Denník N

Teroristi útočili na európsku otvorenosť

V Belgicku platí najvyšší stupeň teroristickej hrozby. Foto - TASR/AP
V Belgicku platí najvyšší stupeň teroristickej hrozby. Foto – TASR/AP

Cieľom teroristov, ktorí útočili v Bruseli, mohli byť aj európske inštitúcie. Útok v metre sa odohral v európskej štvrti, kde sídlia dôležité veľvyslanectvá aj think-tanky.

Zastávka metra Maelbeek nesie podobné meno ako bruselská štvrť migrantov Molenbeek. S týmto problémovým predmestím má však veľmi málo spoločné.

Útok proti Európe

Vystupujú tu predovšetkým úradníci a pracovníci európskych inštitúcií, think-thankov aj zamestnanci významných veľvyslanectiev, ktoré sídlia len niekoľko metrov odtiaľto. Aj preto bola posledné mesiace stanica metra Maelbeek strážená policajtami aj vojakmi. Ani zvýšená ochrana však nezabránila utorkovému útoku, pri ktorom v metre zomrelo najmenej 20 ľudí.

„Ak by chceli teroristi útočiť na Belgicko, vybrali by si iné stanice metra, napríklad na juhu, kde sídlia belgické vládne inštitúcie,“ hovorí pre Denník N Vladimír Kmec, ktorý žije dva roky v Bruseli, kde pracuje na výskume o Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike EÚ. „Cieľom teroristov však boli inštitúcie EÚ, a teda aj celá Európa.“ 

Aj prvé dva útoky na letisku Zaventem o hodinu skôr, kde zomrelo najmenej 11 ľudí, mohli súvisieť s útokom na Európu. Najväčšie belgické letisko sa nachádza neďaleko sídla NATO. „Je to od nás len kúsok, a predsa sa tu cítime najbezpečnejšie,” povedal Tomáš Valášek, veľvyslanec Slovenska pri  NATO, kde sa napriek útokom ďalej pracovalo.

O ohrození Európy vo svojom prejave hovoril aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý vyzval všetky európske krajiny na spoločný boj proti terorizmu. „Čelíme svetovej hrozbe. Vojnu proti terorizmu musí viesť celá Európa,“ povedal v prejave.

Boli to práve francúzski policajti, ktorí sa pričinili na dolapení Salaha Abdeslama, jediného žijúceho teroristu z novembrových parížskych útokov, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. Abdeslama chytili pred štyrmi dňami v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorá je teraz známa ako štvrť radikálnych moslimov.

Oblasť s vysokou koncentráciou cudzincov s migračným pôvodom a 40-percentnou nezamestnanosťou je podľa Kmeca len ťažko rozoznateľná od akéhokoľvek arabského mesta.

„Dlhé roky ju policajti ignorovali a stala sa tak pôsobiskom kriminálnych aktivít,“ vysvetľuje Kmec. „Svojou časťou k tomu prispela aj stigmatizácia a stereotypizácia.“

Je pravdepodobné, že práve z Molenbeeku pochádzali strojcovia bruselských útokov, ku ktorým sa neskôr prihlásil Islamský štát. Po utorkových útokoch tu policajti vo veľkom prehľadávali budovy a robili veľké razie.

Podľa Kmeca však rozhodujúcu úlohu pri bruselských útokoch zohrala slabá koordinácia bezpečnostných zložiek krajiny. „Belgické policajné zložky už skôr kritizovali ich francúzski partneri. Aj zásah proti Abdeslamovi spoluorganizovali Belgičania s francúzskymi zložkami,“ vysvetľuje.

„Problémom Bruselu je, že mesto je rozdelené do samosprávnych mestských častí s vlastnou správou vrátane vlastnej polície. Koordinácia medzi jednotlivými mestskými časťami je komplikovaná a dlhoročne kritizovaná aj samotnými Bruselčanmi. Tieto útoky len ukázali, že ani prítomnosť vojakov a bezpečnostných zložiek na letisku a na staniciach metra nezabráni teroristickým útokom.“

Príde zmena

Brusel mal podľa Kmeca problém s bezpečnosťou už pri samotnom zrode EÚ. Dôvodom vtedy bola vnútorná nestabilita krajiny. Presun týchto inštitúcií do iného mesta či krajiny by však pravdepodobne nemal veľký zmysel.

„Brusel je absolútne prispôsobený na to, aby bol aj naďalej hlavným mestom EÚ,“ myslí si Soňa Špányiová, ktorá tu žije tri roky a pracuje ako konzultantka v Európskej komisii. „Celá infraštruktúra aj kompaktnosť mesta, rovnako aj jeho lokalita potvrdzujú správnosť tohto výberu.“

Zároveň ´politika otvoreného prístupu´ nemôže fungovať pri vládnych a medzinárodných inštitúciách, dodáva Kmec.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útoky v Bruseli

Svet

Teraz najčítanejšie