Denník N

Ekonóm Martin Filko sa prevrátil v kanoe na Dunaji, zrejme sa utopil

Martin Filko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Martin Filko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Druhý človek, s ktorým bol Filko v kanoe, prežil. Po Filkovi v pondelok pátrali niekoľko hodín.

Na Dunaji sa v pondelok prevrátilo kanoe, v ktorom ešte s jednou osobou sedel riaditeľ Inštitútu pre finančnú politiku ministerstva financií Martin Filko (35).

Druhého muža záchranári vylovili z vody, Filka však nenašli. Informovala o tom televízia Markíza.

Nešťastie sa stalo v pondelok o 16.47 h medzi mostom Apollo a Prístavným mostom. Pôvodné správy hovorili o tom, že sa plavili v kajaku.

S Martinom Filkom bol v kanoe jeho dlhoročný kamarát a spolužiak z Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií Vladimír Lefík. Jemu sa podarilo zachrániť.

Polícia prehľadáva rieku po Gabčíkovo

Hasiči prehľadávali 30-kilometrový úsek v Dunaji, polícia však nedávala veľkú šancu tomu, že Filko prežil. „Pravdepodobne sa utopil,“ povedal Denníku N zdroj z polície. Voda je studená, cez deň nameraná teplota bola 7,2 stupňa.

Riečna polícia večer ukončila pátranie, stiahla ľudí z vody. Do terénu sa mali vrátiť neskôr s termokamerami, informuje RTVS.

Záchranári hovoria, že ak sa Filko utopil, môže trvať aj 24 hodín, kým sa im podarí nájsť jeho telo.

Ministerstvo financií zatiaľ neposkytlo k prípadu žiadne stanovisko, čaká na informácie z polície.

Filko je uznávaný ekonóm, radil Počiatkovi aj Radičovej

Pri zostavovaní novej vlády Filka viaceré médiá spomínali ako možného ministra zdravotníctva. Hoci na to nebola veľká šanca, v Smere s ním zrejme počítali do významnej funkcie v štáte.

Pred týždňom po vymenovaní Tomáša Druckera za ministra zdravotníctva v rozhovore pre Denník N povedal: „Som profesionálny štátny úradník, momentálne riaditeľ Inštitútu finančnej politiky. Predbežná dohoda s ministrom financií je, že by som okrem analýzy a plánovania politík na ministerstve mal zastrešiť aj oblasť rozpočtovania, a spoločne s inými kolegami na ministerstve financií aj inde v štátnej správe chceme pracovať na projekte lepšej hodnoty za verejné peniaze.“

Martin Filko bol v rokoch 2008 až 2010 poradcom ministra financií Jána Počiatka, keď zrealizoval zníženie cien liekov na Slovensku ich porovnávaním so zahraničím. Neskôr bol poradcom premiérky Ivety Radičovej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Martin Filko

Slovensko

Teraz najčítanejšie