Denník N

Ministrom obrany má byť generál-tankista, ktorý rád zvyšuje hlas

V Bratislave zostal len minister obrany Peter Gajdoš. Foto – TASR
V Bratislave zostal len minister obrany Peter Gajdoš. Foto – TASR

S Petrom Gajdošom sa tiahne povesť rusofila. On tvrdí, že priority v spojenectve s NATO sú jasné.

Generálporučík Peter Gajdoš má svoju službu v armáde spočítanú na deň presne. „K dnešnému dňu som v ozbrojených silách odslúžil 41 rokov a 199 dní.“

V armáde prešiel všetkými možnými funkciami: od veliteľa mechanizovanej roty, cez veliteľa tankového pluku až po zástupcu náčelníka generálneho štábu, kde pôsobí dnes. Vrchol kariéry má však ešte pred sebou. Gajdoš (55) je nominantom SNS na nového ministra obrany.

„Preberali sme túto možnosť a som ochotný ponúknuť novej vláde svoje skúsenosti, ktoré som získal v ozbrojených silách,“ hovorí k tomu Gajdoš.

Odloží uniformu

Ako nominanta si ho vybral priamo predseda strany Andrej Danko. S generálom sa spoznal už v druhej polovici 90. rokov, keď robil vojenskú službu v kancelárii vtedajšieho ministra obrany za SNS Jána Siteka.

Gajdoš bol vtedy u Siteka osobným tajomníkom. „Vnímam ho od roku 1998, poznám jeho prácu, ktorú si neskutočne vážim,“ chváli Danko svojho nominanta.

Prvýkrát po dvadsiatich rokoch sa tak aktívny vojak zrejme stane členom vlády. Posledným prípadom bol generál Imrich Andrejčák, ktorý niekoľko mesiacov robil ministra obrany v druhej vláde Vladimíra Mečiara.

Exminister obrany Imrich Andrejčák. foto - TASR
Exminister obrany Imrich Andrejčák. foto – TASR

V zelenej uniforme však Gajdoš na rokovania vlády chodiť nebude – podľa zákona musí pred vymenovaním za ministra odísť do civilu. „Samozrejme, že s tým počítam,“ hovorí.

S ruskými školami

Gajdoš má na generálnom štábe povesť rusofila, ktorá sa s ním tiahne ešte od konca 80. rokov, kedy študoval na moskovskej Vojenskej akadémii M. V. Frunzeho. Jeho povesti príliš nepomohli ani tri roky, kedy robil Sitekovi osobného tajomníka.

Bolo to v čase, keď Slovensko vypadlo z prvej vlny rozširovania NATO, a kedy Sitek verejne podpísal petíciu za neutralitu.

„To je minulosť. Medzitým sme vstúpili do Severoatlantickej aliancie a stali sme sa jej platným členom,“ hovorí o tom dnes Gajdoš.

Napokon, sám v rokoch 2010 až 2013 pôsobil ako zástupca Slovenska pri Vojenskom výbore NATO v Bruseli.

„O jeho postoj v zahranično-politickej oblasti nemám najmenšie obavy. Pôsobil v NATO a nadviazal tam mnoho kontaktov,“ hovorí bývalý náčelník generálneho štábu Ľubomír Bulík, ktorý bol niekoľko rokov Gajdošovým nadriadeným.

Peter Gajdoš v roku 2008 udeľuje medaily posádkam vrtuľníkov, ktoré slúžili v Kosove. Foto - archív TASR
Peter Gajdoš v roku 2008 udeľuje medaily posádkam vrtuľníkov, ktoré slúžili v Kosove. foto – archív TASR

Nie som straník

Dankova SNS však má s NATO problém aj dnes. Predseda Danko nedávno vyhlásil, že akúkoľvek trvalejšiu prítomnosť aliancie na území Slovenska považuje za nebezpečenstvo.

Nádejný minister to vidí inak a sám upozorňuje, že do programových priorít si nová vláda výslovne napísala pro-atlantickú orientáciu.

„Programové priority sú jasné a minister ich musí vykonávať. Ja som vojak a som zvyknutý plniť rozkazy,“ hovorí Gajdoš.

Video: Danko kritizuje členstvo v NATO na akcii diskusného klubu Extra plus, ktorú organizoval bývalý novinár Mečiarovskej STV Pavel Kapusta:

A pripomína, že nie je členom SNS – ako vojak ani zo zákona členom politickej strany byť nemôže. Danko preto nie je jeho formálnym šéfom. „Nie som straník, som len navrhnutý politickou stranou na funkciu ministra,“ spresňuje.

Generáli prikyvujú

Fakt, že sa dlhoročný generál stane ministrom, ešte nemusí nič dramatické znamenať. Slovensko nemá žiadnu tradíciu vojenských režimov, takže nehrozí, že by to bol začiatok novodobej junty.

Susedné Česko zažilo podobnú situáciu v roku 2013 – niekoľko mesiacov vtedy viedol rezort obrany bývalý náčelník generálneho štábu Vlastimil Picek.

V slovenskej praxi sú generáli zvyknutí poslúchať politikov, a to aj vtedy, keď to nemusí byť žiaduce. V ére doterajšieho ministra Martina Glváča nemala generalita problém odsúhlasiť ani niektoré jeho pochybné nákupy.

Peter Gajdoš (vľavo) a štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec na začiatku roka 2016 pri slávnostných salvách na oslavu výročia vzniku Slovenskej republiky. Foto - TASR
Peter Gajdoš (vľavo) a štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec na začiatku roka 2016 pri slávnostných salvách na oslavu výročia vzniku Slovenskej republiky. Foto – TASR

Sám Gajdoš si niečo podobné vyskúšal počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu, keď ministerstvo obrany robilo tender na komunikačný systém MOKYS, ktorý vyhrala o miliardu korún drahšia ponuka britskej zbrojovky BAE Systems.

Do médií vtedy unikol Gajdošov list ministerstvu obrany, v ktorom úradníkov upozorňoval, že zmenili podmienky tendra, ktorými zvýhodnili drahšiu ponuku. „Je zarážajúce, že nové kritérium bolo zaradené do súťažných podkladov bez vedomia príslušníkov generálneho štábu,“ citoval vtedy z Gajdošovho listu denník Pravda.

Po tom, ako jeho výhrady zverejnili média však generálny štáb otočil a proti tendru už verejne neprotestoval. „K internej komunikácii v rámci rezortu obrany sa nemôžem verejne vyjadrovať,“ hovorí o tom dnes Gajdoš.

Vojenské videnie

Problém s Gajdošovou vojenskou minulosťou môže nastať v situácii, ak sa v novej funkcii obklopí skôr dlhoročnými vojakmi a nie civilnými odborníkmi. Ministerstvo totiž nie je generálny štáb.

„Vojaci zvyknú veci posudzovať cez vojensko-technické riešenia. Nemusia dostatočne vnímať možnosti rozpočtu či zahranično-politických súvislostí,“ komentuje to jeden z dlhoročných štátnych úradníkov.

Roky strávené v armáde sa zrejme prejavia aj na spôsoboch ministra. „Je to typický vojak, zvýšený hlas je pre neho pracovnou metódou,“ poznamenal jeden z jeho bývalých kolegov.

Peter Gajdoš a americký admirál Edmund P. Giambastiani v roku 2007. foto - archív TASR
Peter Gajdoš a americký admirál Edmund P. Giambastiani v roku 2007.
foto – archív TASR

Gajdošov bývalý nadriadený, generál Bulík, o vystupovanie nového ministra obavy nemá. „Vo svojej funkcii pravidelne sprevádzal zahraničné delegácie, plynule sa dohovorí anglicky a má skúsenosti s diplomatickým vystupovaním,“ hovorí Bulík.

Navyše, vďaka doterajšej kariére bude dobre poznať potreby a požiadavky vojakov. „O armáde toho vie ako máloktorý z doterajších ministrov,“ dodáva Bulík.

Kaliňákove prsty

Na nového ministra bude čakať viac dôležitých úloh. Ešte v roku 2014 sa vláda zaviazala, že výdavky na obranu zdvihne do roku 2020 na 1,6 percenta HDP. Znamená to, že by sa rozpočet obrany musel zvýšiť zo súčasných 800 miliónov o minimálne dve tretiny.

„Ak nový minister nebude končiť volebné obdobie s rozpočtom na takejto úrovni, môžeme povedať, že zlyhal,“ hovorí vojenský publicista Vladimír Bednár.

Dvanásť stíhačiek MiG-29, ktoré dnes armáda využíva, získalo Slovensko v 90. rokoch v rámci deblokácií. Foto – TASR
Ruský Mig v slovenských farbách. foto – TASR

Okrem toho Gajdoš bude rozhodovať, aká bude budúcnosť stíhacieho letectva. Minister Glváč rozbehol rokovania o prezbrojení ruských migov na švédske Gripeny. Nový minister k tomu bude musieť zaujať jednoznačný postoj.

Na druhej strane, Gajdoš nebude mať vo funkcii úplne voľné ruky. Smer mu na ministerstvo posiela ako štátneho tajomníka Mariána Saloňa, doterajšieho štátneho tajomníka ministerstva vnútra a blízkeho spolupracovníka Roberta Kaliňáka.

Kaliňák mal pritom na obrane dôležité slovo aj v čase prvej vlády Smeru. Prostredníctvom svojho človeka by tento vplyv mohol teraz obnoviť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie