Denník N

Vyšetrovateľ opísal, ako nemohol vyšetrovať špičky Smeru

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 22:20 o stanovisko Roberta Kaliňáka, ktorý nevidí dôvod meniť vedenie polície. Kauzu DPH stopila prokuratúra, hovorí policajný vyšetrovateľ.

Policajný vyšetrovateľ Pavol Milan hovorí, že keď začal vyšetrovať rozsiahle podvody s DPH na východnom Slovensku, nevedel, že podozrenia budú siahať až k špičkám Smeru.

Ide o kauzu, v ktorej hlavný obvinený Milan Chovanec tvrdí, že ju kryli ministri Robert Kaliňák a Ján Počiatek. Rozhovor s ním zverejnili Trend, SMEaktuality.sk.

Traja funkcionári a Kaliňák s Počiatkom

Vyšetrovateľ Milan hovorí, že už v novembri 2011 vypočul svedkyňu, ktorá „naznačila“, že v celom podvode sú Kaliňákove peniaze. „Ale nevenoval som tomu pozornosť, bolo to v rovine jedna pani povedala.“

Podozrení voči špičkám Smeru neskôr pribudlo. „Kubánek, Kopčík a Buček,“ boli podľa policajta prvé mená, ktoré Chovanec spomínal, že sú zaangažovaní v celom podvode. Stanislav Kubánek je prešovským krajským predsedom Smeru, Michal Kopčík bol policajným viceprezidentom a Jozef Buček bol štátnym tajomníkom ministerstva vnútra za Smer.

„Kaliňáka ani Počiatka ešte nespomenul. Chovanec mal podmienky, chcel byť prepustený z väzby a aby nebola stíhaná jeho družka a brat.“

Video: Procházka, Bugár ani Danko sa Fica na Gorilu pýtať nebudú
autor: Martina Pažitková

 

Potom sa nadriadení začali pýtať

Vyšetrovateľ hovorí, že keď informoval nadriadených, tvárili sa, že je to v pohode. „Keď som sa vrátil zo špeciálnej prokuratúry, zavolal si ma šéf expozitúry NaKA v Košiciach Jozef Hrušovský, že akú zápisnicu som doniesol, lebo volal Martin Krčmárik ako šéf finančnej polície. Jemu zase volal človek z Úradu špeciálnej prokuratúry, že sú tam nejakí politici. Zopakoval som, že Chovanec označil Kubánka ako návodcu a Kopčíka ako nejakého spolupáchateľa. On povedal, že je to v poriadku.“

Prokuratúra však podľa Milana prípad zabrzdila.

Keď Chovanca neskôr prepustili z väzby, bál sa, že mu pôjde o život.

Je Počiatek Strapatý z prípadu podvodov s DPH? Foto N - Tomáš Benedikovič
Je Počiatek Strapatý z prípadu podvodov s DPH? Foto N – Tomáš Benedikovič

Podozrenia voči Kaliňákovi a Počiatkovi sa mu už nepodarilo preveriť. „Keď objasňoval odposluchy, vypočúvali sme ho spolu s kolegom. Tam sa vyjadril aj k tomu, kto je Strapatý a kto Robo. Ja som to nepovažoval za relevantné, kým nebude ďalší dôkaz. Preto som potreboval, aby vypovedal aj jeho brat, ktorý bol v spoločnosti Renoir. Cez ňu išli peniaze Paľonderovi. K tomu sme sa však nedostali,“ hovorí Milan.

Chovanec tvrdil, že Robom mysleli Kaliňáka a Počiatka zasa volali Strapatý.

Z polície vyšetrovateľa Milana napokon vyštvali.

Medzinárodná hanba

Vyšetrovateľ hovorí aj o tom, že nemal pochybnosti, „ že Chovanec dával Paľonderovi peniaze“. „Chovanec potom potvrdil, že mu takto vyplatil osem percent zo 100-tisícového nadmerného odpočtu. O tomto pochybnosť nie je. Ale či Paľonder Chovanca klamal a nikomu ďalšiemu peniaze nedával, to sa už nedozvieme bez pravdivej Paľonderovej výpovede.“ Práve Paľonder do telefónu hovoril, že podvody kryjú Robo a Strapatý. Vo výsluchu však povedal, že to hovoril len, aby bol zaujímavý.

Milan hovorí, že prípad sa u nás nevyšetrí, kým sa niečo nezmení na polícii a v prokuratúre. Podľa neho kryjú podvodníkov, hoci si robia medzinárodnú hanbu, keďže v tomto prípade spolupracujú aj s českými policajtmi.

„A som zvedavý, ako to skončí na súde. Lebo teraz síce ešte nejakú moc majú, ale toto skončí na súde možno za nejakých sedem, osem rokov a vtedy už ju mať nebudú.“

Kaliňák aj Počiatek odmietajú, že by s prípadom mali niečo spoločné, a tvrdia, že aktérov kauzy nepoznajú.

„Keď za osem rokov sme nemali jedinú kauzu na ministerstve vnútra, tak ju treba vymyslieť. Nikto z tých novinárov sa ho nepýtal, či naňho bol tlak, či mu pán minister nevolal, nie je možné, aby ste z vymyslených vecí robili kauzy, ale asi je to tak, asi to máte pripravené. Je zriadený špeciálny tím, aj vyšetruje a nikto ho nespochybnil,“ povedal Kaliňák.

Kaliňákova polícia však nevyšetrila ani podozrenia s vratkami DPH voči jeho susedovi Ladislavovi Bašternákovi, v ktorého byte býva Robert Fico. Kaliňák hovorí, že o prípade nevedel, a privítal, že prípad znovu otvoril špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

„V článku, ktorý ste napísali, ste klamali, vo všetkých tých veciach, ktoré ste uviedli,“ povedal Kaliňák o Bašternákovi.

Policajné prezídium: Nezbavili ho mlčanlivosti

Vedenie polície po rozhovore Pavla Milana reagovalo, že je „minimálne neštandardné, že bývalý vyšetrovateľ poskytuje rozhovory o živom prípade, v ktorom nebol zbavený mlčanlivosti“. Jeho vyjadrenia sú podľa prezídia policajného zboru vytrhnuté z kontextu a podľa stanoviska ide len o pokračovanie diskreditačnej kampane.

Stanovisko je podpísané len oddelením komunikácie a vyšetrovateľa v ňom polícia označuje ako Pavla M.

„Prezídium Policajného zboru opakovane odmieta, že by ktokoľvek robil nátlak na vyšetrovateľa počas vyšetrovania prípadu kauzy DPH obvineného Milana Ch. Vyšetrovateľ je procesne nezávislý a postupuje pod dozorom prokurátora. Naopak pri jeho žiadosti na odchod do civilu bol nadriadenými požiadaný, aby v polícii zostal,“ píše polícia.

O výsluchu bez obhajcov policajti konštatujú, že ho vyšetrovateľ vykonal „v rozpore s Trestným poriadkom, čo konštatovala aj prokuratúra, a tým sa stal nepoužiteľný ako dôkaz“.

Kaliňák nevidí dôvod na výmenu vedenia policajného prezídia. „Tibor Gašpar je najlepší policajný prezident, akého policajný zbor mal. Historicky najlepšie čísla v oblasti znižovania kriminality, násilných trestných činov, ekonomických trestných činov, denná kriminalita, ktorá ľudí najviac obťažuje, výsledky v doprave ani nespomínam. Nie je dôvod, aby sme menili vedenie policajného zboru.“

Kaliňák chváli aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a tým, čo ho kritizujú, pripomína, že s Lexom prehrali 11:0. „Pod vedením týchto ľudí sa odohrala kauza Gorila a kupovanie poslancov Národnej rady.“

V kauze Gorila chce Kaliňák verejnosti predstaviť výsledky, ale nie je to priorita, tou je predsedníctvo EÚ a reakcia na útoky v Bruseli.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie