Denník N

Na Pohodu sa chystajú aj Einstürzende Neubauten

K Rolling Stones majú ešte ďaleko - fungujú len od roku 1980. Foto - Neubauten.org
K Rolling Stones majú ešte ďaleko – fungujú len od roku 1980. Foto – Neubauten.org

V lete čaká na trenčianskom festivale slovenská premiéra ďalšiu legendárnu skupinu.

V roku 2006 nechýbalo veľa, aby v Bratislave vystúpil Blixa Bargeld. Spevák, gitarista a frontman skupiny Einstürzende Neubauten mal prísť so svojím sólovým projektom Rede, no jeho priateľa, šéfa Goethe inštitútu presunuli zo slovenskej pobočky do Ameriky a potom sa už rozjednaný koncert nepodarilo dotiahnuť.

Touto historkou sme na jeseň 2013 začali rozhovor s Bargeldom vo Viedni a prišla aj reč na legendárny koncert, ktorý mal so svojou skupinou odohrať v Československu na sklonku komunistického režimu. Podarilo sa ich dostať cez železnú oponu a mali sa ocitnúť na jednom pódiu s Michalom Davidom (!), ale naša polícia večer zrušila a eskortovala nemeckých muzikantov na hranice.

V Čechách po novembri ’89 odohrali už niekoľko vystúpení, v lete ich čaká slovenská premiéra na trenčianskej Pohode.

Industriálne pesničky

Aj oni sú kultovou skupinou, ktorá sa presadila mimo rodnej krajiny. Kraftwerk stvorili   „inžiniersky“ elektropop, táto partia prišla s inou nezvyčajnou hudbou. Názov „rúcajúce sa novostavby“ je metafora, kto nepozná tvorbu Einstürzende Neubauten, musí si skôr predstaviť pustené rádio v nejakej dielni alebo továrenskej hale, kde sa do hudby ozýva rytmické tlčenie na rôzne kovové predmety.

Znie to jednoducho inak, nezameniteľne a inak to aj na pódiu vyzerá – okrem gitarových komb tam trónia nástroje najbizarnejších tvarov. No toto nie je klasický industriálny rock, industriálne zvuky sú len ozvláštnením, základom sú stále melodické pesničky. A Bargeldov hlas, ktorý dokáže z „militantnej“ nemčiny urobiť lahodne plynúci jazyk.

V niečom to bude podobný koncert, aký vlani na Pohode odohrali Kraftwerk. Tiež „best of“ prehliadka starých albumov. Lenže Neubaten sú mladší a oveľa aktívnejší. Nežijú len zo svojho katalógu do ktorého dlho nič nepribudlo. Vlani vydali výbornú nahrávku Lament, neobyčajný projekt k 100. výročiu 1. svetovej vojny.

Vznikol na objednávku belgického mesteška Diksmuide, v ktorom sa odohrala jedna z najväčších veľkých bitiek. Takéto „grantové umenie“ občas dopadne násilne, no pre nich prišlo v pravú chvíľu. Hibernujúca kapela sa nakopla k jednému zo svojich najvydarenejších albumov. Stvorila soundtrack k imaginárnemu filmu, v ktorom oživila historické udalosti pomocou útržkov dobovej hudby (okrem klasiky sú tu aj skladby amerického černošského pluku), použila aj nahrávky spomienok veteránov a sama vojnu dokonale zvukovo ilustruje.

Nielen prvoplánovo, ale napríklad aj v podobe skladby, kde počet dôb zodpovedá počtom dní počas ktorých sa bojovalo alebo začiatok vojny predvedie vo forme imitovania zvieracích hlasov (ide o komicko-mrazivú báseň z roku 1926, asi prvý text, kde sa spomína meno Hitler).Je v tom veľký kus muzikálnosti, archívneho výskumu, znalosti dejín a nadhľadu. Azda najzáživnejší dejepis – vo forme strhujúceho hudobného divadla.

S Blixom Bargeldom sme začali, s týmto menom aj skončíme. Koncert Einstürzende Neubauten na Pohode bude totiž symbolický v tom, že kapelník dlhé roky paralelne fungoval ako gitarista v skupine The Bad Seeds, ktorej hlavnou postavou je Nick Cave. Aj táto zostava absolvovala slovenskú premiéru (2013) práve na trenčianskom letisku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie