Denník N

Fico sľubuje lacnú elektrinu, jej výrobcovia 3000 ľudí bez práce

Vláda premiéra Roberta Fica je o krok bližšie k tomu, aby naplnila sľuby platné pre predvolebný rok. Stovky výrobcov elektriny, ktorým kedysi sľúbila dotovanú províziu zo všetkých faktúr za elektrinu, sa ocitli bez nej.

Tritisíc ľudí príde o prácu. Taký odkaz vyslali zástupcovia výrobcov elektriny zo zdrojov šetrných k prírode, ako je slnko či biomasa, keď prišli vo štvrtok protestovať pred parlament.

,,Je to neadekvátne, likvidačné. Pripraví to Slovensko o vyše 3000 pracovných miest,“ opisoval zástupca protestujúcich Pavel Šimon dosahy nečakaného rozhodnutia, že stovky elektrovýrobcov majú na jeden rok prísť o dotácie, na ktoré sa im bežne skladajú cez faktúru za elektrinu všetky domácnosti a firmy na Slovensku.

Dôvod: Vraj všetci naraz odignorovali zmeny v zákonoch a neinformovali napríklad o tom, kto koľko elektriny plánuje vyrobiť.

Blížia sa voľby a lacná elektrina

Tieto dotácie mali pritom prisľúbené zo zákona na roky dopredu. Bez nich by sa ani nepustili do podnikania s technológiami šetrnými k prírode. Cez zákony im ich nasľubovala ešte prvá vláda Roberta Fica s argumentom, že chce vyhovieť Bruselu a mať viac ekologicky bezpečnej elektriny.

Jeho druhá vláda sľubuje rok pred voľbami veľké zlacňovanie energií. Dôjsť má na plyn aj na elektrinu. Na cenu elektriny tlačili dlhú dobu práve dotácie na zelené zdroje, ktorých sa pripojilo oveľa viac, než sa kalkulovalo, keď sa dotácie kreslili.

Ak sa nič nezmení, dotácie minimálne pre tento rok klesnú, a s nimi klesne aj cena elektriny. Ako to bude v ďalších rokoch, nevedno. Menších producentov môže aj jednoročný dištanc zlikvidovať nadobro. Veľkí by mali mať menší problém ustáť ho.

Zatiaľ nie je jasné, či o dotácie prišli aj dotovaní veľkovýrobcovia zelenej elektriny. Tomuto biznisu sa venuje napríklad Ivan Kmotrík či podnikateľ Jozef Brhel. Inkasujú ich aj papierne z portfólia Milana Fiľa.

Byrokratická kozmetika

Záleží na tom, kto správne naplnil literu rôzne vykladateľného zákona aj po jeho posledných zmenách. Tie doplnili, že ten, kto včas a na všetky potrebné miesta nepredloží napríklad údaje o tom, koľko dotovanej elektriny plánuje vyrobiť, v budúcom roku dotácie neuvidí.

Povinnosť dávať údaje mali ekoproducenti aj v minulosti. Hovoria, že si ju plnia. Navyše, zákon spomína, že zmeny sa netýkajú tých, ktorí začali dodávať elektrický prúd do káblov pred rokom 2014. Tam patrí každý, kto môže mať nárok na vyššie než zanedbateľné dotácie.

Na ilustráciu, ten, kto vystihol prvú vlnu pripájania veľkých elektrární fungujúcich na solár, má dostávať celých 15 rokov za každú vyrobenú megawatthodinu elektriny takmer 400 eur. Na trhu by takúto elektrinu predali asi 13-krát lacnejšie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie