Denník N

Slovensko zakazuje vývoz liekov, Únii sa to nepáči

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Slovensko ako jediná členská krajina Únie môže zakázať vyvážať lieky. Komisii sa to nepozdáva a chce začať konanie o porušení zmluvy o fungovaní Únie.

Európska komisia začala vyšetrovať Slovensko pre zákazy vývozu liekov. Sme totiž jediná krajina v Únii, ktorá má v zákone povolené zakázať vývoz lieku. Už koncom júla Komisia povedala, že opatrenie Slovenska nemôže akceptovať.

Slovensko zakazuje vývoz liekov, lebo sú u nás veľmi lacné a distribútorom sa oplatí vyviesť ich do krajín, kde sú drahšie.

Aktuálnym príkladom je liek Lyrica, ktorý chýba vo viacerých lekárňach. Rozdiel v jeho cene na Slovensku a v Nemecku je pri niektorých baleniach aj 30 eur.

„Komisia mieni otvoriť voči Slovenskej republike konanie o porušení Zmluvy o fungovaní Európskej únie,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová. Na ministerstve sú dnes (vo štvrtok 5.2.) zástupcovia Komisie.

„Komisia skúma, či to nie je prekážkou pre voľný pohyb tovarov, ktorá obmedzuje vývozy liekov pri obchodovaní medzi členskými štátmi Európskej únie,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

A prečo zakazujeme vývoz liekov? Na Slovensku sú totiž lieky veľmi lacné. Cena tých, ktoré aspoň sčasti preplácajú poisťovne, sa vypočíta ako priemer troch najnižších cien daného lieku v Únii. Rozdiel v cene u nás a v iných krajinách tak môže byť aj 30 a viac eur za jedno balenie.

Preto niektoré firmy lieky vyvážajú zo Slovenska do iných krajín – takzvaný reexport. Výrobca vyčlení, koľko liekov pôjde na Slovensko, a keď k nám prídu, vyvezie ich distribútor alebo s pomocou lekárne do inej krajiny.

O tom, či sa lieky môžu, alebo nemôžu vyviesť, rozhoduje Štátny ústav kontroly liečiv, ktorý vlani zakázal desiatky nahlásených vývozov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie