Denník N

Teror v Islamskom štáte sa stal sebazničujúcim

Foto - TASR
Foto – TASR

Rozhorčenie nad upálením jordánskeho pilota nestačí, ak arabský svet nezačne spolupracovať úprimnejšie.

Teror je vždy neospravedlniteľný, nie je však vždy taký nezmyselný, ako to predvádza Islamský štát. Mongolské výboje v 13. storočí sprevádzala i na vtedajšie pomery šokujúca krutosť – obyvateľov miest, ktoré kládli odpor, neraz vyhladili do posledného, vrátane domáceho zvieratstva.

Mongoli pritom boli, tiež na vtedajšie pomery, nábožensky i etnicky tolerantní a pragmatickí. Nemali potrebu ľudí kynožiť len pre ich inakosť, ako to robievali aj naši európski a kresťanskí predkovia. Džingischán používal teror premyslene ako veľmi účinnú psychologickú zbraň.

Vyvraždenie jedného mesta ochromilo vôľu ďalších, ktoré sa radšej podrobili, než aby ich stihol podobný osud. Zdanlivo nezmyselný teror patril k nástrojom, ktorý menšine, akou Mongoli boli, umožnil vybudovať najväčšiu súvislú ríšu v histórii.

Islamský štát používa teror a krutosť prenášanú modernými médiami do celého sveta čiastočne z rovnakého dôvodu. Zo začiatku to dokonca fungovalo – útek irackej armády zapríčinil okrem korupcie a slabého velenia i ochromujúci strach z toho, ako dopadnú tí, čo sa islamistom postavia na odpor.

IS však primárne predsa len ženie nenávisť k inakosti, do ktorej spadá čoraz viac ľudí, vrátane ich bývalých spolubojovníkov. Teror je v Islamskom štáte všadeprítomný, zákonite sa stal bezuzdným a sebazničujúcim – nedovoľuje mu konsolidovať ani už dobyté územia.

Je otázne, či bude upálenie jordánskeho pilota zvratom v boji s IS, no určite bolo kontraproduktívne i pre jeho vlastné ciele. Podstatné však je, ako dlho vydrží a nakoľko dôsledné bude rozhorčenie, ktoré vražda vyvolala v arabskom svete.

Či povedie k hlbšej sebareflexii a úprimnejšej spolupráci a či dokáže potlačiť veľmi rozšírený pocit, že to islamisti síce preháňajú, ale stále sú „naši“ a sú nám oveľa bližší než tí zo Západu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie