Denník N

List papradia v referende neuspel, Nový Zéland si ponechá starú vlajku

Novozélanďania si ponechajú svoju starú vlajku. Foto – Flickr
Novozélanďania si ponechajú svoju starú vlajku. Foto – Flickr

Kampaň za novú vlajku trvala desať mesiacov, podľa mnohých však žiaden výsledok nepriniesla a vládu to stálo zbytočne milióny dolárov. Novozélanďanom pôvodná vlajka ostane.

Vlajka Nového Zélandu sa nezmení. Rozhodli o tom jeho obyvatelia v druhom kole referenda, keď 56,6% percent ľudí podľa predbežných výsledkov hlasovalo za starú vlajku. Desaťmesačná kampaň a dve referendá, ktoré podľa odhadov stáli 26 miliónov dolárov, tak nepriniesla žiaden nový výsledok.

Novozélandský premiér John Key vyzval ľudí, aby na svoju starú vlajku „prijali a boli na ňu pyšní“, hoci on sám podporoval jej zmenu.

Šéf kampane za zmenu vlajku Lewis Holman je z výsledkov „sklamaný“, ale hovorí, že je to „iba začiatok debaty o zmene vlajky“.

„Som veľmi sklamaný, mal som pocit, že sme robili pozitívnu kampaň. Novozélanďania však prehovorili a dali nám oveľa tesnejší výsledok, než sme čakali. Hovorí to o tom, že sme vyhrali boj o zmenu vlajky, ale prehrali sme to pre jej dizajn a celý proces. Z prieskumov vieme, že 20 percent ľudí podporuje zmenu, ale nepáčili sa im konkrétne návrhy. Potrvá to ešte chvíľu, kým sa niekto pustí do politickej kampane, ale myslím si, že za desať rokov k zmene vlajky dôjde,“ povedal pre Guardian Australia.

Výsledok druhého kola referenda, ktorého sa zúčastnilo 67 percent oprávnených voličov, dopadol podľa očakávaní predvolebných prieskumov a bol relatívne vyrovnaný – nový návrh podporilo 43,2 percent, pôvodnú vlajku 56,6 percent.

Foto: govt.nz
Foto: govt.nz

Môžu za to nepekné návrhy?

Prečo sa však Novozélanďania, ktorí sa už roky chceli zbaviť vlajky so symbolmi Spojeného kráľovstva, pripomínajúce obdobie kolonizácie, nakoniec rozhodli novú vlajku nepodporiť? Jedno z možných vysvetlení je to, že zmenu chceli, ale nepáčil sa im návrh novej vlajky, ktorá postúpila do druhého kola referenda. Hlasovali preto za starú vlajku, hoci chceli zmenu.

Na začiatku bolo viac než 10-tisíc návrhov, z ktorých ostali štyri. Kampaň čelila ostrej kritike už od svojho začiatku za to, že návrhy, ktoré vybrala dvanásťčlenná porota, sa na seba príliš podobajú a nie sú pekné. Tri z nich mali na sebe zobrazený papraďový list, z toho dva návrhy boli iba rozdielne farebné variácie tej istej vlajky. Občanom sa vtedy podarilo presadiť piaty návrh vlajky –  „Red Peak“, variácia červenej, bielej, modrej a čiernej, ktorá pripomínala červený vrch.

V decembrovom referende si Novozélanďania z nich vybrali svojho favorita – modro-čiernu vlajku so strieborným papraďovým listom a červenými hviezdami. Nikto sa ich však nepýtal, či novú vlajku chcú alebo nie – túto možnosť im poskytlo až druhé kolo referenda, keď sa protikandidátom pôvodnej vlajky stal už konkrétny návrh novej, ktorá sa mnohým nepáčila, a hlasovali preto proti zmene.

Z týchto piatich návrhov si Novozélanďania vyberali v prvom kole referenda v decembri. Foto: Wikipedia
Z týchto piatich návrhov si Novozélanďania vyberali v prvom kole referenda v decembri. Vlajka v ľavom hornom rohu vtedy zvíťazila. Foto – Wikipedia

Vyhodené milióny

Novozélanďanov na sociálnych sieťach teraz mrzia najmä milióny dolárov, ktoré vláda minula na celú kampaň.

„Som rada, že sme minuli peniaze, ktoré sme mohli dať deťom, čo potrebujú topánky a teplé oblečenie, alebo bezdomovcom, ktorí žijú po celom Novom Zélande,“ komentuje jedna užívateľka na Twitteri.

„Kiežby sme tých 26 miliónov rozdelili medzi seba a namiesto toho dostali každý po šesť dolárov,“ napísala ďalšia.

Návrh novej vlajky podporoval predovšetkým premiér Nového Zélandu John Key. Ten tvrdil, že vlajka s papraďovým listom vyvolá v ľuďoch viac národnej hrdosti, pretože je symbolom národného tímu rugby, ale aj iných športov. Dokonca povedal, že ho na oficiálnych podujatiach častokrát postavili za nesprávnu vlajku.

Rozoznáte novozélandskú vlajku (vľavo) od austrálskej (vpravo)? Foto:AP
Rozoznáte novozélandskú vlajku (vľavo) od austrálskej (vpravo)? Foto – AP

Mnohí z tých, čo pôvodne podporovali zmenu, sú nakoniec radi, ako to skončilo. Zneistili ich slová ministra zodpovedného za zmenu vlajky, ktorý pred referendom povedal médiám, že „nevie, koľko by to stálo peňazí, zmeniť vlajky a štátne symboly na všetkých oficiálnych materiáloch, policajných uniformách, vodičských preukazoch či námorných lodiach“. K takýmto detailom sa vraj „ešte nedostali“.

Nový Zéland si teda ponechá svoju pôvodnú vlajku, ktorá má na sebe podobizeň vlajky Spojeného kráľovstva a ktorej viacerí vyčítajú, že sa podobá na tú austrálsku.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie