Denník N

Život v Donecku: Keď sa veľmi nestrieľa, deti chodia na tréning

Stúpajúci dym nad Doneckom. Foto - archív TASR/AP
Stúpajúci dym nad Doneckom. Foto – archív TASR/AP

V ostreľovanom meste pokračujú divadelné predstavenia, činnosť obnovil aj cirkus.

Kultúrne a športové inštitúcie v ukrajinskom Donecku sa snažia zachovať zdanie normálnosti. V meste, kde takmer každý deň umierajú ľudia pri ostreľovaní, sa podarilo zachovať kultúrny a spoločenský život.

„V divadle existuje pravidlo, že aj keď je vojna, predstavenia musia pokračovať. Je našou povinnosťou robiť si svoju prácu, emocionálne podporovať ľudí a prinášať im umenie, “ vysvetlil denníku New York Times Andrej Kornienko, riaditeľ reklamného oddelenia Doneckého národného akademického operného a baletného divadla.

Minulý víkend hrali Čardášovú princeznú. V jednom momente sa podlaha divadla zachvela po silnom výbuchu kdesi v meste. Napriek ostreľovaniu a smrti však opera hrá každý víkend, rovnako ako neďaleká činohra.

Cez víkendy je stále otvorené aj planetárium, podarilo sa udržať prevádzku kín aj obchodných centier, v ktorých je stále menej tovaru.

Vystavujú aj doneckí výtvarníci. Reportér New York Times navštívil ich prezentáciu a obrazy označil za farebné a plné slnka. „Snažím sa, aby vojna neovplyvnila moju prácu,“ vysvetľuje Ksenia Ševčenková, podľa ktorej je vonku všetko sivé a pochmúrne.

Po prestávke obnovili predstavenia v doneckom cirkuse. Pre zlú situáciu ho opustili hosťujúci umelci, potom jeho manéž využívali ako distribučné centrum humanitárnej pomoci. V decembri minulého roka sa to ale zmenilo. V cirkuse zorganizovali prehliadku mladých artistov. „Povedali sme si, že už máme dosť strachu,“ vyhlásil riaditeľ cirkusu Jurij Kukuzenko.

Ukázalo sa, že napriek ostreľovaniu majú ľudia stále potrebu vyjsť si z domu, ísť sa zabaviť a podeliť sa o príjemné zážitky.

Aj športové centrá v Donecku stále pracujú, hoci na tréningy chodí citeľne menej detí. Trina Bugajová vozí na gymnastiku svoju šesťročnú vnučku. „Keď počujeme, že streľba nie je tak silná, prídeme. Nemôžeme stále držať deti zavreté doma.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie