Denník N

Dankovci obranu nikdy nemali získať

Ministerstvo obrany dostala strana, ktorá sa lepšie než na Západe tradične cíti na Východe.

Nová vláda prekvapila až tak veľmi, že vo všeobecnom údive skončilo bez odporu ministerstvo obrany v rukách SNS. Ak to má byť ďalším prejavom tichého odklonu Slovenska od Západu, potom to dáva zmysel, ale len vtedy.
Nenechajme sa pomýliť, že novým ministrom bude generál Peter Gajdoš, ktorý nás štyri roky zastupoval pri NATO. Nerobil to prehnane aktívne a veľmi pravdepodobne ani z presvedčenia. Jednoducho sa na lukratívnom mieste vyskytol.

Už len to, že si ho teraz ako nominanta vybrala práve Slovenská národná strana, by bolo dostatočným dôkazom, že v Bruseli nebol z lásky k transatlantickej spolupráci. No svedčí o tom aj jeho minulosť.

V čase, keď Vladimír Mečiar robil zo Slovenska „čiernu dieru“, bol Gajdoš štyri roky osobným tajomníkom ministra obrany Jána Siteka, ktorý mu v tom pomáhal. V tretej Mečiarovej vláde zastupoval Slotovu SNS a formálne v nej obhajoval vstup Slovenska do NATO. Robil to však rovnako neúprimne, ako sa Mečiar a všetci jeho ministri tvárili, že chcú na Západ.

Preto si mohol v apríli 1998 dovoliť podpísať petíciu za neutralitu Slovenska, ktorá bola v priamom rozpore s tým, čo ako minister presadzoval.

Osobný tajomník Gajdoš za to možno nemohol. Tak ako nemohol ani toto stanovisko slotovcov: „SNS vidí vstup do NATO len ako ďalší chomút, ktorý sadá na krk nášho národa…“ To všetko však stačí, aby sme si urobili predstavu, z akého sveta nový minister obrany prichádza. Až tak veľmi sa zas od čias Slotu navyše nezmenil. Ešte predminulý rok Andrej Danko v súvislosti s NATO a Úniou použil napríklad aj výraz otroctvo. Mimochodom, aj on začínal svoju kariéru u Siteka.

Možno sa to nakoniec katastrofou neskončí. Možno Gajdoša ukočíruje dobrý štátny tajomník a bude z neho taký nevýrazný minister obrany, ako bol predstaviteľ pri NATO. No už len to, že národniari tento post získali, dostatočne vypovedá o tom, že Most a Sieť museli pri vstupe do vlády so Smerom urobiť omnoho väčšie kompromisy, než je zdravé.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie