Denník N

Kotlebov poslanec prišiel do parlamentu s pištoľou

Peter Krupa, ĽSNS. Foto – Facebook Petra Krupu
Peter Krupa, ĽSNS. Foto – Facebook Petra Krupu

Aktualizované v utorok o 11.30 – Nový poslanec Peter Krupa sprevádzal svojho šéfa s pištoľou. Kotleba vraví, že je to v poriadku.

Poslanec ĽSNS Peter Krupa prišiel do parlamentu s pištoľou. Nešlo o plynovú zbraň ani atrapu, ale o pištoľ na ostré náboje. Odovzdal ju pri detektore kovov vo vestibule, ochranka s ním spísala zápisnicu o jej prevzatí a uložila ju do trezora, kým Krupa s Marianom Kotlebom pokračovali na prvé zasadnutie politických strán o rozdelení postov v Národnej rade.

Keď sa rokovanie skončilo, Krupa si chcel pištoľ proti podpisu vyzdvihnúť a opäť s ňou z parlamentu odísť. Nový poslanec neodpovedal na žiadnu otázku Denníka N o tom, o akú zbraň išlo, prečo ju nosí, ani či s ňou bude do parlamentu chodiť bežne.

Video: Kotlebov poslanec so zbraňou v parlamente
autor – Miro Kern

To vás nemusí zaujímať

O pištoli hovoril iba Kotleba, ktorý sa najprv snažil tvrdiť, že ide o kušu.

„Nezabavili mu nič, je držiteľom zbrojného preukazu v zmysle zákona, takže nevidím v tom žiadny problém,“ hovoril Kotleba.

Na otázku, či jeho poslanci budú chodiť do parlamentu so zbraňami, odpovedal, že jeho strana má v programe rozšírenie práva držania a nosenia zbrane „na ochranu osôb a majetku“, takže v tom nevidí žiaden problém.

„To vás nemusí zaujímať,“ povedal Kotleba na otázku, či pri sebe nosí zbraň aj on sám.

Krupa pri preberaní dekrétu poslanca. Foto N - Tomáš Benedikovič
Krupa pri preberaní dekrétu o zvolení za poslanca. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslanci nechodia cez detektor

Krupa išiel zrejme poslednýkrát cez parlamentný detektor kovov, ktorý by pištoľ zachytil. Keď v stredu zloží poslanecký sľub, naplno môže začať využívať svoj mandát a prestane chodiť cez kontrolu rovnako ako ostatní poslanci.

Peter Krupa je 35-ročný elektrotechnik z Novej Dubnice a do parlamentu sa dostal z 12. miesta kandidátky. Na svojich predvolebných plagátoch sľuboval najmä obnovenie slovenskej koruny.

Ide o fanúšika kolaborantského prezidenta Jozefa Tisa, pri jeho hrobe v bratislavskom Ružinove bol aj s niektorými ďalšími poslancami ĽSNS aj pred týždňom, keď si pripomínali priaznivci Slovenského štátu jeho vznik. „Dnes si pripomíname 65. výročie potupnej popravy nášho jediného a skutočného prezidenta, Dr. Jozefa Tisa,“ napísal zasa v apríli 2012 a pripomína to na webe Kotlebovej strany aj dnes.

krupa

„Do budovy Národnej rady platí zákaz vstupu so zbraňou. Poslanec dnes zbraň pri príchode nahlásil a odovzdal do úschovy. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky neprechádzajú kontrolou,“ odpísala hovorkyňa parlamentu Monika Hucáková. Za ochranu budovy a poslancov podľa nej zodpovedá úrad pre ochranu ústavných činiteľov. Hucáková hovorí, že v minulosti nezaznamenali ani jeden neoprávnený vstup do parlamentu so zbraňou.

Ministerstvo vnútra, pod ktoré úrad pre ochranu ústavných činiteľov patrí, zatiaľ na otázky neodpovedalo. Šéf tlačového odboru parlamentu Martin Dorčák však reagoval, že pokiaľ si to poslanci odhlasujú, budú kontrolovať všetkých.

Zastrašovanie

„Toto je úplne očividné zastrašovanie od človeka, ktorý bude do parlamentu ako poslanec od stredy chodiť bez kontroly, a teda je dosť možné, že bude sedieť v pléne s nabitým revolverom. A kde má ktokoľvek istotu, že tento extrémista v nejakom fašistickom zápale niekoho nezastrelí?“ napísal na Facebooku poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka treba hľadať s kotlebovcami dohodu a ak sa nebudú ochotní zaručiť, že nebudú do parlamentu nosiť zbrane, poslanci ĽSNS by mali chodiť cez detektor. „Ale nevidím dôvod kontrolovať všetkých,“ vraví.

Ako je možné, že človek, ktorý má zjavne extrémistické názory a netají sa nimi, legálne vlastní zbraň a má zbrojný preukaz, polícia nevysvetlila. Vyjadrila sa len všeobecne, že držanie zbrane určuje zákon a že o konkrétnych držiteľoch zbrojných preukazov smú informovať len niektoré štátne inštitúcie.

Krupa o židoboľševikoch v EÚ a teroristoch v NATO

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie