj protestu sú SaS. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lídrom opozície aj protestu je SaS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Najviac hlasov v opozícii získal Richard Sulík. Po jeho odchode do Bruselu sa podpredsedníčkou parlamentu za opozíciu stane zrejme dvojka SaS Lucia Nicholsonová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Najviac hlasov v opozícii získal Richard Sulík. Po jeho odchode do Bruselu sa podpredsedníčkou parlamentu za opozíciu stane zrejme dvojka SaS Lucia Nicholsonová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie