Denník N

Prečo je Kaliňák prijateľný a Kotleba nie

Je tu drsná dilema: rešpektovať vládu plnú neslušných a neschopných ľudí, alebo riskovať, že jej ignorovaním podporíme v spoločnosti beznádej a tým aj rodiaci sa fašizmus?

Mnohí ľudia (vrátane mňa) sa po voľbách a vytvorení novej vlády dostali do situácie, keď sa nami doteraz používané modely slušného a rozumného správania ukazujú ako pre spoločnosť neužitočné, možno až nebezpečné a nemorálne.

Priznám sa, že som z novej situácie natoľko šokovaný, že ju zatiaľ nedokážem popísať všeobecne, len príkladom doteraz nepoznanej dilemy. Ľudia ako Robert Kaliňák a Marian Kotleba sú pre mňa symboly zla, no toho prvého som ochotný v obmedzenej miere podporovať, minimálne cítim povinnosť ho rešpektovať. Vplyvu a popularite toho druhého by som však rád ubral, ako veľmi by som len dokázal.

Myslím si, že ľudia ako Kaliňák tejto krajine v posledných rokoch poškodili niekoľkonásobne viac ako Kotleba a jemu podobní. Napriek tomu sa mi zdá rozumné – a slušné – medzi nimi rozoznávať a nahrávať typu Kaliňák.

Tvrdím, že za stav, v ktorom je táto krajina, môžu práve kaliňákovci. Majú odvahu, silnú charizmu, bystré hlavy, často dobré školy, ale všetok svoj talent venovali len sebe. Boli pri tom takí úspešní, že sa im podarilo ovládnuť veľkú časť tohto štátu.

Roky mu škodili nielen tým, že si z neho nezanedbateľne ulievali, ale najmä tým, že ho nedokázali riadiť, že sa im pod rukami začal rozpadať. Výsledok je, že kým popularita Kaliňáka, Fica a spol. klesá len pozvoľne, dôvera občanov v tento štát je na úrovni blízkej jeho rozpadu.

Kaliňákovci nie sú zodpovední za stav slovenských médií ani opozície, ale za nízku autoritu už prakticky všetkých verejných inštitúcií (vrátane škôl) áno. Za ich chudobu, za ich demotivovaných zamestnancov a za chaos, ktorý tam vládne.

Patrím k tým, čo si myslia, že najmä týmto bezradný štát stvoril podmienky, v ktorých môže byť Marian Kotleba úspešný. Strach z utečencov či všeobecná neschopnosť rozlišovať medzi nedokonalou tradičnou žurnalistikou a ruskou propagandou tomu určite pomohli tiež. No myslím si, že to boli druhoradé dôvody, ktoré by v dôveryhodnom štáte nestačili.

Ibaže štát na Slovensku nefunguje, ako má – nie je spravodlivý a časom už možno nebude ani bezpečný.

Ak by sme postupovali jednoduchou logikou, mali by sa teda slušní ľudia sústrediť na boj s ľuďmi typu Kaliňák. Nielen pre viny minulosti, ale aj preto, lebo kaliňákovci majú väčšiu moc, a preto môžu napáchať väčšie škody ako kotlebovci. Uvažovať takto by však bola chyba.

Ľudia ako Marian Kotleba budú žiť v každej spoločnosti. Na okraji jednoducho vždy nájdete takých, ktorí sami seba presvedčia, že sa narodili, aby zvrhli systém a akoukoľvek zbraňou bojovali so škodcami. Bežné je aj to, že sa podobní jednotlivci naučia správať tak, aby druhých nestrašili Hitlerom, ale zároveň v nich mohli živiť predstavu, že demokracia je len pomýlená úchylka Západu.

Teda kým snom človeka typu Kaliňák je udržať si moc, aby nikto z jeho kamarátov neskončil v base a biznis šiel ďalej, snom Kotlebu je tento štát zničiť. HZDS a Smer a ľudia za nimi si ho chcú prispôsobiť a privlastniť, no nie sú posadnutí nápadom, že demokracia je skazená, a preto ju treba zničiť.

Ku kaliňákovcom by sme sa mali správať ako k neférovým hráčom, ktorí sú však v našich službách. Najrozumnejšie, čo pre seba môžeme teraz urobiť, je tlačiť na kvalitu vlády, akokoľvek môže byť mnohým z nás nesympatická. Preto musíme každý ďalší čin Fica a Kaliňáka posudzovať nanovo.

Musíme predýchať odpor k povrchnosti, zlodejstvu či klamstvu a mať na mysli, že ak normálne zvolená vláda nedostáva šancu, nemá elementárny rešpekt, tak debata o krajine skĺzne do jedného veľkého hluku. Demokracia funguje len vtedy, keď aj porazený rešpektuje výsledky volieb.

Druhou možnosťou je cirkus a beznádej, v ktorých by za dobrého, slušného a primeraného bol zasa Marian Kotleba. Lebo on nechce diskutovať. Pozoruje nás v závetrí. Verí, že stratíme nádej, prestaneme rešpektovať vládu, ešte viac tým spochybníme najobyčajnejšie princípy fungovania demokracie a zadarmo mu tak odovzdáme ešte viac priestoru. Sníva, že potom, keď bude dosť silný, nás zničí úplne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie