Denník N

Žitňanská: Boli sme presvedčení, že pravicová vláda nemá šancu fungovať

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podpredsedníčka strany Most-Híd a budúca ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská poskytla rozhovor hodinu po tom, čo republiková rada jej strany odhlasovala vstup do koalície so Smerom, SNS a Sieťou.

Keď sme sem prichádzali, už bolo po hlasovaní a viacerí vaši kolegovia fajčili vonku. Z reštaurácie začali vychádzať ľudia a kričali po nich, že sú zradcovia, zapredanci. Potom prichádzali ďalší, kričala po nich aj žena s deťmi. Boli to slušní ľudia, neboli opití. Rozumiete im?

Rozumiem tomu, že vzniká vláda, ktorá nikomu vôbec nenapadla. Nikto nepredpokladal, že niečo také by sa mohlo stať. Tomu zodpovedajú emócie, atmosféra je vyšpičkovaná, v tejto situácii sa také reakcie dajú pochopiť.

Tí ľudia si zjavne myslia, že vy a vaši kolegovia ste urobili niečo nečestné. Rozumiete tomu?

Nejaká časť ľudí to tak vníma. Silno sa táto emócia šíri aj cez sociálne siete. Je veľmi ľahko uchopiteľná, a preto sa nedá ju nevnímať. Je to kombinácia sklamania a frustrácie, ktoré sa musia niekde vypustiť, tak sa to vypúšťa na nás.

Prečo potrebujeme mať vládu dva týždne po voľbách? Kľúčová výhrada nespokojných ľudí je, že Bugár a Žitňanská nevyužili všetky možnosti.

Rozumiem tomu a viem, že to je tá kľúčová výhrada. Ale nemyslím si, že sme nevyužili všetky možnosti. Veľa ľudí mi hovorí, že sa to nemohlo inak skončiť, ale tým, že to išlo tak rýchlo, tak ešte sme na to neboli pripravení. Niekoľko ľudí mi povedalo, že atmosféra nebola pripravená na to, že vláda bude vyzerať takto. Ale fakty hovoria proti tvrdeniu, že sme nevyužili všetky možnosti. No keď každý na politickej scéne povedal to, čo povedal, pomerne jasne, tak iná skladba koalície mi z toho nevychádza.

Strana Most-Híd bola v situácii, že musela vedieť, že bez nej Smer nepostaví vládu. Súhlasíte?

Ani bez strany Most-Híd Smer nepostaví vládu. Súhlasím, ale začala by som z iného konca. A ten sa začína pri Sulíkovom pokuse, ktorý sa veľmi rýchlo ukázal ako pokus, ktorý nemá šancu, pretože SNS z neho odskočila. Okrem toho, atmosféra pri budovaní tohto pokusu nebola veľmi priaznivo naklonená bez ohľadu na SNS. Zostavenie takého komplikovaného zoskupenia, ako sa črtalo pri rokovaniach, ktoré začal Sulík, vyžaduje nadmieru solídnu a rozumnú komunikáciu všetkých partnerov, čo sa teda veľmi nedialo, pričom nehovorím teraz o Sulíkovi. Preto sme to vyhodnotili tak, že sme sa rozhodli rokovať so Smerom. No vyzvali sme na rokovanie všetky – nemám rada to slovné spojenie – „štandardné strany“. Teda nielen Smer, SNS, ale aj SaS. Stále si myslím, že z hľadiska výsledku by to bol najrozumnejší variant, no Sulík sa vyjadril a odišiel do Bruselu. Potom už nemáte iný priestor, iba rokovať so Smerom.

Neexistovala šanca, žeby SNS zmenila názor? Aj predstavitelia SaS vám vyčítajú, že ste nepočkali, kým Fico nezostaví vládu, a nedali ste Sulíkovi možnosť sa o to pokúsiť oficiálne s poverením. Ak by sa mu nepodarilo presvedčiť SNS, zrejme by nikto nepochyboval, že vláda, ktorú ste napokon dohodli, bola posledná možnosť. Ak však nevieme, čo by urobila SNS, zostali pochybnosti.

Túto výhradu počúvam najčastejšie. SNS rozhodla na sneme, nie na predsedníctve. Snem je silnejšia inštitúcia ako orgány, ktoré sa schádzajú hoci každý deň. A dodávam, že aj to, čo sa dialo pri formovaní Sulíkovho pokusu, ešte než sa SNS rozhodla, nenasvedčovalo, že zoskupenie, ktoré sa chce spoločne pokúsiť zostaviť na veľmi tenkých nohách stojacu vládu, si uvedomuje, čo to všetko vyžaduje. Dôvera nebola príliš veľká. Nerozhodli sme sa teda pre postupnú stratégiu, pretože sme nevideli priestor ani šancu postaviť dohodu, o akú sa pokúšal Sulík.

Vy ste si už teda vtedy mysleli, že radšej riskovať vládu so Smerom, ako ísť do pokusu, ktorý nevydrží dlho.

Áno, boli sme presvedčení, že to nemá šancu fungovať.

Prečo?

Aj kvôli rozhodnutiu SNS, aj kvôli komunikácii ďalších partnerov – môžem začať pánom Kollárom, pokračovať Igorom Matovičom.

Čo konkrétne vám prekážalo?

Rôzne ich výroky a prejavy. Nechcite, aby som teraz hľadala, kto, čo vtedy povedal. Ale že to nebolo úplne korektné, to je jasné.

Neverili ste skôr tomu, že Matovič neudrží poslanecký klub pokope?

Táto otázka tu bola od začiatku. Sulíkovi sme hovorili, že máme záujem o stabilnú vládu. Tým sme mu aj naznačili náš názor na úvahy niektorých o tom, ktoré všetky strany by mohli ticho podporovať jeho vládu. V jednej úvahe to boli dokonca dve strany.

Kto okrem Kollára?

Uvažovalo sa aj o variante, že aj SNS by mohla ísť len do tichej podpory. Také predstavy boli z nášho pohľadu dosť dobrodružné. Aj z komunikácie so Sulíkom bolo zrejmé, že tie kluby nie sú až také fixné. Som v tejto časti rozhovoru trochu v defenzíve, ale nechcem hovoriť detaily rokovaní, či už formálnych, alebo neformálnych. No aspoň zjednodušene: z komunikácie bolo zrejmé, že stabilita klubov nie je na vysokej úrovni. Niežeby niekto odchádzal, ale názorové spektrum tých klubov je také široké, že by bol problém udržať normálne fungovanie.

Povedali ste, že vládu, ktorá by vznikala dlhšie, by voliči možno lepšie prijali. Ale nie je to zároveň tak, že ak by ste taktizovali, tak by ste získali viac? Smer je zoskupenie ľudí, ktoré veľmi veľa riskuje, ak nebude pri moci. Ak by ste hrali poker ďalej, možno by ste získali viac. Nebol tam žiadny termín, nemuseli sme stihnúť majstrovstvá sveta v hokeji – čo vás teda tlačilo?

Neviem odpovedať na to, čo by bolo keby. Rozhodli sme sa naozaj z hlbokého presvedčenia, že iné riešenie nie je reálne.

Nepracovalo by sa vám lepšie bez toho, žeby sa vás vaši voliči pýtali, ako spíte, a neoznačovali by vás za zradcov? Prečo vám na tom nezáležalo? Čo ste mohli stratiť? Báli ste sa prezidenta, že potom, ak by zlyhal Sulík, by vymenoval úradnícku vládu? Nič také predsa nenaznačoval, skôr naopak – ľudia z jeho okolia sú tiež za stabilnú vládu zvolených strán.

Prezident nič také nenaznačoval. Jednoducho sme videli, že tadiaľ cesta nevedie, tak sme urobili rozhodnutie rokovať so Smerom. Môžete taktizovať alebo urobíte rozhodnutie – my sme urobili rozhodnutie.

Bolo to dobré rozhodnutie?

To ukáže čas. Neposudzujem to podľa momentálnych nálad. Nebolo to ľahké rozhodnutie. Cítim potrebu povedať aj niečo iné. S kolegami sme sa tu stretávali od volieb skoro každý deň, prerozprávali sme si každé jedno čiastkové rozhodnutie. Pre všetkých bolo veľmi komplikované a strašne ťažké sa prehrýzť cez rozhodnutie ísť s SNS. Na Most-Híd bol od začiatku vyvíjaný veľký tlak, aby v niečom prekonal sám seba. Považovalo sa za absolútne samozrejmé a skoro nemorálne nepokúsiť sa o pravicovú vládu. Že veď „SNS musíte prehrýzť“. To vôbec nie je nič jednoduché ani pre nepríslušníka národnostnej menšiny. A to už nehovorím o naozaj rezervovanom postoji, ktorý máme k antisystémovým stranám. Myslím tým predovšetkým Kollárovu stranu a čiastočne aj OĽaNO. To len pre pochopenie atmosféry, v ktorej robil Most-Híd svoje rozhodnutia. Preto som stále presvedčená, že lepšie riešenie by bolo, keby Sulík neodišiel do Bruselu a snažil sa prehodnocovať svoje pozície. Tlak na to však nikdy nevznikol.

Že by išiel s vami do vlády so Smerom?

Treba rešpektovať, aký parlament vyšiel z volieb. Všetci sme vo voľbách zažili malý šok, ja teda určite. Špeciálne to na mňa doľahlo, keď som si preberala potvrdenie o tom, že som znovu poslankyňa. Áno, mám pocit, že terajšie zloženie parlamentu umožňuje a vyžaduje si aj robenie tohto typu kompromisov. Som o tom hlboko presvedčená. Chcela by som byť v pravicovej reformnej vláde, bolo by to naozaj úžasné – akurát, že ľudia volili zjavne inak. Preto je dôležité robiť aj kompromisy, aby vznikla aspoň najlepšia možná vláda. Lebo situácia je zlá. Základ je teraz myslieť na to, že sa tu deje niečo vážne, a tá vláda – nech je, aká je – musí podať dobrý výkon aspoň v niektorých oblastiach. V opačnom prípade to môže dopadnúť zle. Všetci máme na terajšom stave diel viny. Za posledných desať rokov má najväčšie maslo na hlave Smer. No nasledujeme my všetci, ktorí sme zodpovední za to, že padla Radičovej vláda, a zároveň počas opozície nevzniklo nič také, čo by dokázalo ľudí presvedčiť, že dokáže vládnuť inak, lepšie. Jedna aj druhá strana teraz musí podať výkon, aby nebolo horšie.

Stále tej motivácii rokovať rýchlo nerozumieme. Ak by ste v treťom kole – po tom, čo by Fico aj Sulík mali za sebou jeden neúspech – žiadali Smer o vládu bez Fica a Kaliňáka, možno by sa vám to podarilo.

Je to hypotetická otázka. V rokovaniach ste takí silní, akí silní sú vaši partneri.

Kedy ste prišli s požiadavkou na vládu bez Fica a Kaliňáka?

Nebudem o tom hovoriť, pretože sa nepatrí hovoriť o detailoch takých rokovaní.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bol Radoslav Procházka počas rokovaní fyzicky zdravý? Bol schopný viesť také dlhé rokovania?

Rado má zdravotné problémy, ale chodil na rokovania. Mal strašné bolesti, chodil aj na infúzie, ale bol normálne na rokovaní a, samozrejme, zvládal ich.

Oszkár Világi sám od seba napísal do Hospodárskych novín, že treba stabilnú vládu, a viac-menej nedával šancu pravicovej vláde. Zachytili ste to?

Nečítala som to, ale viem, o čom sa hovorí, a môžem len zopakovať, že Oszkár Világi nemá žiadny vplyv na rozhodnutie strany Most-Híd.

Čo si myslíte o tom, že Igor Matovič navrhol nehovoriť o novej vláde ako o tretej Ficovej, ale prvej Žitňanskej?

Cítim potrebu povedať k tomu niečo zásadné. Tak ako strana robí nejaké rozhodnutia, ktoré niekto môže považovať za dobré alebo zlé, ale až po čase sa ukáže, aké boli, rovnako aj osobné rozhodnutia ľudí zhodnotí až čas. Vyhradzujem si právo, aby mi nikto nevstupoval do svedomia, a už vôbec nie niekto z mojich politických kolegov. To je pre mňa naozaj cez čiaru.

V čom?

Som trinásť rokov v politike, celý čas sa rozhodujem slobodne, nemám vôbec žiadne záväzky. Moje posledné osobné a politické rozhodnutie sa môže niekomu nepáčiť, ale nikto – a už vôbec nie napríklad Matovič – nemá právo na mňa ani tlačiť, ani mi vstupovať takto do svedomia. Ľudia majú absolútne právo kritizovať vládu, kroky, ktoré bude robiť, ale toto nie – to je čisto moja otázka. Keď som preberala dekrét o zvolení, tak som mala chvíľu pocit, že toto vôbec nechcem, že chcem vrátiť mandát a idem robiť niečo úplne iné. Zašila som sa sama so sebou a s mojou priateľkou, ktorá mi povedala: „O čom to točíš? Máš predsa riadny mandát a si politik, tak sa podľa toho správaj!“ Tak som začala robiť rozhodnutia. Hovorila som si: „Ak to nevieš uniesť, choď domov a rob niečo iné – alebo dokážeš urobiť nejaké rozhodnutie.“ Tak som ho urobila. Radšej budem dianie ovplyvňovať, ako sa pozerať zvonku na to, čo sa tu deje. Riešenie, že vládu nepodporím a odídem z klubu, nie je v tejto situácii pre mňa riešením.

Hovorili ste teraz s Miroslavom Beblavým?

Boli sme spolu po voľbách, ale odkedy sa začali rokovania o vláde, sme spolu nehovorili.

Ako hodnotíte jeho rozhodnutie odísť zo Siete?

Nechcem hodnotiť jeho rozhodnutie. V tejto situácii nechcem vlastne hodnotiť rozhodnutia nikoho iného. Len hovorím o tom, ako rozmýšľam ja a ako som sa rozhodovala. Pre mňa by bolo neprijateľné vo vzťahu k Mostu-Híd urobiť také rozhodnutie, pretože mňa nikto nepodviedol ani neoklamal, o všetkom sme spolu komunikovali. Musela som urobiť svoje osobné rozhodnutie. Mohla som si povedať, že nejdem do vlády a ostanem v parlamente, ale tam toho tak veľa ovplyvniť nemôžete. Alebo som mohla ísť domov, učiť a písať knihy.

Beblavý povedal, že v Moste sa to lámalo na vás, lebo ste morálna autorita. Vnímali ste to tak?

V každom momente som svoje stanovisko tlmočila verejne tu pred všetkými. Nevnímam to tak, že by sa to lámalo na mne.

Mali ste nejaké osobitné rozhovory napríklad s Františkom Šebejom alebo s Petrom Kresákom?

Nie, preberalo sa to na predsedníctve a každý sa vyjadroval sám za seba. Fero veľmi jasne, vždy, a Peter Kresák, hoci je nový, veľmi jasne, vždy. V rôznych fázach mali ľudia rôzne názory a pochybnosti, ale každý dospel k rozhodnutiu sám a povedal ho nahlas. Nelámalo sa to hlasovaním.

Iveta Radičová povedala: „Ktokoľvek, kto sa dnes spojí so Smerom, legitimizuje ich spôsob vlády, a to je vážny problém.“ Podľa nej by boli najčistejším riešením predčasné voľby. Čo si o tom myslíte?

Je ľahšie komentovať, ako robiť rozhodnutia. Môžeme sa k tomu vrátiť o rok, o dva, o tri, ak sa podarí niečo presadiť. A ešte poznámka k predčasným voľbám. Teraz boli voľby, výsledok sa nám môže osobne páčiť alebo nepáčiť. Ale nemáme právo ich opakovať len preto, že by sme chceli iný výsledok, alebo že nám spôsobujú osobný diskomfort pri rozhodovaní. Ľudia jednoducho vidia veci tak, ako rozhodli.

Hovorí sa, že ľudia nedôverujú politike. Za posledný týždeň sa to ešte dramaticky zhoršilo. Čo vláda dokáže také urobiť, že sa to zmení?

Dramatické zhoršenie dôvery v politiku v posledných dňoch je vaše tvrdenie, váš pocit. Počkajme si na čísla a potom to hodnoťme.

Všetkých štátnych tajomníkov, všetky dôležité hospodárske aj silové rezorty má Smer. V čom bude rozdiel medzi druhou a treťou vládou Fica?

V tom, že za stolom sedia štyri strany a štyri strany si napísali svoje požiadavky priorít. Štyri strany majú záujem svoje požiadavky presadiť. Žiadna strana si nepresadí požiadavku bez tej ďalšej, na tom je postavená koaličná vláda.

Je niečo na tom, že Smer môže ešte kalkulovať s tým, že v strane Borisa Kollára je skupina k nemu málo lojálnych ľudí, pretože pochádzajú z prostredia malej strany, ktorú Kollár kúpil pred voľbami? A že teda títo poslanci môžu byť pre Smer záloha, keby Most alebo Sieť vymýšľali?

Nič o tom neviem.

Dohodli ste na rokovaniach, že prípad Hedvigy Malinovej ako budúca ministerka odovzdáte do Maďarska?

Som presvedčená, že ten príbeh už treba uzavrieť. Aj takto.

A toto je najlepší spôsob?

V túto chvíľu to uzavriem tak, že ho treba uzavrieť a že tento príbeh nemá v rukách exekutíva.

Stále by mohol generálny prokurátor, bývalý spolužiak Roberta Fica, stiahnuť obžalobu a zastaviť stíhanie.

Veď hovorím, že to nie je vec exekutívy.

Máte dôveru v policajného prezidenta?

Stále sa ma niekto pýta, čo verím tomu alebo onomu.

Je to prirodzené.

Nepracujem v týchto kategóriách. Nie je to o verím – neverím, dôverujem – nedôverujem, ale o tom, že vznikne dohoda, z ktorej plynú záväzky pre štyri strany. A tie sa buď budú napĺňať, alebo nebudú.

O policajnom prezidentovi sa v tej dohode píše len to, že sa posilní kontrola parlamentu.

Áno.

Vy ste v novembri povedali: „Smer je dnes taký prerastený so štátom, že prakticky už nie je možné vyšetrovať všadeprítomné podozrenia z korupcie bez toho, aby nevznikali ďalšie podozrenia z jej krytia.“ Čo sa teraz zmení?

Zmení sa inštitucionálny rámec a zodpovednosť za to ponesie minister vnútra. Tak ako minister spravodlivosti ponesie zodpovednosť za to, či sa zmení niečo v rezorte spravodlivosti.

Takže možno sa niečo zmení na súdoch, ale nemáme čakať zmeny na vnútre. Na to nás pripravujete?

Nie. Musíme si počkať a budeme vyhodnocovať. Smer má 49 mandátov a my máme 11, teraz už len 10. V tom je odpoveď. Ja mám inú predstavu o ideálnej vláde, ale so stopercentnou istotou musím povedať, že väčšina Slovenska si ju predstavuje inak ako ja.

Myslíte si, že napríklad prípad vratiek DPH Ladislava Bašternáka, ktorý má blízko k špičkám Smeru, teraz poriadne vyšetria?

Musí to byť poriadne vyšetrené a musí to byť veľmi dôveryhodne zdokladované. Verejnosť má právo poznať výsledky vyšetrovania.

Školstvo a zdravotníctvo bolo pred voľbami top témou. Teraz sa zdá, že je znovu na okraji. Ako to hodnotíte?

Uvidíme. Nemyslím si, že by zdravotníctvo bolo vnímané ako na okraji.

Riešili ste to ako vážnu vec?

Jasné. O tom, že sú to vážne veci, vážne oblasti, že zdravotníctvo potrebuje krízový manažment a že sa tomu treba veľmi rýchlo s takýmto pohľadom venovať, o tom sme sa rozprávali. Nemám pocit, že by to bolo na okraji záujmu. Most-Híd išiel do kampane s prioritami, a teda aj na rokovania; asi úplne prirodzene sme mali záujem o iné rezorty.

Kto s kým sa bil o zdravotníctvo?

Nechcem vynášať z rokovania.

A školstvo? Kandidátka na ministerku pani Poláková…

Môžeme sa dohodnúť na tom, že ani ja, ani Most-Híd nenesie zodpovednosť za nominácie iných partnerov, tak ako za to neniesol zodpovednosť ani v iných koalíciách?

Nesie zodpovednosť za to, v akom zoskupení je alebo nie je.

Bezpochyby, ale v každej vláde si každá strana zodpovedá za svojich ministrov.

Povedzte tri veci, ktoré keď dosiahnete, tak si poviete, že ste úspešná ministerka.

Pozrite si veci, ktoré sú v zarážkach v dohode o prioritách. Nedokážem ich dnes zoradiť podľa dôležitosti. Skôr uvažujem o tom, ako ešte ďalšie veci dostať do programového vyhlásenia vlády.

Bude vašou štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti za Smer Monika Jankovská, ktorá tam bola doteraz? Kritizovali ste ju za to, že je poslankyňa a sudkyňa zároveň.

Neviem, nepýtala som sa. Nepamätám si koaličné vlády, v ktorých by sa partnerom zasahovalo do nominácií. Budem tam mať navyše aj vlastnú nomináciu.

Nevyrokovali ste stop pre Kaliňáka, zmeny na generálnej prokuratúre…

Verejnú kontrolu prokuratúry sme vyrokovali.

Ale monokratický systém ostane, rovnako ako pán Čižnár, ktorého si tam presadil Smer.

Zvýši sa úroveň verejnej kontroly.

Čo ste vyrokovali s Ústavným súdom? Momentálne je tam pat, parlamentom boli zvolení Mamojka s Laššákovou, ale prezident ich zatiaľ za ústavných sudocv nevymenoval.

Dlhodobo tvrdíme, že situáciu, ktorá tam vznikla, aj rôzne protichodné rozhodnutia, treba vyriešiť na úrovni ústavy. Viem, že nemáme ústavnú väčšinu, ale budem sa o ňu usilovať.

Ale pán Mamojka a pani Laššáková už boli zvolení. Rokovali ste o tom, že ak by ich prezident odmietol, nepodali by sťažnosť na Ústavný súd, že parlament by zvolil nových kandidátov a tak ďalej?

Nemôže byť predmetom rozhovorov, kto čo stiahne alebo nestiahne. Predmetom rozhovorov môže byť riešenie a my si myslíme, že by malo byť na úrovni ústavného zákona. Bude to jedna z priorít.

Mohol by byť ústavným sudcom Peter Kresák?

Vôbec o tom nebudem špekulovať, nebolo to predmetom žiadnej debaty.

Bol zvolený za poslanca. Keď boli za ústavných sudcov zvolení Laššáková s Mamojkom, tak ste to kritizovali. Aký vidíte medzi nimi rozdiel?

Presne som hovorila o tom, že ide o dlhodobý vzťah. Keď je niekto nezávislý, profiluje sa ako odborník, je to iné, ako keď je niekto dlhodobo súčasťou štruktúr. Ale opakujem, žiadne mená neboli predmetom žiadnej debaty, žiadne nominácie tohto typu sa neriešili ani nemohli.

V debate o migrácii bol Most-Híd najďalej od Smeru. Čo máme čakať od novej vlády?

Verím, že môžeme očakávať minimálne nekampaňovú rétoriku.

To vám premiér sľúbil?

Nie, takto by som to neformulovala. Pri téme migrácie je dôležité, že sa dohodlo, že budeme robiť politiku na základe konsenzu a že súčasťou priorít je nespochybniteľná orientácia Slovenska na Európu a NATO.

Aký je Robert Fico spoločník? Prvý raz ste s ním rokovali tak dlho.

Nemám žiadne pikošky. Za tým stolom sú všetko profesionálni politici, pragmatici. Všetci boli úplne vecní.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie