Denník N

Briti sú nadšení. Tvrdia, že objavili Michelangelove sochy

Britskí vedci sú presvedčení, že opití a nahí jazdci sú od Michelangela. FOTO - AP
Britskí vedci sú presvedčení, že opití a nahí jazdci sú od Michelangela. FOTO – AP

Dvaja jazdci so zdvihnutou pažou na panteroch sú podľa expertov dielom renesančného génia Michelangela. Potvrdzuje to ich anatomická dokonalosť aj expertíza ich veku.

Ak bronzové sochy naozaj vytvoril Michelangelo, 21. storočie bude bohatšie o ďalší, doposiaľ stratený renesančný objav.

Podobným fenoménom objaveného umenia z renesancie bola napríklad maľba Krista – Spasiteľa sveta (Salvator Mundi) od Leonarda Da Vinciho, ktorú odhalili pred tromi rokmi v londýnskej Národnej galérii.

Leonardov Salvator Mundi.
Leonardov Salvator Mundi.

Identitu bronzových jazdcov na panteroch skúmal Paul Joannides, profesor dejín umenia na Univerzite v Cambridge. V minulosti sa stretol s neznámou kresbou jedného z majstrových žiakov, ktorá zobrazovala jazdcov v podobnej polohe, ako sú sochy. Tie sú jeden meter vysoké a podľa odhadov 500 rokov staré.

Nie sú z mramora ako umelcove najznámejšie sochy, ale z bronzu. Materiálu, s ktorým Michelangelo pracoval v ranej fáze svojej tvorby. V období, keď sochy vznikli, pravdepodobne začínal maľovať sixtínsku kaplnku.

Musíme byť ostražití

Diel, ktoré sa vydávajú za Michelangelove a aj sa na ne podobajú, je podľa slov profesora Joannida dosť. „Je nebezpečné spájať s Michelangelom čokoľvek,“ cituje ho blog Economistu. „Každý rok-dva sa objavujú ľudia so sochami a maľbami, o ktorých hovoria, že patria jemu, no 99,9 % z nich sú len vymyslené asociácie.“

Istotu, s ktorou posudzuje sochy jazdcov, pripisuje ich štýlu. Ten sa veľmi podobá na autorov rukopis zo 16. storočia. V renesančnom Taliansku navyše podľa neho nikto neovládal anatómiu človeka tak dokonale ako Michelangelo a Da Vinci. Na postavách vidno, že také znalosti ich vzniku predchádzali.

Súhlasia s ním

Profesor Joannides nie je prvý, kto sochy s umelcom spájal. V 19. storočí ich vo svojej kolekcii Michelangela vlastnil Barón Rothschild, aj v roku 1878 ich považovali za umelcovo dielo, no neskôr sochy mnohí učenci popreli. V roku 2002 ich predali na aukcii, kde ich profesor Joannides videl prvýkrát.

Vek sôch tiež potvrdili výskumníci v Rijksmuseum v Amsterdame. Röntgenové žiarenie ukázalo, že sochy vznikli niekedy koncom 15. storočia alebo začiatkom šestnásteho. Anatomickú precíznosť potvrdil podľa Guardianu aj expert na anatómiu z univerzity Warwick.

Viac detailov o výskume sôch „prisudzovaných Michelangelovi“ chcú vedci predstaviť verejnosti na konferencii 6. júla. Dovtedy si ich môžete pozrieť vo Fitzwilliamovom múzeu v Cambridge. Ak sa Briti nemýlia, sú to jediné bronzové sochy, aké od Michelangela poznáme.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie