Denník N

Daíš straší Európu terorom, no v Sýrii a Iraku jeho členovia utekajú z boja

Foto – AP
Foto – AP

Oni už nebojujú. Už len kladú bomby do áut a utekajú preč, tvrdí iracký generál.

Islamistom z Daíšu sa v Sýrii a Iraku už dlhé mesiace nedarí. Strácajú dobyté územia (40 percent v Iraku, 20 percent v Sýrii), prichádzajú o peniaze z nelegálneho predaja ropy, ich lídri sú likvidovaní pri leteckých náletoch a Daíšu čoskoro hrozí porážka v sýrskej Palmýre, kam už dorazili vládne jednotky podporované zo vzduchu Rusmi.

V irackom Mosule sa podľa všetkého spustila prvá fáza dlho očakávanej ofenzívy s cieľom získať mesto späť pod kontrolu vlády. Iracké jednotky už dobyli niekoľko prvých dedín v okolí mesta.

Kým v konvenčnej vojne islamisti nezaznamenali už deväť mesiacov žiaden väčší úspech, v šírení medzinárodného džihádu sa im darí. Útoky v Paríži, Istanbule či Bruseli ukazujú na ich efektívnosť a schopnosť rýchlo sa adaptovať.

Denník Wall Street Journal sa domnieva, že čím menej sa bude dariť Daíšu na Blízkom východe, tým agresívnejšia bude jeho kampaň proti „mäkkým cieľom“ v Európe.

Vzdávajú sa bez boja

Podľa nemeckého analytika Guida Steinberga z Inštitútu pre medzinárodné a strategické vzťahy Európa zmeškala vlak. „Daíš už dva roky trénuje ľudí a medzi islamistami je mnoho Európanov. Je to veľmi nebezpečné, pretože ide o také množstvo ľudí a tiež je jasné, že Daíš prijal strategické rozhodnutie zaútočiť na Európu.“

Hoci Daíš dokáže vycvičiť odhodlaných islamistov pre európske „bojiská“, morálka Daíšu v Iraku a Sýrii je podľa denníka Washington Post povážlivo nízka. „Oni už nebojujú. Už len kladú bomby do áut a utekajú preč. A keď ich obkľúčime, tak sa vzdajú alebo sa vmiešajú medzi civilistov. Odpočúvame ich a z odposluchov je zrejmé, že lídri prosia bojovníkov, aby bojovali. Tí však odpovedajú. že už je to stratené. Odmietajú poslúchať príkazy a utekajú,“ povedal novinám generál Abdul-Ghani al-Assadi, ktorý vedie iracké protiteroristické jednotky.

To však neznamená, že v Sýrii či Iraku je Daíš úplne bezmocný. Možno stráca územia, ale stále vie zorganizovať teroristické útoky podobných či ešte desivejších parametrov ako v Európe. Pre ideu islamského štátu či kalifátu, ktorého vytvorenie je hlavným cieľom Daíšu, však môžu byť územné straty devastačné, lebo kolidujú s ideou sústavného územného rastu.

Európa je nebezpečná

Magazín Slate vo svojej analýze upozorňuje, že snahy Daíšu preniesť svoj boj aj na európsky kontinent sa mu môžu vypomstiť. Spomína príklady palestínskych a alžírskych teroristických skupín, ktoré v 70. a potom v 90. rokoch operovali v Európe a z dlhodobého hľadiska im to veľmi poškodilo. Podľa magazínu to hrozí aj Daíšu.

Medzitým však skupina bude pokračovať v útokoch na európske ciele, lebo musí svojich prívržencov a hlavne potenciálnych členov „inšpirovať“ k účasti na džiháde.

Situácia v Sýrii a Iraku

img_3536 img_3535-1

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie