Denník N

Z neznámeho Parízka urobí SNS druhého najdôležitejšieho človeka diplomacie po Lajčákovi

Spoza Roberta Fica vykúka Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Spoza Roberta Fica vykúka Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

SNS dosadila za štátneho tajomníka na ministerstve zahraničných vecí neznámeho absolventa moskovskej univerzity MGIMO.

Raketovú kariéru v novej slovenskej vláde Roberta Fica urobil 29-ročný Lukáš Parízek.

Z pozície bežného pracovníka sekcie na ministerstve obrany sa z neho stal druhý najdôležitejší človek na ministerstve zahraničných vecí po Miroslavovi Lajčákovi. 

Lajčákova dvojka pre Ukrajinu aj bezpečnosť

SNS si ho vybrala ako svojho nominanta na funkciu štátneho tajomníka. Na ministerstve tak nahradí skúseného Igora Slobodníka, ktorý mal na starosti najmä bezpečnosť, Ukrajinu a rozvojovú pomoc. 

Okrem neho je ešte štátnym tajomníkom Ivan Korčok, ktorý od júna povedie slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

Danko poprel, že SNS nominuje šéfa SIS (autor: Martina Pažitková)

Parízek bude zastupovať Lajčáka v prípade jeho neprítomnosti, či chodievať zaňho na vládu.

„V zahraničnopolitickej komunite je úplnou neznámou. Nevieme o ňom nič okrem toho, že študoval päť rokov v Moskve,“ hovorí šéf slovenského think-tanku CEPI Milan Nič. Jeho nasadenie zo strany SNS je podľa Niča ukážkou „personálnej suchoty“.

Parízek absolvoval v roku 2012 Moskovský štátny inštitút pre medzinárodné vzťahy známy pod skratkou MGIMO. Študoval tam aj Lajčák, či jeho predchodcovia Ján Kubiš a Eduard Kukan.

Rusofili v NATO?

„Je veľmi znepokojivé, že strana, ktorej predstavitelia sú známi svojimi proruskými vyjadreniami a nechuťou k Aliancii, teraz prebrala zodpovednosť za vzťah Slovenska k Aliancii. Veľmi ľahko sa to môže skončiť blamážou a stratou dôveryhodnosti medzi partnermi,“ obáva sa Nič.

Ministrom obrany sa stáva tiež človek SNS – generálporučík Peter Gajdoš, ktorý má povesť rusofila. Aj Gajdoš študoval v Moskve, na Vojenskej akadémii M. V. Frunzeho.

Prvýkrát po dvadsiatich rokoch sa ministerstva obrany navyše ujíma aktívny vojak – hoci pred vymenovaním bude musieť podľa zákona odísť do civilu. V západných demokraciách je trendom, že armádu riadi civilista, dokonca čoraz častejšie žena.

Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že ich zahranično-politické priority sú jasné. V koaličnej zmluve medzi stranami Smer, SNS, Most-Híd a Sieť sa hovorí o európskom a atlantickom smerovaní. Sám Danko však krátko po vyrokovaní postu predsedu parlamentu pre seba a ministra obrany pre svoju stranu hovoril o tom, že nepripustí základne NATO na Slovensku.

Šebej: Budem reagovať na odchýlky

Meno Parízek vôbec prvý raz počul aj staronový šéf Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd). To, že SNS dostala do portfólia vzťahy Slovenska s NATO, nevníma ako ideálne riešenie. „Nemohol som s tým však nič urobiť, taká bola koaličná dohoda. Budem však reagovať na akúkoľvek odchýlku v našich zahraničnopolitických prioritách, a to razantne a nahlas,“ hovorí Šebej. „Stále ma teší, že na ministerstve ostáva veľmi kompetentný Ivan Korčok, ktorý bude riadiť naše predsedníctvo Rady EÚ,“ dodal.

Parízek podľa svojho profilu na LinkedIn naposledy pôsobil ako projektový manažér v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre. Predtým mal na ministerstve obrany na starosti prípravu podkladových informácií či preklady z angličtiny a ruštiny. Zapisoval tiež priebeh rokovaní a spisoval z nich správy.

Oficiálne sa jeho funkcia volala hlavný štátny radca na oddelení bilaterálnych vzťahov odboru medzinárodných vzťahov. Na ministerstve obrany začínal v máji 2013, odišiel z neho v októbri 2015. Ministerstvo v tom čase viedol Martin Glváč zo Smeru.

Od NBÚ má Parízek podľa vlastného životopisu previerku na stupeň tajné do roku 2020.

 

Mladého ministra zahraničných vecí má napríklad Rakúsko. Sebastian Kurz začal riadiť rakúsku diplomaciu ako 27-ročný, dnes má 29. Predtým viedol mladých rakúskych ľudovcov, pôsobil v rade mesta Viedeň a zastával funkciu štátneho tajomníka pre integráciu.

„Vek nie je až taký problém, lenže aj v tomto rakúskom prípade išlo o človeka, ktorý mal niečo za sebou. Tu hovoríme o referentovi, o ktorom nikto nič nevie,“ dodáva Nič.

SNS sme požiadali o rozhovor s Parízkom, zatiaľ sme nedostali odpoveď.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie