Denník N

Obľúbená pôrodnica v Banskej Štiavnici končí, mesto protestuje

Nedostavaný pavilón v nemocnici v Žiari nad Hronom. Foto - Svet zdravia
Nedostavaný pavilón v nemocnici v Žiari nad Hronom. Foto – Svet zdravia

Nemocnicu v Banskej Štiavnici vlastní súkromná spoločnosť Svet zdravia finančnej skupiny Penta. Zrušenie pôrodnice odôvodňuje rizikom pre rodičky.

Keď sa rodičiek pýtali, ktoré pôrodnice v Banskobystrickom kraji majú najradšej, vyhrala tá v Banskej Štiavnici. No najneskôr do mája táto pôrodnica, ktorá patrí do siete Svet zdravia finančnej skupiny Penta, končí.

Dôvodom je podľa majiteľa to, že sú rodičky v riziku, ak by došlo ku komplikáciám. Nemocnica totiž podľa nich dnes neprevádzkuje žiadne oddelenie, ktoré by poskytovalo urgentnú či akútnu zdravotnú starostlivosť.

Je to riziko?

„Dlhodobo nemá oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, oddelenie chirurgie a od januára tohto roka ani interné oddelenie, v prípade tohto oddelenia došlo k zrušeniu jednotky intenzívnej starostlivosti už v minulosti,“ reagoval hovorca Sveta zdravia Tomáš Král.

Za takýchto podmienok je podľa nich prevádzka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia z pohľadu bezpečnosti rodičky a najmä bezpečnosti novorodenca v prípade náhlych pôrodných alebo popôrodných komplikácií riziková. Nevedia totiž podľa nich zabezpečiť 24-hodinovú starostlivosť na neonatológii. 

Ročne odrodí v Banskej Štiavnici zhruba 500 žien, desať percent z toho je podľa Krála domácich.

Päťsto pôrodov ročne je podľa analytika HPI Tomáša Szalaya hraničný počet. „Podľa odbornej spoločnosti na gynekológiu a pôrodníctvo by počet pôrodníc mohol byť na Slovensku polovičný a viedlo by to k vyššej kvalite,“ povedal Szalay. Kým nie sú problémy, je Banská Štiavnica super. Rizikom však môže byť, ak by nastal problém.

Rodičky sa majú z banskoštiavnickej pôrodnice presunúť do žiarskej nemocnice, ktorá tiež patrí do súkromnej siete. Tam by mal pracovať aj personál banskoštiavnického oddelenia.

Mesto nesúhlasí

O pláne majiteľa nemocnice rokovalo aj mesto. So zmenami v nemocnici nesúhlasí. Požiadali najväčšiu štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, aby ponechala zmluvy na gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Žiadosť podalo mesto len včera, rozhodnutie ešte nemá.

„Zásadne s tým nesúhlasíme,“ hovorí primátorka Nadežda Babiaková na rozhodnutie súkromnej siete. Zároveň však pripúšťa, že mesto s tým nemôže nič urobiť, keďže je nemocnica v súkromných rukách.

„Banskoštiavnická gynekológia a pôrodnica poskytujú kvalitné a kvalifikované služby,“ dodáva.

Postavila sa aj za interné oddelenie, ktoré malo podľa Sveta zdravia problémy s lekármi. To nemocnica uzavrela od januára tohto roku, najskôr len dočasne.

„Keďže, žiaľ, tieto dôvody pretrvávajú, oddelenie nie je spôsobilé dlhodobo vykonávať doterajšiu činnosť a s jeho otvorením sa v záujme zachovania bezpečnosti pre pacientov už nepočíta,“ tvrdí Král.

Primátorka hovorí, že na tomto oddelení chýbal primár, ktorý bol na PN, z nej sa však už vrátil a oddelenie by sa tak podľa nej malo otvoriť.

Ak nemocnica nemá lekárov, má sa o nich Svet zdravia postarať, dodáva. Pripomína, že základná zdravotná starostlivosť by mala byť pacientom čo najbližšie.

Ak by Svet zdravia nechal zatvorené interné oddelenie a skončila by aj pôrodnica, z nemocnice by sa stalo doliečovacie zariadenie pre dlhodobo chorých.

Nedostavaný pavilón

O pacientov v akútnych stavoch sa má starať aj naďalej nemocnica v Žiari nad Hronom. „Navyše po dohode s mestom je sieť Svet zdravia pripravená poskytovať bezplatnú dopravnú zdravotnú službu pre pacientov z banskoštiavnického regiónu, ktorí by po ukončenej hospitalizácii na internom oddelení v Žiari nad Hronom mali problém s prepravou domov,“ tvrdí Král.

V žiarskej nemocnici plánujú dobudovať pavilón B, aby mali dosť kapacít, súčasťou nemocnice má byť aj nová pôrodnica. Primátorka Banskej Štiavnice však upozorňuje, že zatiaľ pavilón dostavaný nie je. Budovy podľa nej nie sú ani majetkovo vysporiadané.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie