Denník N

Po Bruseli musíme byť Európanmi

Teraz sa ukáže, či Európa dokáže odolávať skutočnému nepriateľovi: nám samotným.

New York, Madrid, Paríž a teraz Brusel. Toľko zla, toľko nešťastia a smútku. Zakaždým je to šok a zakaždým nasleduje zdesenie. Všetky tie útoky majú totiž veľa spoločného.

Robia ich ľudia, ktorí nenávidia náš spôsob života. Neznášajú našu slobodu, rešpekt k právam a toleranciu k iným. Preto je veľmi dôležité, aká bude naša odpoveď. Pri všetkých útokoch boli radikálni islamisti a je veľmi pravdepodobné, že to tak bolo aj v Bruseli. Neznamená to však, že hrozbou je islam. Sú ňou len ľudia, ktorí stratili zvyšky ľudskosti a veria, že vraždenie pomôže ich veci. Tých treba zastaviť, tých treba trestať. No nie na základe viery, farby pleti alebo šatky na hlave.

Čoraz väčšej skupine ľudí v Európe však dochádza trpezlivosť a čoraz väčšia skupina je náchylná uveriť, že vinníci sú všetci moslimovia, že riešenia sú ľahké a radikálne, napríklad v podobe stavania plotov či zatvorenia hranice.

Teraz sa ukáže, či Európa dokáže odolávať skutočnému nepriateľovi: nám samotným, nášmu strachu, našej lenivosti priznať si, že neexistujú zázračné recepty. To je naozajstná vojna, ktorú musíme vybojovať.

Pre Slovensko by mali byť útoky v Bruseli vážnym varovaním. Nie preto, že by sme boli hneď ďalší na rane. Ak je pravda, že teroristi útočia na Západ pre našu slobodu, rešpekt k menšinám a iným ľuďom aj názorom, až tak veľmi sa báť nemusíme. V týchto kategóriách príliš nevynikáme. Najlepším príkladom nech sú výsledky volieb a aj udalosti po nich.

Napriek tomu by sme mali spozornieť. Útoky na Brusel ešte viac prinútia Európu, aby prehodnotila svoje fungovanie. A bolo to práve Slovensko, kde sa premiér nerozpakoval a vyhlasoval, že bude monitorovať každého moslima v krajine. Hovoril, že utečenci sú vlastne teroristi a podvodníci, a staval ploty, aj keď sem žiaden utečenec nazablúdil ani omylom. Teda správal sa presne tak, ako by sa Európan správať nemal, a to ani po teroristických útokoch.

Napriek tomu: nová vláda opakuje, že bude zárukou štandardnosti v domácej aj zahraničnej politike. Po Bruseli by človek chcel dúfať, že to tak naozaj bude. Lebo zjednotená Európa nebola ešte nikdy viac roztrasená ako teraz. To posledné, čo teraz potrebujeme, je nechať rozhodovať krikľúňov, ktorí by chceli zatvárať hranice, poučovať Brusel a vykrikovať: „Ja som vám to hovoril!“

Je jasné, že presne tak rozmýšľa veľká väčšina našej novej opozície, a treba povedať, že práve dnes je šťastím, že nemajú krajinu v rukách. Neklamme sa však: v čom sú dnešní vládni politici lepší? Do vlády sa Robert Fico aj Andrej Danko dostali na rovnakej vlne ako väčšina opozície do parlamentu. Môžeme len dúfať, že sa prebudili. I keď to je podobne ťažké, ako veriť, že sa Smer zbrzdí a prestane kradnúť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útoky v Bruseli

Komentáre

Teraz najčítanejšie