Denník N

Už nechcú len utekať, proti islamistom vznikajú kresťanské milície

Kurdov chcú napodobniť aj kresťania. Foto - AP
Kurdov chcú napodobniť aj kresťania. Foto – AP

Pri Kurdoch pôsobia kresťanské oddiely skôr amatérsky. Napriek tomu sa snažia ochrániť chaldejskú komunitu.

Kresťania v Iraku sú odhodlaní ubrániť svoje územia pred Islamským štátom. Komunita, ktorá doteraz utekala, sa inšpirovala Kurdmi a založila svoje milície.

V bývalej americkej základni na severe Iraku sa na vojenský výcvik zhromaždili stovky kresťanských mužov.

Cvičia ich dobrovoľníci, výcvik platia iracké kresťanské skupiny zo zahraničia. Vedenie milícií ale hovorí, že ak budú mať vydržať v boji proti IS, potrebujú pomoc od irackej alebo americkej vlády.

Irackí kresťania sú spolu s inými menšinami na čele zoznamu cieľov IS. V mestách a dedinách, ktoré islamisti obsadili, dostali kresťania na výber: buď konvertujú na islam alebo zaplatia špeciálnu daň. Ak sa im to nepáči, hrozí im smrť. Tisícky kresťanov na severe Iraku vyriešili túto dilemu útekom.

Len z provincie Ninive od minuloročného nástupu IS utieklo 30-tisíc, z celého Iraku okolo 150-tisíc kresťanov. Toto je však len najnovšia vlna ich perzekúcie, problémy majú od pádu režimu Sadáma Husajna v roku 2003.

Nie sú ako Kurdi

Ich hlavnou úlohou je teraz udržať oblasť Ninive, kde žijú hlavne chaldejskí kresťania asýrskeho pôvodu. Ide o jednu z najstarších kresťanských komunít nielen v Iraku, ale na celom Blízkom východe.

„Toto je boj za návrat našej pôdy a za návrat na našu pôdu. Je to akoby naše tisíročné korene niekto vytiahol zo zeme,“ povedal denníku Wall Street Journal iracký politik Jonadam Kanna z Asýrskeho demokratického hnutia.

Táto politická strana sa podieľa na výcviku milícií a snaží sa pre ne získať podporu doma aj v zahraničí.

Kresťanské milície by mohli mať v tejto chvíli asi 4-tisíc členov. Ako sú pripravení a vybavení na boj, je otázne. Hoci ich lídri hovoria o inšpirácii kurdskými bojovníkmi, je tu niekoľko významných rozdielov.

Kurdi majú svoje pešmergy desaťročia, sú to ostrieľaní bojovníci so skúsenosťami s vojnou v horskom teréne aj v mestách. Majú dobré kontakty s Američanmi aj rešpekt v celom regióne.

Kresťanské milície pri nich pôsobia skôr amatérsky. Otázne je aj to, ako dlho vydržia byť podporované len z dobrovoľných príspevkov. Hoci chaldejská komunita lobuje v Spojených štátoch, oficiálnu podporu nemusí získať.

Znak trieštenia sa

„Američania sa snažia nezapájať sa. Ich pohľad je taký, že ak začnú vyzbrojovať kresťanov, začnú ďalšiu šialenú náboženskú vojnu,“ povedal Wall Street Journal jeden z amerických inštruktorov. Ide pravdepodobne o zamestnanca súkromnej bezpečnostnej firmy.

Iracký analytik Sadžád Džijád časopisu Newsweek povedal, že vytvorenie kresťanských milícií je odkazom IS, že ľudia nebudú dlhodobo akceptovať pokusy islamistov zmeniť demografické zloženie Iraku.

Je však aj znakom toho, že Iračania nie sú schopní sa spojiť v boji proti IS a odpor proti islamistom sa roztrieštil po etnickej a náboženskej línii.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie