Denník N

Cirkev sa vybrala správnym smerom

Saleziánsky kňaz Vojtech Zeman hovorí, že odsun židov zo slovenského štátu je „historická nepravda“. Skutočná pravda sa vraj píše len v knižkách historika Milana Ďuricu, ktorý okrem iného navrhuje Tisovo blahorečenie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Saleziánsky kňaz Vojtech Zeman hovorí, že odsun židov zo slovenského štátu je „historická nepravda“. Skutočná pravda sa vraj píše len v knižkách historika Milana Ďuricu, ktorý okrem iného navrhuje Tisovo blahorečenie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenskí biskupi dvakrát potešili aj svojich kritikov. Väčšia otvorenosť si však žiada pokračovanie.

Katolícka cirkev v posledných dňoch ukazuje svoju modernejšiu tvár. Vyhlásenie biskupov k 14. marcu či dnešný rozhovor s Antonom Ziolkovským sú fajn a vďaka za ne. No nič z toho ešte neodstráni portréty Jozefa Tisa, ktoré stále visia na podaktorých farách.

Výkonný sekretár KBS má asi pravdu, že dnešné vedenie cirkvi má na extrémizmus spoločný a jednoznačne odmietavý názor. Lenže ešte nedávno arcibiskup Sokol slúžil omšu za prezidenta vojnového štátu, nekriticky vyzdvihoval prednosti jeho režimu a bratal sa so Slovenskou pospolitosťou (áno, to sú tí fašisti, pred ktorými teraz mladší biskupi varujú).

Nedávno zosnulý kardinál Korec tiež patril medzi Tisových obhajcov. Ozvalo sa niekoľko cirkevných disidentov, ale to bolo všetko. Preto by bolo nemiestnym bagatelizovaním hovoriť, že sa sympatie k extrému týkajú len zopár radových kňazov. Nie tak dávno totiž mali svetlé vzory na najvyšších miestach cirkevnej hierarchie, ktorá sa s tým dodnes nevyrovnala.

Anton Ziolkovský to nepochybne dobre vie, ale dá sa pochopiť, prečo sa v cirkvi boja ešte väčšej otvorenosti. Lepšia je evolúcia než revolúcia, povedali si a možno majú pravdu. Lenže kým si cirkev nedokáže priznať aj chyby, ktoré nemajú niekoľko desaťročí, nebude kompletná ani debata o tom, kto dostal Kotlebu do parlamentu.

Je v poriadku kritizovať politikov za to, čo pokazili, vyčítať médiám, že nenapísali, čo mali a podobne. Pravdou však je aj to, že celospoločensky známe osobnosti, ktoré kotlebovcom dodali legitimitu cez spoločný pohľad na históriu, majú pôvod aj v cirkvi. Je skvelé, že ich nasledovníci sú iní, len by o tom mali hlasnejšie a častejšie hovoriť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie