Denník N

Peruánska šéfkuchárka, študent aj basketbalista. Prvé obete z Bruselu sú známe

Nápis „Ja som Brusel“ a pamiatka obetiam na námestí Place de la Bourse v centre Bruselu. Foto – AP
Nápis „Ja som Brusel“ a pamiatka obetiam na námestí Place de la Bourse v centre Bruselu. Foto – AP

Ako prvú obeť identifikovali matku malých dvojičiek, ktoré spolu s otcom unikli smrti len o vlások.

Deň po teroristických útokoch v Bruseli, ktoré si vyžiadali 31 mŕtvych a vyše 260 zranených, ešte stále nie je známa identita všetkých obetí. Belgický minister zahraničných vecí v stredu vyhlásil, že obete a zranení sú najmenej štyridsiatich národností.

Matka dvojičiek

Jednou z prvých identifikovaných obetí teroristických útokov v Bruseli je 36-ročná Peruánka a matka dvoch detí Adelma Tapiová Ruizová. Na letisko Zaventem prišla v utorok spolu s belgickým manželom a malými deťmi, odkiaľ mala cestovať do New Yorku, aby tam navštívila svoju mamu.

Adelma Tapia Ruiz. Foto: Facebook
Adelma Tapiová Ruizová. Foto – Facebook

Keď ich trojročné dvojičky odbehli von z odbavovacej haly, kam ich nasledoval aj ich otec, ešte nikto nevedel, že im to zachráni život. Halou sa ozval výbuch, ktorý Adelmu zabil a zranil jej manžela a jedno z detí.

Adelmina kamarátka Adelmu pre NY Times opísala ako „veľmi aktívnu ženu“. Bola šéfkuchárkou a podľa slov jej brata si plánovala otvoriť v Bruseli peruánsku reštauráciu.

V Belgicku žila už deväť rokov a mala belgické aj peruánske občianstvo. Jej facebook je plný fotiek, na ktorých je Adelma spolu s manželom a deťmi, večne vysmiati a pripomínajúci šťastnú rodinu.

Belgický študent

Leopold Hecht. Foto: Facebook
Leopold Hecht. Foto – Facebook

Dvadsaťštyriročný študent Leopold Hecht v utorok cestoval metrom, keď sa na stanici Maelbeek odpálil jeden z teroristov. Po útokoch bol dlho nezvestný a jeho rodina netušila, či je v poriadku.

Napokon sa jej podarilo Leopolda nájsť v nemocnici, kde v utorok v noci podľahol zraneniam. Mladý Belgičan študoval právo na Univerzite Saint-Louis v Bruseli, jeho smrť potvrdila na sociálnych sieťach jeho univerzita.

Desiatky nezvestných

V metre mal v čase útokov cestovať aj Brit David Nixon, s ktorým sa od útokov jeho najbližší nevedia spojiť.

Americkí študenti Alexander Pinczowski a Sascha Siblingsová telefonovali z letiska jednému zo svojich kamarátov, keď sa halou ozval výbuch. Odvtedy ich rodiny a známi nemajú o nich žiadne informácie. Takýchto prípadov sú desiatky, ľudia v zúfalstve hľadajú akékoľvek informácie o svojich najbližších aj na sociálnych sieťach a naďalej ostávajú v strachu a v nevedomosti, čo sa s nimi stalo.

Obrazy, ktoré sa naskytli ľuďom na letisku tesne po výbuchu, pripomínajú hororové snímky. Ani fotografie a videá priamo z miesta výbuchu, ktoré sa šíria internetom, nedokážu skutočne vykresliť situáciu obetí, ktoré boli v čase útokov priamo na mieste činu.

Zranený basketbalista

Niektorí mali šťastie. Jednou z fotografií, ktoré obleteli svet, bola fotka zraneného basketbalistu Sebastiana Bellina, ktorý zakrvavený ležal na zemi s viacerými zraneniami.

Rodičia zraneného basketbalistu sa o útokoch dozvedeli z tejto fotky, poslali im ju známi. Foto – Ketevan Kardava/AP

„Máme veľa priateľov v Belgicku, ktorí nám túto fotku poslali a pýtali sa, či je to naozaj Seb. U nás boli štyri hodiny ráno, takto sme sa to dozvedeli,“ povedal pre CNN jeho otec Jean Bellin.

Mladý basketbalista je brazílsko-belgického pôvodu a v americkom Michigane hrá za Oaklandskú univerzitu. Výbuch ho vyhodil niekoľko metrov do vzduchu a šrapnel ho zasiahol do ľavej nohy a pravého boku.

„Môj syn je stabilizovaný, má za sebou prvú operáciu. Keďže na zemi na letisku ležal viac než hodinu, stratil veľa krvi. Hovoril som s ním už dvakrát, samozrejme, je stále v šoku. Prvé slová, ktoré mi po útokoch povedal, boli: Nevieš si predstaviť, otec, aký krvavý masaker som videl okolo seba.“

Vyberali si peniaze z bankomatu

Podobné svedectvá prinášajú aj ďalší svedkovia, ktorí útoky prežili.

„Videl som muža, ktorému bomba roztrhla hrudník, všade okolo neho bola krv. Nemal nohy. Vedľa neho bol ďalší muž, ktorý nemal hlavu, ale jeho telo sa stále triaslo. Všade bolo sklo,“ opísal prvé momenty po výbuchu pracovník letiskovej kaviarne Kallouchi Mohammed pre Politico.

Štyridsiatnička Alphonse Youlaová, ktorá na letisku balí batožiny cestujúcich do ochrannej fólie, počula najskôr hlasný tresk a následne muža, ktorý kričal niečo v arabčine. „Predo mnou si jeden pár vyberal peniaze z bankomatu, žena stratila obe nohy, jej manžel a jeden z policajtov jednu nohu. Výklady na obchodoch vybuchli, všade bola krv. Pomáhala som ľuďom dostať sa von.“

Tí, ktorí boli od odletovej haly ďalej, sa rýchlo dostali do bezpečia. Viacerí svedkovia podľa belgických médií povedali, že ich zamestnanci letiska tlačili smerom ku gateom, kde prečkali, kým ich mohli bezpečne presunúť do letiskových hangárov, kam ich odvážali autobusmi.

„Práve som prešiel letiskovou kontrolou, keď som si všimol, že nejakí ľudia utekajú spoza rohu, kde boli obchody. Myslel som si, že chcú iba chytiť lietadlo. Ale potom pribiehali desiatky a desiatky ľudí a vedel som, že niečo sa deje, strašne kričali. Povedali mi, čo sa v odletovej hale stalo, vedeli sme, že tu sme v bezpečí. Letiskoví pracovníci nás zatlačili cez letiskové brány až úplne von na asfaltovú plochu, kde sme prečkali asi dve hodiny, kým nás odviezli,“ povedal Ashley Bruggemann, pracovník washingtonského think-thanku.

Hodinu po útokoch na letisku cestoval metrom aj Sander Verniers.

„Myslím, že som bol v súprave metra, ktoré bolo hneď za tou, v ktorej vybuchla bomba. Všetci sme cítili silnú vlnu vzduchu, ktorá sa dostala až k nám. Potom sme počuli zvuky, ktoré tam nemali byť.“

Metro, v ktorom cestoval, zabrzdilo, pasažieri otvorili dvere a vybrali sa po koľajniciach opačným smerom cez tmavý tunel, ktorý bol plný dymu, k stanici Arts-Lois. Evan Lamos tieto momenty natočil a zverejnil na Twitteri.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útoky v Bruseli

Svet

Teraz najčítanejšie