Denník N

V Taliansku ničia autobusy aj slovenských prepravcov. Ide o konkurenčný boj, hovorí jeden z nich

Poškodený autobus Danza Transu.
Poškodený autobus Danza Transu.

Aktualizované v nedeľu 15.50 – Autobus s turistami zasiahli dve strely, talianska polícia odporučila vodičovi odísť. Ďalšiemu dopravcovi zničili autobus pri Florencii.

Na autobus slovenského prepravcu Eurovan z Prešova dnes v Ríme strieľal neznámy útočník z presne nezistenej zbrane. Informáciu nám potvrdila majiteľka spoločnosti Iveta Kacvinská. Fotografie zničených skiel zverejnili na facebooku.

Autobus priviezol skupinu čínskych turistov pred Koloseum, keď na parkovisku strely zasiahli dve okná a bočný plech. Nikto z cestujúcich nebol zranený. Odkiaľ sa strieľalo, sa nepodarilo zistiť.

Talianski policajti odporučili vodičovi odísť z Ríma, pretože to nebol v sobotu prvý prípad ostreľovania zahraničného autobusu. K podobným incidentom malo podľa Kacvinskej dôjsť nielen na Námestí republiky či na Via Veneto, ale aj vo Florencii a v Pise.

Kacvinská zatiaľ odhadla škody na približne dvetisíc eur, ale presnú sumu bude vedieť až po oprave autobusu v servise, kam je objednaný na nedeľu.

Vodič sa obrátil aj na slovenské veľvyslanectvo, ktoré sa spojilo s miestnou políciou, ale presnejšie informácie nedostali.

67093_1273181566046020_4744131256888856673_n

Dopravcovia hovoria o konkurenčnom boji

Rovnakú skúsenosť má ďalší prepravca, Danza Trans z Čadce, ktorého autobus poškodili v Pontassieve pri Florencii pred týždňom.

„Vodič našiel ráno na parkovisku pri hoteli už poškodený autobus. Celá pravá strana okien bola rozbitá a predné dvere vyzerali, akoby boli prestrelené so vzduchovou pištoľou alebo malokalibrovkou,“ hovorí majiteľ Daniel Zajac, ktorý tiež prepravuje ázijských turistov.

„Prípad vyšetrovala miestna polícia. Na rovnakom parkovisku niekto poškodil aj slovinský autobus. Oznámili sme to aj policajnému pridelencovi v Ríme. Zatiaľ sme nedostali žiadne stanovisko,“ dodal.

Podľa jeho názoru ide o konkurenčný boj talianskych vodičov, podobné incidenty sa dejú v turistických oblastiach už asi mesiac.

Cestovné kancelárie si začali pre ázijských klientov najímať slovinských, poľských, českých a slovenských prepravcov po zlých skúsenostiach s talianskymi vodičmi. Stávalo sa, že vodič prišiel na letisko, ale skupina mu nezaplnila autobus, tak ju tam nechal, prípadne odmietol otvoriť batožinový priestor, aby si turisti mohli vybrať niečo z kufra.

Zajac však pripúšťa možnosť, že sa jeho firma z Talianska stiahne, pretože náklady na opravu poškodených autobusov sú vysoké. „Keďže sa začala sezóna zájazdov, začíname mať aj obavy, čo sa ešte môže stať.“

Niektoré hotely začali na situácii tiež zarábať, ponúkajú za nie najnižší poplatok možnosť zaparkovať autobus v garáži alebo na inom „bezpečnom“ mieste.

Ide o vandalov, hovorí ministerstvo

„Tento prípad (Eurovanu) evidujeme. Nestrieľalo sa však raz, ale štyrikrát,“ odpovedal ešte ráno Denníku N riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. „Išlo o tri autobusy a jeden minivan, vždy v blízkosti Kolosea. Vo všetkých prípadoch došlo iba k materiálnemu poškodeniu (rozbitie okna). K zraneniu žiadneho slovenského občana nedošlo.“

Privolaná polícia odporučila okamžite opustiť priestor a spísať záznam na najbližšej policajnej stanici.

Podľa informácií ministerstva zahraničných vecí ide o vandalov, ktorí sa zameriavajú na slovenské, poľské a české autobusy poskytujúce služby ázijským turistom. V jednom prípade boli v autobuse slovenskí turisti, pričom predtým na tom mieste parkoval slovenský autobus s ázijskými turistami.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie