Denník N

Priklepla pôdu Ficovmu susedovi. Šéfka pozemkového fondu bude ministerkou za SNS

Gabriela Matečná viedla štyri roky Slovenský pozemkový fond ako nominantka Smeru, teraz ju prevzal Danko a navrhol ju ako novú ministerku pôdohospodárstva. Foto – TASR
Gabriela Matečná viedla štyri roky Slovenský pozemkový fond ako nominantka Smeru, teraz ju prevzal Danko a navrhol ju ako novú ministerku pôdohospodárstva. Foto – TASR

SNS navrhla Gabrielu Matečnú za ministerku pôdohospodárstva namiesto vyhodeného podpredsedu strany Vladimíra Chovana.

Najneskôr od kauzy Veľký Slavkov je všeobecne známe, že stačí málo, aby sa podnikatelia blízki politikom mohli dostať k zaujímavým štátnym pozemkom. Pre Veľký Slavkov sa v roku 2007 otriasla prvá Ficova vláda a skončil minister za HZDS Miroslav Jureňa, ktorý sa s funkciou teatrálne rozlúčil v kravíne.

Ani to nezabránilo tomu, aby sa podobný príbeh zopakoval aj počas druhej vlády Roberta Fica.

Developer Peter Sýkora získal v roku 2013 od Slovenského pozemkového fondu 65 hektárov pôdy v Ivanke pri Dunaji neďaleko Bratislavy. Sýkora je niekdajším susedom Roberta Fica, predsedu strany Smer, ktorá v tom čase kontrolovala pozemkový fond.

Prevod schválila priamo riaditeľka fondu Gabriela Matečná, ktorú Ficova vláda dosadila hneď po svojom nástupe.

Podnikateľ Sýkora si v súčasnosti vybavuje stavebné povolenie, aby na svojich pozemkoch mohol vybudovať veľký sklad a záchytné parkovisko. A Matečnú predstavil predseda SNS Andrej Danko ako nominantku na post ministerky pôdohospodárstva.

„Odmietam nejaké hádzanie kýbľov špiny. Za všetkými svojimi nominantmi si stojím,“ povedal Danko.

Všetko podľa zákona

Je to vlastne veľmi jednoduchý príbeh. Skupinka väčšinou postarších reštituentov, ktorým pôdu zabavili komunisti, sa niekoľko rokov neúspešne domáhala jej vrátenia. Až za nimi prišli ľudia od podnikateľa Sýkoru a navrhli im , aby na nich za finančnú kompenzáciu prepísali svoje nároky.

„Keď sme zistili, že pôvodný pozemok nám nie je možné vrátiť, pristúpili sme na odpredaj reštitučného nároku, aby sme sa dožili aspoň nejakého záveru. Jedinec na pozemkovom fonde nemá šancu,“ povedala vlani Denníku N dôchodkyňa Erika Holotová.

Video: Miroslav Jureňa opúštal ministerstvo nezabudnuteľným spôsobom

Všetko, prirodzene, prebehlo podľa zákona. Prvá vláda Smeru totiž schválila pravidlá, podľa ktorých fond nemusí prideľovať pôdu len reštituentom, ale aj ľuďom, ktorým postúpia svoj reštitučný nárok.

Práve to je dnes hlavný argument budúcej ministerky pôdohospodárstva. „Máme za to, že Slovenský pozemkový fond postupoval v súlade s platnou legislatívou,“ hovorí Matečná.

O susedovi nevieme

Je známe, že okolo Slovenského pozemkového fondu tradične krúžia takzvaní akcionári Smeru, veľkopodnikatelia Vladimír Poór, Miroslav Výboh či Jozef Brhel. Brhelove firmy získali aj viaceré zaujímavé pozemky vo Vysokých Tatrách.

Matečná však tvdí, že napríklad o prepojení podnikateľa Sýkoru na Roberta Fica, ktorého strana ju do funkcie dosadila, nič netušila. „Nemali sme to odkiaľ vedieť,“ hovorí Matečná.

Na získanie takýchto informácií pritom stačí Google. Napríklad denník SME v roku 2013 publikoval sériu článkov o tom, že Sýkora bol niekdajším Ficovým susedom na bratislavskom sídlisku Dlhé diely.

Gabrielu Matečnú vymenovali ako generálnu riaditeľku Pozemkového fondu v apríli 2012, týždeň po nástupe druhej Ficovej vlády. Foto - TASR
Gabrielu Matečnú vymenovali za generálnu riaditeľku Pozemkového fondu v apríli 2012, týždeň po nástupe druhej Ficovej vlády. Foto – TASR

Okrem toho obchodoval s Ficovým pobočníkom Františkom Határom, inak známym návštevníkom konšpiračného bytu v kauze Gorila.

„Všetko bolo niekoľkokrát vysvetlené v médiách i v parlamente, nemám k tomu čo viac dodať,“ háji sa nová ministerka.

Novinové články nevníma

Predseda SNS Danko pri zdôvodňovaní svojich nominantov na ministrov zdôraznil, že hlavná je ich odbornosť, nie členstvo v strane.

Pravdou je, že ani jeden z jeho nominantov nepatrí medzi známe tváre SNS: ministerstvo školstva má viesť dlhoročný úradník Peter Plavčan, ministerstvo obrany zástupca náčelníka generálneho štábu Peter Gajdoš a pôdohospodárstvo Matečná, ktorá v tomto rezorte pôsobí už tridsať rokov.

„Je komplexná ako človek, jazykovo vybavená a odborne zdatná,“ povedal Danko na jej adresu.

Tlaèová konferencia Slovenskej národnej strany (SNS) na tému Predstavenie nominantov na ministrov za SNS 22. marca 2016 v Bratislave. Na snímke z¾ava nominantka na ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Mateèná, predseda SNS Andrej Danko, nominant na ministra obrany SR Peter Gajdoš a nominant na ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavèan. FOTO TASR – Štefan Puškáš
Dankovi nominanti do vlády: sprava Gabriela Matečná, Peter Gajdoš a Peter Plavčan. Foto – TASR

Danko zároveň sľúbil, že pri najmenších pochybeniach svojich nominantov bude nekompromisný. Musí však ísť o pochybenie, ktoré preukáže polícia, a nie len o články v novinách.

„Ak orgány činné v trestnom konaní preukážu relevantným spôsobom, že došlo k pochybeniu, budeme nekompromisne konať,“ sľúbil Danko.

Zrejme už teraz vie, že táto jeho podmienka sa zdá byť v praxi nesplniteľná. Za posledných desať rokov sa polícia pokúsila dostať pred súd len jediný prípad, do ktorého boli zapletení členovia vlády.

Išlo paradoxne o nominantov SNS z prvej Ficovej vlády, bývalých ministrov výstavby Igora Štefanova a Mariána Janušeka, ktorých vlani navrhli obžalovať pre takzvaný nástenkový tender. Ani v tomto prípade však doteraz nebola podaná ani len obžaloba.

Rezort v úpadku

Na druhej strane, Matečnú považujú za odborníčku aj ľudia mimo SNS. „Mám s ňou vlastnú skúsenosť, o rezorte pôdohospodárstva vie skutočne veľa. Osobnostne má na to, aby niektoré veci zmenila,“ hovorí exminister Zsolt Simon (donedávna Most-Híd).

Chváli ju aj končiaci minister Ľubomír Jahnátek (Smer). „Je to najlepší kandidát, akého mohli vybrať. Je síce spájaná s kauzou, ktorú vyrobili médiá, tá ale žiadnou kauzou nebola,“ hovorí Jahnátek.

Hlavnou úlohou Matečnej v novej funkcii bude zamedziť úpadku slovenského pôdohospodárstva, ktorý sa prehĺbil práve za nevýrazného Jahnátka. „Tento rezort je dnes v katastrofálnom stave, a to slovo dvakrát podčiarkujem,“ poznamenáva Simon.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister Jahnátek vo funkcii končí, po štyroch rokoch na ministerstve pôdohospodárstva zanechal rozpačitý dojem. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako prvé by nová ministerka mala podľa Simona prečistiť štátnu Pôdohospodársku platobnú agentúru, od ktorej môžu farmári žiadať príspevky, keď potrebujú napríklad postaviť novú maštaľ alebo kúpiť techniku.

„Je verejným tajomstvom, že tam nič nevybavíte bez úplatkov. Farmári sa len o tom boja rozprávať, aby ich to nepoškodilo,“ hovorí Simon.

Náhradníčka do vlády

SNS pred voľbami poukazovala na to, že v slovenských obchodoch je až zúfalo malý podiel domácich potravín. „V každom malom meste máme štyri alebo päť reťazcov, ale nepredávajú sa tam slovenské potraviny. S tým sa musí niečo robiť,“ opakoval Danko.

Práve na farmárov SNS cielila už vo volebnej kampani. Snažila sa ich oslovovať cez bývalého ministra pôdohospodárstva za HZDS Vladimíra Chovana, ktorý má tiež v tomto odvetví značný rešpekt.

Tri dni pred voľbami ho však Danko za dodnes nejasných okolností vyškrtol z kandidátky. Nová ministerka Matečná je tak svojím spôsobom len Chovanovou náhradníčkou.

Gabriela Matečná (51)

  • Vyštudovala Agronomickú fakultu Poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
  • Pred novembrom 1989 pracovala ako vedecký asistent na Výskumnom ústave agroekológie v Michalovciach.
  • Po revolúcii pracovala ako súkromná poradkyňa v oblasti pôdohospodárstva a obchodná riaditeľka firmy Agraris, ktorá sa zaoberala predajom poľnohospodárskych softvérových produktov a geograficko-informačných systémov.
  • V rokoch 2004 až 2007 pracovala na štátnej Pôdohospodárskej platobnej agentúre ako vedúca oddelenia kontroly na pôdu a riaditeľka odboru kontroly priamych podpôr
  • V roku 2008 niekoľko mesiacov pôsobila na Slovenskom pozemkovom fonde ako vedúca odboru prevodu a prenájmu, následne sa znovu vrátila k práci súkromného poradcu.
  • Po nástupe druhej vlády Smeru ju vymenovali za generálnu riaditeľku Slovenského pozemkového fondu, kde pôsobí doteraz.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Voľby 2016

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie