Denník N

Nový šéf školstva je na ministerstve od jeho vzniku, nesľubuje reformu, ale stabilitu

Predvolebný protest nazvaný pohreb školstva. Foto N - Tomáš Benedikovič
Predvolebný protest nazvaný pohreb školstva. Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Plavčan riadi na ministerstve vyše dve dekády odbor vysokých škôl. Známy je najmä pre kauzu s udeľovaním vysokých odmien za čestné funkcie v študentskom pôžičkovom fonde.

Nový minister školstva za SNS je na ministerstve stálica.

Peter Plavčan riadi odbor vysokých škôl od počiatku mečiarizmu, za takmer 25 rokov videl, ako sa niekedy jeho šéfovia na ministerských stoličkách menili veľmi rýchlo.

Aj za predchádzajúcej vlády Smeru to boli traja ministri školstva, najmä v závere museli politici navyše čeliť štrajku učiteľov základných a stredných škôl. Do funkcie pritom prichádza človek, ktorého v školstve považujú za odborníka na vysoké školy.

Štrajkujúci učitelia nechcú ustúpiť

Plavčan teraz po rokoch práce na vysokých školách kariérne postúpil, no nebude to mať ľahké. Verejnosť od nového ministra očakáva veľké reformy.

Nová vláda tvrdí, že problémy školstva bude riešiť, no zástupcovia učiteľov oponujú, že z programových priorít novej vlády to nevidno.

Peter
Peter Plavčan.

„Do prvých priorít sa nedostali konkrétne vyjadrenia, ako chce vláda pomôcť školstvu a zdravotníctvu, ktorých zamestnanci dlhodobo protestujú pre problémy v týchto rezortoch. Zatiaľ tam nie sú konkrétne záväzky. Učitelia v štrajkovej pohotovosti budú citlivo sledovať, ako sa vláda postaví k ich nesplneným požiadavkám,“ vyhlásil líder štrajku Vladimír Crmoman ešte predtým, ako bolo známe meno nového ministra.

Premiér Robert Fico protestujúcim učiteľom posielal len nepriame odkazy, že chce o plánoch vlády rokovať s oficiálnymi zástupcami učiteľov, pred voľbami lídrov štrajku obchádzal.

Z prvých slov Plavčana a ani z jeho doterajšej kariéry sa nezdá, že by školstvo pod jeho vedením mohlo prejsť radikálnou zmenou, doteraz verejne vystupoval najmä k vysokému školstvu bez komplexných plánov. Aj na utorkovej tlačovke SNS hovoril najmä o tom, že v školstve chce pokoj, stabilitu a dostatočné ocenenie učiteľov.

Predseda SNS Andrej Danko verí, že Plavčan zmierni napätie medzi odborármi a ministerstvom a zabezpečí peniaze.

Spoľahlivý úradník

Bývalí ministri ho hodnotia ako spoľahlivého odborníka. „Robil tam dlho a pozná problematiku vysokých škôl do hĺbky,“ hovorí bývalý minister Eugen Jurzyca (SaS, vtedy SDKÚ) z vlády Ivety Radičovej.

Milan Ftáčnik, minister školstva za prvej vlády Mikuláša Dzurindu, hovorí, že Plavčana pozná ako kvalitného a spoľahlivého úradníka. „Nepoznám, aká je jeho vízia školstva. Bude to musieť veľmi rýchlo povedať a tým preukázať, že je na tú funkciu spôsobilý.“

Výhodu môže mať podľa Ftáčnika v znalosti pomerov na ministerstve, no bude mu chýbať odstup od každodenného úradníckeho a ministerského života. „Musí sa postaviť na kapitánsky mostík a z toho nastaviť stratégiu. Pôsobil v oblasti vysokých škôl, teraz bude musieť vhliadnuť aj do regionálneho školstva a do ďalších oblastí.“

Dotácia pre šéfa dcéry a odmena pre seba

Plavčan pôsobí na vysokých školách aj aktívne. Na jednej strane rozhoduje o dotáciách pre vysoké školy, no zároveň bol vo vedeckých radách viacerých škôl, napríklad aj súkromnej školy v Sládkovičove. Denník Plus jeden deň pred dvomi rokmi upozornil, že preto mohol byť v konflikte záujmov. Aj preto, že jeho dcéra robila asistentku konzulovi Azerbajdžanu, ktorý je konateľom školy v Sládkovičove.

Kým Plavčan má k súkromným školám blízko, jeho doterajší šéf Juraj Draxler (za Smer) proti nim bojoval, zastavil napríklad akreditáciu právu Paneurópskej vysokej školy, na ktorej Plavčan tiež pôsobí.

Plavčan je roky na ministerstve aj napriek škandálu z roku 2011 s udeľovaním odmien zo študentského pôžičkového fondu za funkcie členov, ktoré boli čestné. Plavčan ako jediný z osemnástich bývalých členov vrátil odmenu 38-tisíc eur. Ďalších dvoch zamestnancov, ktorí ju nevrátili, ešte za Dušana Čaploviča vyhodili.

Predseda SNS Andrej Danko Plavčana vyzdvihol za to, že odmenu vrátil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie