Denník N

Čína si postupne skupuje Česko aj J&T, Praha za to mlčí o ľudských právach

Čínsky prezident Si Ťin-pching po prílete do Prahy. FOTO - AP
Čínsky prezident Si Ťin-pching po prílete do Prahy. FOTO – AP

Do Prahy pricestoval na trojdňovú oficiálnu návštevu čínsky prezident Si Ťin-pching. Cestu, ktorá je dôkazom zbližujúcej sa českej a čínskej politiky, sprevádzajú ovácie aj protesty.

Na jednej strane české, na druhej čínske. Stĺpy verejného osvetlenia pozdĺž cesty z pražského letiska už niekoľko dní lemujú vlajky oboch štátov. Doplňujú ich bilbordy v oboch jazykoch, ktoré vítajú čínskeho prezidenta.

Úlohu si obe začali plniť od pondelka, kedy delegácia Si Ťin-pchinga priletela na oficiálnu návštevu do Česka. Pobudne tam do stredy.

Návšteva je splatením  minuloročnej cesty českého prezidenta Miloša Zemana do Číny, kedy sa ako jediný vysokopostavený západný politik zúčastnil tamojších osláv 70. výročia druhej svetovej vojny. Zeman navštívil Čínu s delegáciou českých podnikateľov aj v roku 2014.

V Európe sa zastaví len v Česku

Význam Si Ťin-pchingovej návštevy zdôrazňuje i fakt, že je jedinou zastávkou čínskeho prezidenta v Európe na ceste do Spojených štátov.

Spomínané vlajky v uliciach dala vyvesiť Zmiešaná česko-čínska komora vzájomnej spolupráce. Na verejnosti sa gesto nestretlo iba s priaznivými reakciami.

Niekoľko čínskych vlajok zmizlo, ďalšie skončili postriekané farbou. Problémy pokračovali aj v pondelok, kedy polícia zadržala dvanásť aktivistov, ktorí nahradili niekoľko čínskych vlajok tibetskými a priväzovali sa k stĺpom.

Kritiku čínskeho porušovania ľudských práv z najvyšších postov českej politiky už nejakú dobu nepočuť. Dôvodom sú ekonomické záujmy.

Peniaze za ticho

Číňania v poslednej dobe investovali v Česku nemalé čiastky, keď v priebehu jedného roku získali podiely vo futbalovom klube Slávia alebo spoločnosti Travel Service. Miloš Zeman vo vysielaní TV Prima prehlásil, že očakáva, že počas návštevy sa podarí podpísať dvadsať konkrétnych dohôd. 

V Česku by vraj Číňania chceli investovať 45 miliárd korún. 

Premiér Bohuslav Sobotka vidí náhly čínsky záujem o Česko pozitívne. „Je veľká šanca na to, aby sa z Prahy stalo centrum  čínskych finančných inštitúcií, z ktorého by obsluhovali krajiny strednej a východnej Európy, ale tiež Európsku úniu.”

Jeho poradcom pre Čínu je Jaroslav Tvrdík. Ten sa prvýkrát do pamäti verejnosti zapísal na začiatku tisícročia, keď ako minister obrany sociálno-demokratickej vlády v priebehu dvoch dní stihol podať demisiu, stiahnuť ju a znovu ju podať.

Neskôr sa stal šéfom Českých aerolínií, čelil však kritike kvôli hospodáreniu firmy, ktorá okrem iného vymenila staršie Škodovky a Peugeoty za 29 limuzín Audi.

Neskôr sa Tvrdík začal angažovať v obchode s Čínou a stal sa zástupcom čínskej spoločnosti CEFC China Energy Limited Company pre Európu. Ako sa Tvrdík k obchodovaniu s Číňanmi dostal, zostáva nejasné. Rovnako ako povaha jeho spoločnosti CEFC. Český týždenník Euro poukázal na to, že firma má väzby na čínsku vojenskú rozviedku a spochybnil fakt, že ide o súkromnú spoločnosť.

Čínsky kôň v  J&T

CEFC je pritom ústrednou firmou, ktorá sa zúčastnila vlny čínskych nákupov v Česku v poslednom roku. Všetko začalo získaním minoritného podielu vo finančnej skupine J&T. Nasledoval podiel v aerolinkách Travel Service, futbalovom klube Slávia, a kúpa historických nehnuteľností v centre Prahy.

Vstúpili i do  mediálnych spoločností Médea Group a Empresa Media. Televízia Barrandov, ktorá do tejto skupiny patrí, už odvysielala vo februári priamy prenos z osláv čínskeho nového roku. Hlavným vyjednávačom obchodov CEFC je práve bývalý minister s úzkymi väzbami na vedenie ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Podľa českých médií se CEFC pripravuje na získanie polovičného podielu v skupine J&T. Čínsky kapitál by mohol Milošovi Zemanovi pomôcť splniť i jeho sen o vodnom kanále Dunaj-Odra-Labe.

Cenou za čínsku priazeň je politika mlčania. Jej nedávnym prejavom bolo napríklad uznesenie o sesterskej spolupráci Prahy s Pekingom. Dlhodobým cieľom Andreja Babiša a jeho straníckej kolegyne primátorky Prahy Adriany Krnáčovej je doplniť zoologickú záhradu českej metropoly o pandu.

Všetky pandy na svete patria Čínskej ľudovej republike a ich prideľovanie závisí od čínskej priazne. Štandardnú dohodu dvoch metropolí o kultúrnej či obchodnej spolupráci tak v tomto prípade doplňuje i prehlásenie, že Praha uznáva politiku jednej Číny a Taiwan ako nedeliteľnú súčasť jej územia.

Časť magistrátnych politikov s tým nesúhlasila, ako sa však po jeho prijatí vyjadrila primátorka Krnáčová “svet sa mení a od roku 1989 veľmi zmenil”.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie