Denník N

SIS dostane nového šéfa, Hrnčiar sa Fica spýta na Gorilu (+video)

Kresba – Shooty
Kresba – Shooty

Podľa Smeru je kauza Gorila už pravek. Na Gorilu sa nebude pýtať ani Andrej Danko z SNS, ktorý dosiahol výmenu na čele tajnej služby.

Hoci Sieť žiadala na koaličných rokovaniach posilnenie tímu Gorila, politikom sa veľmi nechce pýtať Roberta Fica, či bol v byte na Vazovovej ulici, ako sa píše v samotnom spise. Fico to odmieta roky povedať a zrejme sa nič nezmení, ani keď má nových koaličných partnerov.

„Minister vnútra chápal našu požiadavku, aby urobil všetko pre to, aby to tak bolo. Odkontrolujeme si to, nebolo možné to dať do podmienok,“ povedal Andrej Hrnčiar zo Siete o tom, že tím Gorila bude rozšírený.

Video: Procházka, Bugár ani Danko sa Fica na Gorilu pýtať nebudú
autor: Martina Pažitková

Hrnčiar: Dobre, môžem sa ho opýtať

Na otázku, či sa Fica opýta, či bol v byte, najprv odpovedal: „Nie som odborník na vyšetrovanie. Je to taká trauma našej spoločnosti, že všetci žiadame, aby to bolo ukončené.“

Informácia, či bol Fico v byte, zrejme vyšetrovanie ďalej nepohne, ale politicky je dôležitá. „Dobre, môžem sa ho na to opýtať a potom vám poviem, čo mi povedal,“ povedal napokon Hrnčiar s tým, že to urobí do mesiaca a potom sa ho môžeme opýtať na výsledok.

Radoslav Procházka povedal, že to je vec vyšetrovateľov. „Ja mám na to názor. Nechám si ho pre seba,“ povedal Procházka.

Vymení sa šéf SIS

Na byt sa Fica nebude pýtať ani predseda SNS Andrej Danko: „Ja som sa o tom s nikým z vládnej koalície nerozprával, nemal som dôvod.“ Hovorí, že kauza by mala byť riadne vyšetrená. „Veľmi dobre chápem nespokojnosť, že nikto nikdy nepykal, otázky, ktoré často počujem od vás, som si sám často ako civil dával. Urobím všetko pre to, aby vtedy, keď prídu kauzy, ‚padla, komu padla‘. Je dôležité, aby sa spoločnosť po 26 rokoch niekam posunula.“

Podľa informácií Denníka N však Danko dosiahol, že vo funkcii skončí šéf Slovenskej informačnej služby Ján Valko. Má to byť ústupok od Smeru za to, že Robert Kaliňák zostal ministrom vnútra. O túto pozíciu mal záujem Danko, napokon je predsedom parlamentu.

Andrej Danko však poprel, že by SNS nominovala nového šéfa SIS. Je to podľa neho pozícia, na ktorú nominuje premiér.

Video: Danko poprel, že budú mať šéfa SIS
autorka: Martina Pažitková

Bugár: Nech už to uzavrú

„Pre mňa je najdôležitejšie, že sa to musí uzavrieť, tak alebo onak. Vyšetrovací tím by mal už informovať, čo vyšetrili, kde sa už nedá nič robiť a aký je konečný výsledok vyšetrovania. Už sa to ťahá veľmi dlho,“ povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Pýtať sa Fica, či bol v byte, vraj nie je jeho úloha, lebo nie je vyšetrovateľ, povedal Bugár. „Ak by som bol vyšetrovateľ, určite by som ho zavolal, určite by som sa pýtal, ale ja nie som vyšetrovateľ, ale politik,“ povedal.

Pre ľudí Smeru to nie je téma

„Toto už je pre mňa taký pravek. Aj rozumiem novinárom, ktorí stále vyťahujú túto otázku, lebo sa snažia rozbíjať koalíciu a stabilitu, ale určite sa im to nepodarí,“ hovorí poslanec Smeru Ľuboš Blaha.

Fica sa na byt nepýtal ani Dušan Čaplovič zo Smeru. „Nemienim sa k tomu vyjadrovať, ja som sa ho na to nepýtal, riešil som si svoje profesijné veci a vnímate ma viac ako odborníka ako politika. Svoj názor mám a nemusím ho povedať. To, čo sa povie vonku a čo je v skutočnosti pravda, to je veľký rozdiel. Chcel by som poprosiť médiá, aby boli ústretové a vnímali túto vec, ktorá sa niekedy uviedla, zatiaľ to nebolo dokázané.“

Anton Hrnko z SNS sa najprv spýtal, „o čom hovoríme“. Na poznámku, že o kauze Gorila, povedal: „To sa vyšetruje, nie? Nechajme to orgánom činným v trestnom konaní, ja sa ho pýtať nebudem. Viete, kde som ja všade bol?“

Vyšetrovatelia si Fica stále nepredvolali na výsluch, hoci už dávno hovorili, že tak urobia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie