Denník N

Tehotná Lucia Nicholsonová: Chcem byť príklad pre ostatné ženy

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je kandidátkou opozície na podpredsedníčku parlamentu a čaká tretie dieťa. Lucia Nicholsonová hovorí, že chce ukázať, že sa dá pracovať aj starať sa o dieťa.

Aký je teraz váš pocit z volieb?

S odstupom času to vidím tak, že išlo o prvé voľby, keď ľudia volili za niečo a za niekoho a nie proti. Ľudia si slobodne vybrali a všetci sme z toho zmätení. Silno zarezonovali aj preferenčné hlasy. Veľa ľudí nás volilo s tým, že si našli štyroch ľudí, ktorých budú krúžkovať.

Chvíľu to vyzeralo, že SaS by mohla zložiť vládu. Naozaj ste tomu v strane verili?

Naozaj sme tomu verili. Pár dní po voľbách sa ku mne dostali informácie zo širšieho predsedníctva Smeru, že urobia čokoľvek, aby to vyskladali, a že existujú dohody s Mostom a so Sieťou. Volala som to Richardovi Sulíkovi, ktorý mal byť akurát s Bélom Bugárom. Dohodli sme sa, že sa ho to priamo opýta. Večer mi telefonoval a povedal, že neexistuje, že klame. Bugár všetko poprel a tvrdil, že jeho úprimnou snahou je pravicová vláda. Po tomto momente sme uverili, že to je možné.

Mysleli ste si, že SNS pôjde s vami?

Áno, napriek tomu, že sme s ňou nerokovali.

Nebolo to naivné?

Asi bolo, stále sme tak trochu naivní. Ale Richard Sulík absolvoval s Dankom rôzne politické diskusie, kde sa rozprávali, a potom nám referoval, že z neho naozaj nemá zlý pocit, že síce majú v programe zdaňovanie monopolov, ale tvrdil, že na základných veciach by sa s ním dalo dohodnúť. Bola som pri tom, keď Richard telefonoval s Dankom a volal ho na neoficiálne stretnutie a on povedal, že veľmi rád. Ešte vtipkovali o nejakej blondíne, ktorá išla okolo Danka, pretože tvrdil, že má na také slabosť. Takže mali priateľský rozhovor a dohodli si aj konkrétny čas. Potom to však Danko zrušil.

Myslíte si, že keby Most a Sieť aj po tom, čo Danko povedal, že chce ísť so Smerom, zostali chvíľu s vami a presviedčali ho, nech zmení názor, že by si to SNS rozmyslela?

Myslím, že hej, aj keď sa to ťažko odhaduje. Prečo by Danko nemal dôvod aspoň si vypočuť Richardovu ponuku?

Možno sa dozvedel niečo, že nemal na výber?

Podľa mňa sa dozvedel, že sú tam už urobené dohody medzi Smerom, Mostom a Sieťou. Tá rýchlosť, akou do toho Most a Sieť vhupli, sa nedá vysvetliť nijako inak ako dohodami.

Prečo to aspoň na chvíľu nezahrali, neskúsili s vami vytvoriť tlak na Danka a nenechali to dôjsť do momentu, že nie je iná možnosť ako vláda so Smerom?

Fico mal poverenie na desať dní. Rozohrali spravodajské hry – buď vydierať, alebo podplatiť – a stihli to urobiť rýchlo. Myslím, že sa báli prezidenta, aj verejného tlaku. Čo ak by sa im to neskôr začalo ešte viac rozpadávať? A čo ak by prezident vytvoril úradnícku vládu a zobral by im to? Možno Ficove karty boli silnejšie na rokovaniach, ako si myslíme. Sú to všetko len dohady, no niečo sa muselo stať, že nemali ani šancu zahrať divadlo na voličov, aké je to komplikované a toto volíme ako poslednú možnosť.

Miroslav Beblavý povedal, že sa to zlomilo na Lucii Žitňanskej, ktorá bola morálnou autoritou v Moste pre ostatných. Matovič už dokonca nehovorí, že to je tretia Ficova vláda, ale prvá vláda Žitňanskej. Ako vnímate Luciu Žitňanskú vy?

Ako sklamanie. Myslela som si, že ju to nenechá ľahostajnou, urobí rozhodný krok a povie, že toto nie. Veľmi by to pomohlo. Som sklamaná aj ľudsky. Dlhodobo som ju sledovala a pamätám sa ešte na jej tlačovú besedu ako štátnej tajomníčky Daniela Lipšica. Bola to pre mňa top politička, hovorila odborne, zreteľne a v kancelárii mala malé dieťa, akurát porodila. Stála som tam vtedy uveličená s diktafónom. Tvrdo po nich išla a bola uveriteľná vo svojom boji. Neviem si to, čo urobila, dostatočne dobre vysvetliť.

Žitňanská je racionálna a práve racionalitou Most vysvetľuje svoj krok. Chceli zabrániť predčasným voľbám, ktoré by podľa nich priniesli Kotlebu. Nepripúšťate, že to mohlo byť racionálne politické rozhodnutie bez kšeftov?

Nie. Béla Bugár bol na rokovaní u Richarda Sulíka, dopadlo to veľmi dobre. Rovnako perfektne dopadlo rokovanie s Procházkom, kde ešte Sulík zachraňoval Procházku na tlačovej besede vlastným telom. Tá pravicová vláda bola možná a je klamstvo tvrdiť, že nebola.

Ale asi si nemyslíte, že Luciu Žitňanskú uplatili oligarchovia?

Neverím tomu, nechcem sa pri jej osobe dopúšťať žiadnych dohadov, neviem si to vysvetliť. Neviem, čo sa stalo.

Ste kandidátkou SaS na podpredsedníčku parlamentu, bol aj iný kandidát?

Nie.

Čakáte tretie dieťa, ste pripravená vo funkcii porodiť?

Áno. Už som si vyskúšala, čo to je byť v parlamente ženou, kde sa očakáva, že máte drahú kabelku, ste do počtu a pokiaľ to ide, tak nemáte rozprávať. Niektorí kolegovia to vo faktických poznámkach dávajú veľmi jasne najavo a ťali do živého. Ale myslím, že tí, čo sa znížia k nejakým útokom pre moje rastúce brucho alebo malé dieťa, budú za buranov.

Budete mať dieťa priamo v parlamente?

Áno. Pri obidvoch deťoch som začala takmer hneď pracovať. Nie som typ, ktorý by si dokázal užívať trojročnú materskú a byť doma. Veľmi si užívam dieťa, do práce chodili so mnou. Určite jedna z mojich asistentiek bude aj na to, aby mi postrážila dieťa, keď budem v rokovacej sále, no budem sa snažiť ho mať čo najviac so sebou. Nebudem prvá politička, ktorá to takto bude robiť.

Budete v sále aj dojčiť?

To asi nie. Pri všetkej úcte, myslím, že slovenských poslancov na to treba pripravovať postupne a toto je porcia, ktorú by asi viacerí nedokázali stráviť (smiech).

Ako vnímate slovenskú tradíciu, že matka má byť tri roky doma?

Je to individuálne. Sú ženy, ktoré sa v tom nájdu. Ak to žene vyhovuje, je to v poriadku. Ale nie je v poriadku, ak je žena tlačená do toho, že dobrá matka je iba taká, ktorá je doma tri roky s dieťaťom. To, čo idem teraz urobiť, je aj o tom, že chcem dokázať, že dobrá matka je aj taká, ktorá nezostane doma s dieťaťom medzi štyrmi stenami. Máme v sebe hlboko zažité tradície, ktoré sa ťažko menia. A mení sa to ťažko aj preto, že máme veľmi málo príkladov žien, ktoré by ukázali, že sa to dá aj inak. Chcem byť takým príkladom. Moja funkcia bude dostatočne viditeľná na to, aby to tak bolo.

Nebude vám škodiť stres?

Nepoznám ženu, ktorá by sa pre niečo nestresovala. Je pravda, že v parlamente sú nepríjemné negatívne emócie, ale mám podporu v partnerovi, v mojich väčších deťoch a aj v strane. Veď republiková rada mi dala dôveru napriek tomu, že vie, že som v inom stave.

Takže prešli testom modernej strany?

Áno, aj náš predseda ma uisťuje, že to bez problémov zvládnem. Povzbudzuje ma to.

Zase – keby vás republiková rada neodsúhlasila, tak vy by ste možno boli schopná jej členov zažalovať za diskrimináciu.

To je dosť možné (smiech). Išlo by o diskrimináciu na pracovisku.

Zatiaľ to vyzerá tak, že vašimi najbližšími spolupracovníkmi budú predseda parlamentu Danko, podpredsedovia Bugár a Procházka a ešte niekto zo Smeru – Žiga alebo Glváč. Toto ako zvládnete?

Nie som diplomat, to si povedzme priamo, a neviem, či v tomto veku sa zo mňa už môže stať. Uvidím, nebude to jednoduché, sú to všetko lídri strán, a povedzme, že nie sme najlepší kamaráti. Oni to budú mať ťažké, že tam bude Nicholsonová, a ešte k tomu tehotná.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie