Denník N

Most-Híd ide definitívne do vlády so Smerom, Zsolt Simon vystúpil zo strany

Fico a Bugár. Archívne foto N – Tomáš Benedikovič
Fico a Bugár. Archívne foto N – Tomáš Benedikovič

Republiková rada výraznou väčšinou podporila novú vládu, len traja z prítomných členov boli proti.

Most-Híd podporil vznik vlády so Smerom, SNS a Sieťou. Oznámil to predseda strany Béla Bugár. Vysvetľoval, že vždy opakoval, že prioritou pre nich je program, a hovoril to aj vtedy, keď sa ho novinári ešte pred voľbami pýtali na spoluprácu so Smerom.

„Teraz sme niečo navarili a v prioritách máme všetky veci, ktoré sme chceli. Skúškou bude, či sa to splní. Vieme, čo by sme mali robiť, keby sa nesplnilo to, čo je na papieri. Vždy sme to vedeli,“ zdôraznil Bugár. „Ešte nikdy sa nestalo, že by vláda nedostala 100 dní. Už teraz je obrovský tlak. To je ohrozenie demokratických princípov štátu,“ pritvrdil predseda strany.

Simon vystúpil zo strany

Na republikovú radu strany prišlo 44 členov z 50. Rokovania sa oproti avizovanému času predĺžili asi o dve hodiny. Nakoniec väčšina členov rady zahlasovala za novú vládu, traja boli proti. Jedným z nich bol aj Zsolt Simon, ktorý už avizoval, že ak strana pôjde do vlády so Smerom a SNS, vystúpi z poslaneckého klubu Mosta-Híd.

Po skončení rady Simon oznámil, že sa vzdáva členstva v strane a všetkých volených funkcií. Poslanecký mandát si ponechá. „Neodchádzam s pocitom, že by som sa na niekoho hneval,“ poznamenal Simon, ktorý teraz neuvažuje o tom, že by vstúpil do SMK.

2 ministerstvá, 5 štátnych tajomníkov

Most-Híd obsadí vo vláde posty ministrov spravodlivosti a životného prostredia. Ministerkou spravodlivosti bude Lucia Žitňanská, ministrom životného prostredia László Solymos.

Žitňanská svoj postoj vysvetlila tým, že 90 percent priorít strany sa dostalo do programových priorít budúcej vlády. „Ja si nevyberám prípadných budúcich koaličných partnerov podľa svojho vkusu a čo by som mala najradšej. Jednoducho dnes je to jediná vláda, ktorá je možná na základe výsledkov parlamentných volieb. Samozrejme, že to znamená kompromisy, ale taký je politický život,“ povedala Žitňanská. „Vychádzajme zo zdravého rozumu, že všetky štyri strany prechádzajú nejakým procesom a každá zo štyroch strán môže priority presadiť iba vtedy, ak si veci budú strany podporovať vzájomne,“ dodala.

Strana nominuje aj piatich štátnych tajomníkov, Bugár ich mená nespresnil. Za isté sa považuje to, že štátnym tajomníkom na ministerstve dopravy bude Árpád Érsek. Ivan Švejna by mal ísť na ministerstvo práce, čo sám nevylúčil. Povedal, že jeho prioritou sú dôchodky.

Strana obsadí aj posty štátnych tajomníkov na ministerstvách školstva, životného prostredia a spravodlivosti. Na školstvo zrejme pôjde Peter Krajňák, a ako štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti sa spomína Andrea Vitkóová.

Báli sa extrémizmu

František Šebej po rokovaní republikovej rady odmietol, že by sa k vláde so Smerom priklonil preto, lebo mu sľúbili post amerického veľvyslanca. Povedal, že nikto mu nič také neponúkol. „Chápem, že naše rozhodnutie muselo zaskočiť veľa ľudí, ale nechápem ten krčmový tón a tie slová, ktoré mi strašne pripomínajú časy, keď nás posielali chodiť po kanáloch Slotovi a Mečiarovi stúpenci. Nečakal som, že sa tak veľa ľudí zníži k niečomu takému vulgárnemu,“ povedal Šebej.

Okolo pol jedenástej prišiel na rokovanie republikovej rady aj Peter Kresák. Vysvetlil, že nie je jej členom, ale bol pozvaný ako zvolený poslanec. Kresák si myslí, že vláda so Smerom, SNS a Sieťou je lepším riešením ako predčasné voľby a mala by dostať šancu.

„Som presvedčený, že Slovensko potrebuje upokojenie. To znamená, že je asi lepšie mať pravo-ľavú vládu ako opakovanú vládnu krízu,“ povedal Kresák.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie